Η Ανδρος αναδεικνύει τα γαστρονομικά και φυσικά κάλλη της

Η Ανδρος αναδεικνύει τα γαστρονομικά και φυσικά κάλλη της

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νησί καραβοκυραίων και ναυτικών, η Ανδρος δεν είχε έως πρόσφατα αναπτύξει το τουριστικό της προφίλ. Διέθετε εσωστρεφές ταμπεραμέντο. Τα θετικά στοιχεία που προέκυψαν από αυτήν την κλίση των κατοίκων ήταν πολλά. Παρότι είναι μεγάλη σε έκταση, παραμένει αραιά κτισμένη, με αλώβητο τοπίο και λίγες παραφωνίες που πληγώνουν το βλέμμα. Επίσης, αν ο τουρισμός είναι σαν «μύκητας» που κατατρώει καλλιέργειες για να χτίσει rooms to let, φυτρώνει ομπρέλες σε όλες τις αμμουδιές και βάζει τους πάντες να εργάζονται σε εποχικά επαγγέλματα, η Ανδρος έχει αντέξει τόσο ως φύση όσο και ως κοινότητα ανθρώπων. Το κακό –από την άλλη– είναι πως ενώ διαθέτει ωραία τοπικά προϊόντα και γαστρονομικό πλούτο, όπως όλες οι Κυκλάδες, όλα αυτά παρέμεναν στην αφάνεια. Ακόμη και σήμερα λείπει η ενορχηστρωμένη εξωστρέφεια που θα τα διαφημίσει, σε μια εποχή που όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν τα κάλλη του κοντινότερου προορισμού στην Αττική.

Η Ανδρος αναδεικνύει τα γαστρονομικά και φυσικά κάλλη της-1
Ο σεφ Πουλμέντης ενθουσίασε με τις γεύσεις του.

Ηταν, λοιπόν, αξιέπαινη η προσπάθεια που έγινε την περασμένη εβδομάδα από το Cycladic Tourism Network of Andros, ένα δίκτυο που διοργάνωσε την ημερίδα «Η Ανδρος των νερών και των γεύσεων». Οι άξονες συνδύαζαν την αυθεντικότητα, τη γαστρονομία, τη δραστηριότητα και τη φυσιολατρία, πάνω στους οποίους στηρίζεται και το τουριστικό προϊόν του νησιού. Από τον ανεπτυγμένο πρωτογενή τομέα, δηλαδή την κτηνοτροφία και την αλιεία, που προμηθεύουν τις επιχειρήσεις του νησιού με εκπληκτικά προϊόντα, άντλησε έμπνευση ο καταξιωμένος Ελληνοαμερικανός σεφ Νικ Πουλμέντης, ο οποίος ταξίδεψε από την Αμερική στην Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχει στην προσπάθειά του. «Η Ελλάδα είναι ένας ευλογημένος τόπος και η Ανδρος μάς το επιβεβαίωσε. Ο γαστρονομικός πλούτος του νησιού αποτελεί έμπνευση για δημιουργία. Ολα τα προϊόντα είναι φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι», έλεγε ενθουσιασμένος. Στον καλαίσθητο χώρο του οινοποιείου Κουρτέση, ο Πουλμέντης, πλαισιωμένος από σεφ επιχειρήσεων του νησιού, δημιούργησαν εξαιρετικές γευστικές προτάσεις βασισμένες σε ανδριώτικες συνταγές και πρώτες ύλες.

Η Ανδρος αναδεικνύει τα γαστρονομικά και φυσικά κάλλη της-2
Ο Νικ Πουλμέντης με σεφ επιχειρήσεων του νησιού.

Παράλληλα, ο κορυφαίος Ελληνας σομελιέ Αρης Σκλαβενίτης μίλησε για τα ανδριώτικα κρασιά. Παρούσα και η Ολγα Καραγιάννη, συντονίστρια του εγχειρήματος Andros Routes αλλά και του μη κερδοσκοπικού φορέα Ερευνητικό Κέντρο Ανδρου, η οποία παρουσίασε το έργο χαρτογράφησης, καθαρισμού, σηματοδότησης και διαρκούς συντήρησης του δικτύου μονοπατιών, που σήμερα φτάνει πολλά χιλιόμετρα. Αναφέρθηκε στη μετατροπή της Ανδρου σε πεζοπορικό προορισμό, τη συνακόλουθη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου της Ανδρου από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Η καλή είδηση είναι πάντως ότι το CTN Andros, ύστερα από πρόταση του υπουργείου Τουρισμού –η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη ήταν παρούσα στις εκδηλώσεις μαζί με τις τοπικές αρχές–, αποφάσισε να ξεκινήσει μαζί με τον Δήμο Ανδρου τη διερεύνηση για τη δημιουργία οργανισμού προώθησης του νησιού.

Η Ανδρος αναδεικνύει τα γαστρονομικά και φυσικά κάλλη της-3
Η Ολγα Καραγιάννη μίλησε για τα μονοπάτια.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή