Μια βραδιά με ελληνικό συναίσθημα στη μνήμη του φιλοσόφου Νούτσιο Ορντινε

Μια βραδιά με ελληνικό συναίσθημα στη μνήμη του φιλοσόφου Νούτσιο Ορντινε

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κατάμεστη αίθουσα της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής πραγματοποιήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου μια ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση στη μνήμη του κριτικού λογοτεχνίας, φιλοσόφου και συγγραφέα, Νούτσιο Ορντινε, που «έφυγε» αναπάντεχα τον περασμένο Ιούνιο στο άνθος της δημιουργικής του δραστηριότητας, σε ηλικία 64 ετών.

Στη φορτισμένη συναισθηματικά βραδιά που οργάνωσαν η Μαρία Εμπειρίκου και οι φίλοι του Νούτσιο Ορντινε, σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Αγρα», συμμετείχαν με τις παρεμβάσεις τους ο εμβληματικός Γάλλος πολιτικός και συγγραφέας Ζαν Πιερ Σεβενεμάν και ο πρώην πρύτανης της Σορβόνης, ιστορικός και πρέσβης της Γαλλίας στην Αυστρία Ζιλ Πεκού (που ήρθαν ειδικά για την εκδήλωση από το εξωτερικό), ο καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Στείρης, η εικαστικός Χριστίνα Νάκου και η μεταφράστρια του έργου του Μαρία Σπυριδοπούλου. Προλόγισε ο διευθυντής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής καθηγητής Εμανουέλε Πάπι, ενώ τον συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε ο πρέσβης ε.τ. Τάσος Κριεκούκης.

Μια βραδιά με ελληνικό συναίσθημα στη μνήμη του φιλοσόφου Νούτσιο Ορντινε-1
Στην Ελλάδα με την Παλόμα Πικάσο (αριστερά) και την πρέσβειρα Πατρίτσια Φαλτσινέλι, λίγο πριν από τον θάνατό του.

Ο καθένας τους φώτισε από τη σκοπιά του την ξεχωριστή προσωπικότητα και το έργο του σημαντικού αυτού στοχαστή, που αγάπησε βαθιά την Ελλάδα. Λίγο πριν από τον ξαφνικό θάνατό του το απέδειξε έμπρακτα, έχοντας επιμεληθεί τη μνημειώδη έκδοση του οίκου Bompiani για τον Καβάφη. Ο Νούτσιο Ορντινε υπήρξε ένας ακούραστος στρατιώτης, υπερασπιστής των ανθρωπιστικών σπουδών, γνωστός στο ελληνικό κοινό από το βιβλίο του «Η χρησιμότητα του άχρηστου». Η απήχησή του και η πανεπιστημιακή του δράση ήταν παγκόσμια, με μεταφράσεις σε είκοσι και πλέον γλώσσες. Αγαπήθηκε διότι έβαλε στο επίκεντρο των στοχασμών του την ιδέα της χρησιμότητας εκείνων των γνώσεων, των οποίων η ουσιαστική αξία είναι παντελώς ελεύθερη από οποιονδήποτε ωφελιμιστικό στόχο. Κατά τον Ορντινε, η σημερινή εποχή μεταμορφώνει τους ανθρώπους σε εμπόρευμα και σε χρήμα. Με τον νοσηρό της οικονομικό μηχανισμό, γεννάει σιγά σιγά ένα τέρας χωρίς πατρίδα και οίκτο, που θα καταλήξει να αρνηθεί στις μέλλουσες γενιές οποιαδήποτε μορφή ελπίδας. Γι’ αυτό, όλη του τη ζωή πάλεψε ώστε να γίνει κατανοητό ότι η μόνη αξία που μπορεί να προκαλέσει και να αναστρέψει τους νόμους της αγοράς είναι η γνώση της ανθρωπιστικής παιδείας.

Μια βραδιά με ελληνικό συναίσθημα στη μνήμη του φιλοσόφου Νούτσιο Ορντινε-2
Η Μαρία Εμπειρίκου οργάνωσε με τους φίλους του Ορντινε την όμορφη βραδιά στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή.

Θεωρείται σήμερα και ένας από τους μεγαλύτερους γνώστες της Αναγέννησης, γιατί και ο ίδιος ήταν ένας βαθύς ανθρωπιστής, μια μορφή με τεράστια ευρύτητα γνώσεων και δράση που εκτεινόταν σε πολλούς τομείς. Δεν είναι τυχαίο που από τα νιάτα του τον μάγεψε η εμβληματική μορφή του Τζορντάνο Μπρούνο – ένα ανήσυχο, προοδευτικό, επαναστατικό πνεύμα, έτοιμο να θυσιαστεί για να μην προδώσει τα πιστεύω του. Ο Ορντινε ήταν από τους λίγους σύγχρονους διανοουμένους που έφερε τον πυρήνα των διδαγμάτων της κλασικής αρχαιότητας στην εποχή μας και ήταν πρέπον που η Ελλάδα τον τίμησε, έστω και μετά θάνατον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή