O Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος έλαβε τη διάκριση «Ευκλεής Αθηναίος»

O Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος έλαβε τη διάκριση «Ευκλεής Αθηναίος»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν ένας θεσμός κύρους που εξέλειπε και η δημιουργία του έρχεται να καλύψει ένα κενό. Πρόκειται για την υψίστη τιμητική διάκριση «Ευκλεής Αθηναίος» που θα απονέμει από εδώ και στο εξής ο δήμος της Αθήνας με σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να αναδείξει εξέχουσες προσωπικότητες για το ήθος, την κοινωνική τους ευαισθησία, τη διαρκή προσφορά τους στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τη συμβολή τους στη διαχρονική ανάδειξη των αξιών.

Το πρώτο τιμώμενο πρόσωπο δεν θα μπορούσε να ήταν άλλο από μια παγκόσμια μορφή που πρεσβεύει τον ελληνισμό και την ορθοδοξία ώς τα πέρατα του κόσμου, τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Το Σάββατο το μεσημέρι σε μια σεμνή τελετή που έγινε στο κατάμεστο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, απένειμε τη διάκριση αυτή σε κλίμα συγκίνησης στον κ.κ. Βαρθολομαίο.

O Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος έλαβε τη διάκριση «Ευκλεής Αθηναίος»-1
Ο κ. Κώστας Μπακογιάννης δίνει στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο αυθεντική γκραβούρα του χαράκτη F. Williams (1889), με τον καθεδρικό ναό της Αθήνας. Φωτ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ

Στην εισαγωγική του ομιλία ο δήμαρχος Αθηναίων παρομοίασε το Οικουμενικό Πατριαρχείο σαν ένα ψηλό δένδρο «με ρίζες βαθιές, που χάνονται στην ιστορία και αγγίζουν τα έγκατα της ύπαρξής μας, που στέκει όρθιο, δεν λυγίζει και δεν σπάει στις θύελλες των αιώνων», ανακοινώνοντας μάλιστα και μια είδηση: Το Πατριαρχείο απέκτησε το σπίτι του, την έδρα του στην Αθήνα. Πρόκειται για τον ναό του Αγίου Νικολάου στη Βασιλίσσης Σοφίας – ιδιοκτησία της ελεήμονος Εταιρείας Αθηναίων. Από εδώ και πέρα θα είναι και επίσημα πλέον η βάση του Πατριαρχείου στην Αθήνα. «Αποτελεί υπέρτατη τιμή που συμβάλαμε στη ρύθμιση μιας εκκρεμότητας σχεδόν 200 ετών», τόνισε ο κ. Μπακογιάννης.

Χθες μάλιστα ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε για πρώτη φορά στον Αγιο Νικόλαο για την εορτή Κωνσταντίνου και Ελένης, εκκινώντας μια νέα εποχή για την παρουσία του Πατριαρχείου στην πρωτεύουσα.

O Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος έλαβε τη διάκριση «Ευκλεής Αθηναίος»-2
Η σεμνή τελετή έγινε το Σάββατο το μεσημέρι στο κατάμεστο Ολύμπια Δημοτικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας». Φωτ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεχόμενος την τιμή ευχαρίστησε τον δήμαρχο αναφερόμενος στο έργο που έχει επιτελέσει στη θητεία του και προσέθεσε: «Η δημιουργική σύζευξις ελληνισμού και χριστιανισμού δεν είναι ένα επεισόδιο, αλλά μόνιμο στοιχείο της ταυτότητός μας υπό την μορφήν της Ορθοδοξίας. Η Ορθοδοξία είναι αρρήκτως συνυφασμένη με το ήθος και τον πολιτισμό μας, με τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμά μας, την κοινωνική ζωή και την αξιολογία μας. Αυτός ο πολιτισμός έσωσε το γένος μας εις την ιστορικήν του πορείαν. Με αυτόν συναρτάται και το μέλλον μας».

Ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε με τη σειρά του «στην καρποφόρα, επαινετή δράση του Πατριάρχη, με έμπνευση, με διεισδυτική ματιά, με αγάπη για τον άνθρωπο και τον κόσμο», καταλήγοντας: «Είναι δίκαιος λοιπόν ο έπαινος και ο τίτλος του Ευκλεούς Αθηναίου και η επιλογή αυτή του εντιμότατου δημάρχου κ. Κώστα Μπακογιάννη και του Δημοτικού Συμβουλίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή