Από την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Τουρκία οι νικητές του βραβείου «Κώστας Καρράς»

Από την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Τουρκία οι νικητές του βραβείου «Κώστας Καρράς»

Ιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, ήταν ένας οικουμενικός Ελληνας του 21ου αιώνα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Τουρκία οι νικητές του βραβείου «Κώστας Καρράς»-1Τον θυμάμαι να βγάζει λόγους σε οξφορδιανά αγγλικά. Δεινός ρήτορας, φορτισμένος με λογική και συναίσθημα, άγγιζε με τα επιχειρήματά του κάθε ακροατή ξεχωριστά. Ο αείμνηστος Κώστας Καρράς (1938 -2022, φωτ. αριστερά), ιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, ήταν ένας οικουμενικός Ελληνας του 21ου αιώνα. Ενσάρκωνε το πρότυπο του ενεργού πολίτη, του σκαπανέα της ευαισθητοποίησης για τη φύση και τα ιστορικά σπαράγματα, του ανθρώπου που μπορούσε να συμπαρασύρει όλους μας σε έναν κοινό ευγενή αγώνα. Αυτά που θεωρούμε σήμερα αυτονόητα για την προστασία του πλανήτη, δεν ήταν πάντα. Οταν τη δεκαετία του 1970 πρωτοαναφέρθηκε σε αυτά τα θέματα μαζί με άλλες φωτισμένες προσωπικότητες σε Ελλάδα και εξωτερικό, αντιμετωπιζόταν με χλευασμό, επιθετικότητα ή αδιαφορία. Είχε την πίστη, το ψυχικό σθένος και τις ηθικές του αξίες ως πυξίδα, που δεν τον έκαμψαν και στο τέλος φάνηκε –δυστυχώς– πόσο δίκιο είχε.

Η ομπρέλα των ευρωπαϊκών πολιτιστικών οργανώσεων, Europa Nostra (στην οποία χρημάτισε αντιπρόεδρος), σε συνεργασία με την ΕΛΛΕΤ θεσμοθέτησαν πρόσφατα στη μνήμη του το βραβείο Ευρωπαίων Πολιτών για τη Διασφάλιση Aπειλούμενης Κληρονομιάς που φέρει το όνομά του. Hταν ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουν την 50ετή προσφορά του για τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου κόσμου για τις μελλοντικές γενιές. Το έπαθλο απονέμεται κάθε χρόνο σε έναν Ευρωπαίο πολίτη, μια ομάδα ατόμων ή μια οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών με έδρα τη Γηραιά Ηπειρο για την επιτυχημένη εκστρατεία κινητοποίησης του κοινού στη χώρα τους ή σε κάποιο ευρωπαϊκό κράτος με σκοπό τη διάσωση της απειλούμενης κληρονομιάς.

Από την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Τουρκία οι νικητές του βραβείου «Κώστας Καρράς»-2
Η τουρκική οργάνωση Haydarpasa Solidarity for Society, City and Environment.

Η ανταπόκριση στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το 2024 ήταν εντυπωσιακή. Ελήφθησαν 22 αιτήσεις από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Νορβηγία, την Ουκρανία, τη Σερβία και την Τουρκία. Με βάση τη θερμότατη αυτή υποδοχή του νέου σε ηλικία βραβείου, δημιουργήθηκε φέτος και αργυρό βραβείο. Οι νικητές ανακοινώθηκαν χθες και ο Στεφάν Μπερν, διάσημος δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παρουσιαστής, τηλεοπτικός παρουσιαστής και εξέχων υπέρμαχος της πολιτιστικής κληρονομιάς, κέρδισε το χρυσό βραβείο. Διακρίθηκε για το υποδειγματικό έργο του στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στη Γαλλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Από την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Τουρκία οι νικητές του βραβείου «Κώστας Καρράς»-3
Ο φετινός νικητής, δημοσιογράφος Στεφάν Μπερν. [Fabien MALOT /FTV]

Η κριτική επιτροπή απένειμε το νεοσύστατο αργυρό βραβείο από κοινού σε δύο οργανώσεις: τον Αρχίλοχο – Πολιτιστικό Σύλλογο Πάρου (Ελλάδα), γνωστό από το κίνημα της πετσέτας, και τη Haydarpasa Solidarity for Society, City and Environment (Τουρκία), για την επιτυχή οργάνωση τοπικών κινημάτων πολιτών ως προς τη διατήρηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς τους. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 10 Απριλίου στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της Προέδρου της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, Νατάσα Πιρτς Μουσάρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή