Οι Finish Liners έδωσαν κόκκινο χρώμα στον Μαραθώνιο της Αθήνας

Οι Finish Liners έδωσαν κόκκινο χρώμα στον Μαραθώνιο της Αθήνας

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι μας συγκινεί περισσότερο στον Μαραθώνιο; Η υπέρβαση των δυνάμεων, η μάχη με τις αντοχές του εαυτού, η συνεχής προσπάθεια. Μα αυτά χαρακτηρίζουν και την καθημερινότητα ανθρώπων που έρχονται αντιμέτωποι με το φάσμα της αναπηρίας και ανακηρύσσονται νικητές σ’ έναν «αγώνα» ιδιωτικό, μακριά από το δημόσιο βλέμμα. Δεν υπάρχει, λοιπόν, τίποτε πιο ευγενές και γενναίο από όσους επιλέγουν να πάρουν μέρος σε αθλητικές διοργανώσεις για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ώστε να τραβήξουν την προσοχή στα άτομα με τα ειδικά χαρίσματα. Oπως οι περίφημοι Finish Liners του σωματείου ΜDA με κόκκινες εμφανίσεις, που έδωσαν και την Κυριακή ένα βροντερό «παρών» στον Μαραθώνιο της Αθήνας. Οι δρομείς αυτοί τρέχουν μαζί με ανθρώπους που πάσχουν από νευρομυϊκές παθήσεις, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη, αλλά ταυτόχρονα πρεσβεύουν τη δύναμη της ατομικής και συλλογικής συστράτευσης μέσα από τον αθλητισμό.

Οι Finish Liners έδωσαν κόκκινο χρώμα στον Μαραθώνιο της Αθήνας-1
Η Δόμνα Μιχαηλίδου (στη φωτογραφία, πέμπτη από δεξιά) είναι από τους πιο αφοσιωμένους υποστηρικτές της προσπάθειας.

Πώς ξεκίνησε όμως αυτή η πρωτοβουλία; «Νονά» και εμπνεύστρια η ιδιαίτερα αξιόλογη σκηνοθέτις Ελιάνα Αμπραβανέλ και το ντοκιμαντέρ που γύρισε το 2016 με τίτλο «Finish Liners». Mέσα από την κάμερά της γνωρίσαμε τον Ιδομενέα, έναν Κρητικό που έκανε αγώνες ξυπόλυτος και με πανοπλία, τον Αντώνη, έναν βοσκό από την Κοζάνη, και τον Στέλιο, τον γηραιότερο Ελληνα δρομέα. Ολοι τους έπρεπε να παλέψουν με ηλικιακά και άλλα στερεότυπα για να φτάσουν στον τερματισμό. Ετσι γεννήθηκε και η ομώνυμη φιλανθρωπική προσπάθεια, που για επτά χρόνια κλέβει την παράσταση, αλλά έχει κερδίσει και την εμπιστοσύνη των χορηγών. Φέτος, 600 MDA δρομείς πήραν μέρος στις διαδρομές των 10 και 42 χλμ. του 40ού Μαραθωνίου της Αθήνας συνοδεύοντας τα τρία συνολικά ειδικά διαμορφωμένα αμαξίδια.

Οι Finish Liners έδωσαν κόκκινο χρώμα στον Μαραθώνιο της Αθήνας-2
Το ομαδικό πνεύμα είναι το πιο ισχυρό κίνητρο για τους Finish Liners.

Στον αγώνα των 10 χλμ., το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, τον Στρατή Βουγιούκα, μέλος του MDA, συνόδευσε καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής και η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Δόμνα Μιχαηλίδου. Η τελευταία έχει δείξει συγκινητική, αυθεντική αφοσίωση στον σκοπό και κάθε χρόνο ενισχύει την ομάδα των Finish Liners. Αλλα δύο μέλη του MDA, η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου και ο Νίκος Δαλιέτος, διήνυσαν μαζί με τους Finish Liners τη διαδρομή των 42 χλμ. Η ενθάρρυνση που παίρνουν οι δρομείς σε αμαξίδια και όλοι όσοι τους βοηθούν να τερματίσουν δεν περιγράφεται. Οσο δύσκολη και αν είναι η κούρσα, κάθε ιαχή, κάθε μπράβο, κάθε «μαζί σας» δίνει το κουράγιο μέχρι το Καλλιμάρμαρο. Το σπουδαιότερο, πάντως, είναι η καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος: τα ΑμεΑ μπορούν και θέλουν να συμμετέχουν σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες για να μας διδάξουν πως το πείσμα είναι το δυσκολότερο σπορ και αν ανεβείς στο βάθρο του μένεις για πάντα νικητής.

Οι Finish Liners έδωσαν κόκκινο χρώμα στον Μαραθώνιο της Αθήνας-3
Ο πανηγυρικός τερματισμός.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή