Κατάστημα Πενθερουδάκη, τρεις γενιές στην οδό Βουκουρεστίου σε μια ιστορία 75 ετών

Κατάστημα Πενθερουδάκη, τρεις γενιές στην οδό Βουκουρεστίου σε μια ιστορία 75 ετών

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιο είναι το κύριο χαρακτηριστικό των πολύτιμων λίθων; Οτι οι συνθήκες και ο χρόνος δεν τους αλλοιώνουν. Η αντοχή είναι η ύψιστη αρετή που τους κάνει ανεκτίμητους ώστε να μπορούν να περνούν από τη μια γενιά στην άλλη. Ανθεκτικότητα πρέπει να επιδεικνύουν βέβαια και οι κοσμηματοπώλες, διότι είναι πολύ πιο εκτεθειμένοι στη ρευστότητα των συγκυριών και των οικονομικών κρίσεων δίχως να έχουν τη σκληρότητα των διαμαντιών και το εύπλαστον του χρυσού.

Το κατάστημα Πενθερουδάκης βρίσκεται στη Βουκουρεστίου από το 1948, όταν αυτός ο δρόμος στην καρδιά της Αθήνας είχε εντελώς διαφορετική εικόνα από τη σημερινή. Εκείνη την περίοδο o Χαράλαμπος Πενθερουδάκης δούλευε στην Τράπεζα της Ελλάδος, μια από τις θέσεις που υπόσχεται εργασιακή ασφάλεια όσο καμιά, ενώ μαίνεται ο Εμφύλιος. Αντισυμβατικός, δεν του πήγαινε το πρωινό ξύπνημα και τα ωράρια στο γραφείο, πήρε τη μεγάλη απόφαση να γίνει έμπορος κοσμημάτων.

Κατάστημα Πενθερουδάκη, τρεις γενιές στην οδό Βουκουρεστίου σε μια ιστορία 75 ετών-1
Το κατάστημα «Πενθερουδάκης» δεκαετίες πίσω, σε μια νυχτερινή λήψη.

Παρά το γεγονός ότι ουδείς στην οικογένειά του είχε ασχοληθεί με το αντικείμενο –κάτι που θα του εγγυάτο πελατεία, μιας και η δουλειά αυτή είναι συνήθως κληρονομική–, κάνει το βήμα να αλλάξει τη ζωή του. Το πρώτο κατάστημα το άνοιξε στον γούρικο, από ό,τι αποδείχθηκε, αριθμό 13 και είχε τόσο κοσμήματα όσο και ραδιόφωνα, που τότε ήταν η μόδα της εποχής. Ο Πενθερουδάκης είχε πάει στο Παρίσι άλλωστε και είχε δει πως οι Γάλλοι έβαζαν μαζικά αυτή τη συσκευή στο σπίτι τους. Ωστόσο, στα εγκαίνια, τα κοσμήματα πήγαν καλύτερα από τα ραδιόφωνα και αυτό του έδωσε το πράσινο φως να αφιερωθεί στους πολύτιμους λίθους. Και όντως δικαιώθηκε από την επιλογή του.

Τη δεκαετία του 1980, η σκυτάλη πέρασε στον γιο του, Μάνο, ο οποίος αφού σπούδασε οικονομικά στην Ελλάδα πήγε στη Γερμανία για να γίνει χρυσοχόος και ύστερα στο Μιλάνο, ένα μεγάλο σχολείο. Η δική του συνεισφορά στο κατάστημα, που στο μεταξύ είχε μετακομίσει στον αριθμό 19 του ίδιου δρόμου, όπου βρίσκεται σήμερα, ήταν όχι μόνο στο προϊόν αλλά και στην αισθητική.

Κατάστημα Πενθερουδάκη, τρεις γενιές στην οδό Βουκουρεστίου σε μια ιστορία 75 ετών-2
Ο Μάνος Πενθερουδάκης με τα παιδιά του, Αλεξία και Χάρη.

Οι θεματικές βιτρίνες του έχουν αφήσει εποχή. Σπουδαίες προσωπικότητες, μεγάλα γεγονότα και επέτειοι εμπνέουν την οικογένεια Πενθερουδάκη, που τώρα δίνει το «παρών» και με την τρίτη γενιά, την Αλεξία και τον Χάρη, να αναθέτει σε εικαστικούς και όχι μόνον να πουν μια ιστορία μέσα στο γυάλινο πλαίσιο της βιτρίνας.

Η Επανάσταση του 1821, τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή αλλά ακόμη και το περιοδικό δρόμου «Σχεδία» είχαν τα τελευταία χρόνια την τιμητική τους στη Βουκουρεστίου. Αν λοιπόν περνάτε από μπροστά, σταματήστε όχι για να δείτε εκλεκτά δαχτυλίδια ή βραχιόλια, αλλά για να δείτε κάτι ξεχωριστό που αν το υιοθετούσαν και άλλα καταστήματα, η Αθήνα θα ήταν μια διαφορετική πόλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή