Απονεμήθηκαν στο Λονδίνο τα διεθνή βραβεία Ωνάση σε μια λαμπρή τελετή

Απονεμήθηκαν στο Λονδίνο τα διεθνή βραβεία Ωνάση σε μια λαμπρή τελετή

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο εμβληματικό Guildhall του Λονδίνου, με μια αφίσα με το πρόσωπο του Αριστοτέλη Ωνάση να υποδέχεται τους 350 καλεσμένους και την αύρα της συμβολικής «εμβέλειάς» του ακόμη παρούσα, έγινε την Τρίτη η τελετή για τα φετινά βραβεία Ωνάση. Ο θεσμός επιβραβεύει επιτεύγματα εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας στα χρηματοοικονομικά, στο διεθνές εμπόριο και στη ναυτιλία. Η επιλογή της βρετανικής πρωτεύουσας –με καιρό που δεν έμοιαζε καθόλου βρετανικός εκείνη την ημέρα– ήταν απόλυτα ταιριαστή στο πνεύμα της εκδήλωσης. Στην τελετή, στην οποία ήταν από κοινού οικοδεσπότες ο Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, ο καθηγητής Αντρε Σπάισερ, κοσμήτωρ της Bayes Business School, και ο καθηγητής Κώστας Θ. Γραμμένος CBE, σε συνεργασία με το City of London, παρευρέθησαν ακαδημαϊκοί και κορυφαίες προσωπικότητες, για να τιμήσουν τους βραβευθέντες του 2023.

Τα βραβεία Ωνάση απονέμονται κάθε τρία χρόνια από το Ιδρυμα Ωνάση, το Bayes Business School του City, University of London και το Κέντρο «Κώστας Γραμμένος» για τη Ναυτιλία, το Εμπόριο και τα Χρηματοοικονομικά. Η επιλογή των νικητών προκύπτει μετά από αξιολόγηση κριτικής επιτροπής στην οποία συμμετέχουν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο, στους οποίους μάλιστα περιλαμβάνονται και δύο κάτοχοι βραβείου Νομπέλ. Για το 2023, επέλεξαν τρεις ξεχωριστές προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους: τον καθηγητή Ντάρελ Ντάφι από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, για τα χρηματοοικονομικά, τον καθηγητή Μαρκ Μέλιτζ από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στο διεθνές εμπόριο και την καθηγήτρια Σίρι Πίτερσεν Στράντενς από τη Νορβηγική Σχολή Οικονομικών Επιστημών για τη ναυτιλία. Μάλιστα, οι τρεις βραβευθέντες έδωσαν ενδιαφέρουσες διαλέξεις και έκαναν και συζήτηση με συναδέλφους τους ακαδημαϊκούς και φοιτητές στο Bayes για τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Απονεμήθηκαν στο Λονδίνο τα διεθνή βραβεία Ωνάση σε μια λαμπρή τελετή-1
Οι τρεις βραβευθέντες ακαδημαϊκοί Σίρι Πίτερσεν Στράντενς, Μαρκ Μέλιτζ και Ντάρελ Ντάφι. Κάτω, ο Κώστας Θ. Γραμμένος με τον Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου.

Απονεμήθηκαν στο Λονδίνο τα διεθνή βραβεία Ωνάση σε μια λαμπρή τελετή-2

Τα βραβεία Ωνάση γεννήθηκαν από τον ίδιο τον Αριστοτέλη Ωνάση, στη χειρόγραφη διαθήκη του. Ξεκινώντας από το 1978, ο θεσμός έχει περάσει από τρεις ευδιάκριτες φάσεις εστιάζοντας αρχικά σε προσωπικότητες και οργανισμούς με διεθνή εμβέλεια στους τομείς του πολιτισμού, της κοινωνικής προσφοράς και του περιβάλλοντος. Αργότερα το ενδιαφέρον στράφηκε στην παραγωγή πρωτότυπων έργων θεάτρου, χορού, μουσικής σύνθεσης και εικαστικών. Ανάμεσα στους διακεκριμένους εκείνης της περιόδου βρίσκουμε την πρώτη πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σιμόν Βέιλ, τον πρώην πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, την Ελίζαμπεθ και την Ντόλι Γουλανδρή, πρόεδρο του Ιδρύματος N.Π. Γουλανδρή – Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Από το 2007 και μετά, αλλαξε η στόχευση και βραβεύτηκαν σημαντικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, που ασχολούνται με τους τομείς στους οποίους έλαμψε ο ίδιος ο Ωνάσης. «Τα βραβεία αυτά αποτελούν μια τιμητική αναγνώριση για τους οραματιστές που συνεχίζουν να διαμορφώνουν και να μεταμορφώνουν τον κόσμο μας προς το καλύτερο μέσα από τη σκληρή δουλειά τους και την επιδίωξη της αριστείας», επισήμανε ο Αντώνης Παπαδημητρίου στην τελετή, που είχε θέρμη και συγκίνηση, δίνοντας ξανά ραντεβού σε τρία χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή