Κριμιζής, Τσάκος, Παληός – Oι Χιώτες βραβεύονται τρεις τρεις

Κριμιζής, Τσάκος, Παληός – Oι Χιώτες βραβεύονται τρεις τρεις

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις Χιώτες που έχουν αφήσει διεθνές αποτύπωμα για το ήθος, την ακαταπόνητη εργατικότητα και τον πάνδημο σεβασμό στα κατορθώματά τους τίμησε η Ναυτιλιακή Λέσχη Χίων στην κοπή της πίτας της σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας την περασμένη Τετάρτη. Εις εκ των τριών, ο Σταμάτης Κριμιζής, αστροφυσικός της NASA και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, έχει αφιερώσει τη ζωή του στο άνοιγμα της ανθρωπότητας προς το αχανές Διάστημα. Οι άλλοι δύο, ο Καπτά Παναγιώτης Τσάκος και ο Σίμος Παληός, άνθρωποι της θάλασσας, έχουν παίξει ενεργό ρόλο στη διεθνή ναυτιλία αλλά και στην ευεργεσία. Μεγάλες προσωπικότητες που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους νέους Χιώτες και Ελληνες, οι βραβευθέντες δέχτηκαν με σεμνότητα τους επαίνους και το καμάρι των συμπατριωτών τους.

Κριμιζής, Τσάκος, Παληός – Oι Χιώτες βραβεύονται τρεις τρεις-1
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου με τον Καπτά Παναγιώτη Τσάκο. 

Τον Σταμάτη Κριμιζή βράβευσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, που υπογράμμισε: «Είναι ο μόνος επιστήμονας παγκοσμίως που συμμετείχε σε σχέδια και αποστολές της NASA σε όλο το ηλιακό μας σύστημα. Eχει λάβει το μετάλλιο για τις εξέχουσες υπηρεσίες του, που είναι η ύψιστη τιμή που κάνει η NASA». O αστροφυσικός στην ευχαριστήρια ομιλία του αποκάλυψε κάτι που είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό: «Εχω ναυτικό φυλλάδιο και ως νεαρός έχω μπαρκάρει για τρεις μήνες με εμπορικό πλοίο. Aρα, διέθετα τις σωστές βάσεις και τα προσόντα για να συνεχίσω τις σπουδές μου στις ΗΠΑ. Oταν προσγειώσαμε διαστημόπλοιο στον αστεροειδή Eros, έλαβα μία ευχαριστήρια επιστολή από την Eνωση Ελλήνων Εφοπλιστών, γιατί δήλωσα ότι συνεχίζω να είμαι ναυτικός. Και ο λόγος ήταν ότι σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς ξέφυγα από τη θάλασσα και δεν έγινα αξιωματικός όπως οι συμμαθητές μου, απάντησα ότι δεν ξέφυγα, συνεχίζω το ίδιο επάγγελμα, απλώς η θάλασσα που ταξιδεύω είναι διαφορετική!».

Κριμιζής, Τσάκος, Παληός – Oι Χιώτες βραβεύονται τρεις τρεις-2
Ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης με τον Σίμο Παληό. 

Το βραβείο στον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο, ο οποίος έχει μοχθήσει όσο κανείς για τη διατήρηση της ναυτικής παράδοσης στη χώρα μας, απένειμε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου. Συγκινημένος ο Καπτά Παναγιώτης τόνισε: «Η μεγάλη μας διαφορά με τον Σταμάτη Κριμιζή είναι ότι εκείνος ξεχώρισε σε κάτι που διάλεξε και τον οδήγησε στους γαλαξίες. Ενώ εμείς που ασχοληθήκαμε με τη ναυτιλία δεν ξεκινήσαμε, αλλά συνεχίσαμε κάτι που δεν ήταν δικό μας εύρημα. Αυτό κάνανε και οι γονείς μας, οι πρόγονοί μας, οι γείτονές μας, οι άνθρωποι του χωριού μας. Θυμάμαι ότι μας ευχόντουσαν όταν ήμασταν παιδιά, “χρόνια πολλά και καλός καπετάνιος”. Εγώ ξεκίνησα στον Λιβανό ως τζόβενο και συνέχισα ως αξιωματικός στον Παπαλιό. Ηταν οι καθοδηγητές και μέντορές μας».

Ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης βράβευσε τον Σίμο Παληό. Ο εφοπλιστής παίρνοντας τον λόγο μίλησε για την ανάγκη να δημιουργηθεί έδρα Ναυτιλίας στην Ακαδημία Αθηνών, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το καταστατικό της, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη αναβάθμισης των ερευνητικών κέντρων και προγραμμάτων στην Ελλάδα. «Ελπίζω ο Σταμάτης Κριμιζής στον χρόνο που έχει μπροστά του ως πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών να βάλει στη θέση τους ορισμένα πράγματα», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή