Στη Νίσυρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την επέτειο της Επανένωσης

Στη Νίσυρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την επέτειο της Επανένωσης

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλίμα συγκινησιακά φορτισμένο έγινε η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη Νίσυρο για τον εορτασμό της 75ης επετείου της ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, την περασμένη Κυριακή. Είναι άλλωστε γνωστή η βούλησή της κατά τη διάρκεια της θητείας της να πάει σε όλα τα μικρά ή απομακρυσμένα νησιά. Η Νίσυρος με το ηφαίστειο στο κέντρο της είναι μια σταλιά τόπος αλλά με σπουδαία ιστορία, αρχαιολογικά σπαράγματα και βέβαια φυσιολατρικό ενδιαφέρον. Κάποτε το νησί έσφυζε κυριολεκτικά από ζωή. Τώρα μετράει μερικές εκατοντάδες ψυχές που φυλάσσουν τις Θερμοπύλες του Αιγαίου. Οι υπόλοιποι έχουν μεταναστεύσει είτε στην Αμερική –υπάρχει ακμάζουσα και πολυάριθμη κοινότητα Νισύρων στη Νέα Υόρκη– είτε στην Αυστραλία.

Στη Νίσυρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την επέτειο της Επανένωσης-1
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τον δήμαρχο Χριστοφή Κορωναίο. [Θοδωρής Μανωλόπουλος]

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφίχθη στο νησί με ενδιάμεση στάση την Κω, όπου τη συνόδευσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος. Η προγραμματισμένη επίσκεψη ήταν για κάποιες ημέρες νωρίτερα, όμως μετά το δυστύχημα στα Τέμπη αποφασίστηκε να γίνει την Κυριακή και να μην έχει καμιά τελετή εις ένδειξη σεβασμού προς το εθνικό πένθος που όλοι βιώνουμε. Αναβλήθηκε μάλιστα και η πρωτοβουλία να ανακηρυχθεί επίτιμη δημότης της Νισύρου. Πρώτη της στάση ήταν η δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας Ποταμίτισσας και η κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Ηρώων, όπου είχαν συγκεντρωθεί όλες οι αρχές του νησιού, ενώ το λιμενικό έκανε και αυτό αισθητή τη δική του παρουσία από τη θάλασσα.

Στη Νίσυρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την επέτειο της Επανένωσης-2
Μαθητές που διαμαρτύρονται μίλησαν με την ΠτΔ. [Θοδωρής Μανωλόπουλος]

«Μέσα στο πένθος και τη βαθιά θλίψη που αισθανόμαστε μετά το πρόσφατο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, βρίσκομαι εδώ, στη Νίσυρο, για να τιμήσουμε μαζί όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Δωδεκανήσου και την επανένωσή της με τη μητέρα Πατρίδα πριν από 75 χρόνια», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συμπληρώνοντας: «Ενα από τα φωτεινά ορόσημα στην ιστορία μας, που μας θυμίζει πάντα τη σημασία της εθνικής ευθύνης, ενότητας και ομοψυχίας στην επίτευξη ενός κοινού, ανώτερου σκοπού». Ακολούθησε μια μικρή παρέλαση μπροστά από την πρώτη πολίτη της χώρας. Στο Ηρώο είχαν συγκεντρωθεί και μαθητές που κρατούσαν πανό διαμαρτυρίας για το πολύνεκρο δυστύχημα. Η Πρόεδρος πήγε να τους γνωρίσει από κοντά και τους μίλησε για λίγα λεπτά. Οι μαθητές του τοπικού σχολείου, που φορούσαν μαύρα περιβραχιόνια πενθώντας τους νεκρούς των Τεμπών, εκτίμησαν ότι τους έδωσε τη δέουσα προσοχή.

Στη Νίσυρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την επέτειο της Επανένωσης-3
Στιγμιότυπο από την παρέλαση των μαθητών ενώπιον της ΠτΔ. [Θοδωρής Μανωλόπουλος]

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Επιτηρητικό Φυλάκιο Παναγίας Κυράς. Εκεί γνώρισε την υπολοχαγό (ΠΖ) Παρασκευή Κωστούλα, μια νέα κοπέλα που έχει θέσει τον εαυτό της στην υπηρεσία της πατρίδας. Αμέσως μετά η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναχώρησε από το νησί. Εκδηλώσεις για την επέτειο της Ενσωμάτωσης έγιναν βεβαίως σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή