O Paul Tissanndier (Πολ Τισαντιέ) ήταν ένας Γάλλος αεροπόρος, μαθητής του Ουίλμπουρ Ράιτ, που κατέκτησε τους αιθέρες αρχικά με αερόστατα και ύστερα με αεροπλάνα και υδροπλάνα. Το όνομά του έχει ταυτιστεί με ένα τιμητικό δίπλωμα που απονέμεται διεθνώς σε όσους έχουν στηρίξει έμπρακτα τη διάδοση της αεροπορικής ιδέας και τη διαφύλαξη της αεροπορικής κληρονομιάς αποτελώντας διαχρονικό παράδειγμα έμπνευσης για την προσφορά τους.
Την Πέμπτη το βράδυ, σε μια σεμνή τελετή που έγινε στο Μουσείο Ιστορίας της Πολεμικής Αεροπορίας στο Φάληρο, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας Νίκος Μακράκης έδωσε το σπουδαίο δίπλωμα στον Πίτερ Λιβανό. Αν και ο ίδιος και πολλές γενιές της οικογένειάς του έχουν διαπρέψει στη θάλασσα, έχει αποδείξει την τεράστια αγάπη που έχει για την ελληνική αεροπορία.
Ως πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ικαρος», είχε την πρωτοβουλία να αναστήσει κυριολεκτικά ένα εμβληματικό αεροπλάνο, το Supermarine Spitfire MJ755 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Πρωτοείδε τον ιπτάμενο θρύλο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο Τατόι. Αν και ήταν σε καλή κατάσταση δεν υπήρχε η κατάλληλη τεχνογνωσία για να πετάξει ξανά. Ετσι γεννήθηκε το ίδρυμα που ανέλαβε τα έξοδα και την κοπιώδη διαδικασία να ταξιδέψει αυτό το αεροπλάνο στη Βρετανία, όπου υπάρχουν ειδικοί για την επισκευή του. Στα τέλη Μαΐου του 2021, το Spitfire άγγιξε ξανά το ελληνικό χώμα μετά το μεγάλο ταξίδι του. Το κόστος της αναγέννησής του ξεπέρασε τα δύο εκατ. ευρώ.
Παρουσία του αντιπτεράρχου Θεμιστοκλή Μπουρολιά, αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, του διοικητή της Σχολής Ικάρων, υποπτεράρχου Κωνσταντίνου Καραμεσίνη, του διοικητή της Αεροπορίας του Πολεμικού Ναυτικού, Αθανασίου Φώσκα, και άλλων εκπροσώπων της ηγεσίας του ΓΕΕΘΑ, ο Πίτερ Λιβανός πήρε το δίπλωμα με συγκίνηση, υπογραμμίζοντας ότι χάρις στις Ενοπλες Δυνάμεις μας και μάλιστα την αεροπορία μπορούμε εμείς οι πολίτες να αισθανόμαστε ασφαλείς και να κοιμόμαστε ήσυχοι την ώρα που εκείνοι τελούν σε επαγρύπνηση, φυλάνε τα σύνορα της χώρας επιτελώντας το καθήκον τους. Ο συμπατριώτης της διασποράς δήλωσε ότι αισθάνεται Ελληνας από βαθιά αγάπη για την πατρίδα και όχι διότι η τύχη και η γεωγραφία αποφάσισαν κάποτε τον τόπο της γέννησής του. Εκανε μάλιστα δώρο στο μουσείο μια μεγάλη φωτογραφία με το Spitfire.
Το Ιδρυμα «Ικαρος» πάντως έχει στα σκαριά και άλλα φιλόδοξα σχέδια με την αποκατάσταση δύο ακόμα ιστορικών αεροσκαφών –ενός T6 Harvard και ενός Dacota C47– ώστε να βρεθούν σε πτητική και επιχειρησιακή κατάσταση. O σκοπός στο απώτερο μέλλον είναι να δημιουργηθεί στη χώρα μας μια μοίρα ιστορικών αεροσκαφών για πτήσεις πολιτιστικής κληρονομιάς, που θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους νεότερους αλλά και ξένους που αγαπούν τα παλαιά αεροπλάνα.