Oι κυψέλες που μοιάζουν με κάλπες και ο viral απόμαχος Μετσοβίτης

Oι κυψέλες που μοιάζουν με κάλπες και ο viral απόμαχος Μετσοβίτης

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας διακρίνεται για την ευρυμάθειά του, την εξαιρετική χρήση της ελληνικής γλώσσας και κάτι ακόμα: το ιδιότυπο χιούμορ του που ορισμένες φορές έχει κάτι από βρετανικό (και όχι ηπειρώτικο) φλέγμα.

Οταν λοιπόν η στήλη τον ρώτησε για τη νέα πρωτοβουλία του Κοινοβουλίου να δωρίσει 1.200 κυψέλες στην Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων της πατρίδας μας, ύστερα από τις τεράστιες καταστροφές που υπέστησαν το 2023, η απάντησή του ήταν απλή: «Τις συμπαθώ τις κυψέλες επειδή μοιάζουν με κάλπες!».

Για να σοβαρευτούμε όμως, η Βουλή ανταποκρίθηκε διά του επικεφαλής της σε ένα αίτημα που έκαναν οι Ελληνες μελισσοκόμοι ώστε να συγκεντρώσουν ξανά κυψέλες και να ξαναρχίσουν τις επιχειρήσεις τους, καθώς το πλήγμα που δέχτηκαν από τις φωτιές και τις πλημμύρες υπήρξε τεράστιο. Οποιος είχε δει το βίντεο του μελισσοκόμου Γιώργου Καραφυλλίδη από την Κίρκη Εβρου να κλαίει μπροστά στα απανθρακωμένα του μελίσσια, ξέρει πολύ καλά πώς αισθάνθηκαν οι άνθρωποι αυτοί.

Oι κυψέλες που μοιάζουν με κάλπες και ο viral απόμαχος Μετσοβίτης-1
Ο Κώστας Τασούλας και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμος Κεδίκογλου με τους μελισσοπαραγωγούς. [ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ / ΦΡΟΣΩ ΚΑΝΕΛΛΙΔΟΥ]

Πριν από λίγες ημέρες λοιπόν ο Κώστας Τασούλας κατά τη συνάντησή του με το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας των Μελισσοκομικών Συλλόγων ανακοίνωσε τη σπουδαία δωρεά, η οποία εύχεται να λειτουργήσει και ως παράδειγμα προς μίμηση: «Εμείς συμβάλαμε σε σημαντικό βαθμό αλλά καθώς ο έρανός τους συνεχίζεται, ελπίζουμε ότι η κίνηση θα ευαισθητοποιήσει ιδιώτες και φορείς ώστε να βοηθήσουν και αυτοί να συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός των κυψελών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η συμπαράσταση, που ανακοινώθηκε μάλιστα και από το βήμα της Βουλής, είχε άλλη μια σημαντική παράμετρο: οι κυψέλες που έφτασαν στα χέρια των μελισσοκόμων κατασκευάστηκαν στη Θεσσαλία, ώστε να στηριχτεί η περιοχή, αλλά και στο Μέτσοβο.

Oι κυψέλες που μοιάζουν με κάλπες και ο viral απόμαχος Μετσοβίτης-2
Ο γλύπτης Κυριάκος Ρόκος επί το έργον.

Μιλώντας για τον υπέροχο αυτόν τόπο με τον οποίο ο –γεννημένος στα Γιάννενα– Κώστας Τασούλας έχει ιδιαίτερους δεσμούς λόγω του Ευάγγελου Αβέρωφ (του οποίου υπήρξε πνευματικό τέκνο), ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου έκανε μία ακόμα κίνηση που δείχνει την ευαισθησία του. Με την οικονομική συνδρομή της Βουλής και το ταλέντο του γλύπτη Κυριάκου Ρόκου έγινε ένα άγαλμα που τιμά τον απόμαχο Μετσοβίτη.

Πρόκειται για μια φιγούρα που φοράει την κλασική παραδοσιακή φορεσιά της περιοχής, καθισμένη σε ένα παγκάκι. Στα εγκαίνια που έγιναν στα τέλη του 2023 έδωσαν το «παρών» οι Αρχές του τόπου και έκτοτε η φιγούρα έχει γίνει viral καθώς ντόπιοι και επισκέπτες κάθονται δίπλα και φωτογραφίζονται. Οπως προσέθεσε ο Κώστας Τασούλας, «όπως έλεγε και ο Ευάγγελος Αβέρωφ πρέπει πάντα να ακούμε τη φωνή της γης», υπονοώντας ότι η ραχοκοκαλιά μιας χώρας είναι πάντα στην περιφέρεια και όχι στο κέντρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή