ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

SURE: Ξεκινά ο δανεισμός των 100 δισ. ευρώ

sure-xekina-o-daneismos-ton-100-dis-eyro-561088030

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία παροχής εγγυήσεων από τα κράτη-μέλη, σε ποσό που φτάνει το 25% του προϋπολογισμού του εργαλείου, για το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως ενημέρωσε σήμερα με επιστολή του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι τον υπουργό Οικονομικών της (προεδρεύουσας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) Γερμανίας Όλαφ Σολτζ, «όλα τα κράτη-μέλη έχουν συνεισφέρει στο SURE παρέχοντας διμερείς εγγυήσεις σύμφωνα με τις εθνικές τους διαδικασίες λήψης αποφάσεων». Οι σχετικές συμφωνίες εγγυήσεων, γράφει ο κ. Τζεντιλόνι, «έχουν πλέον τεθεί εν ισχύ» και το SURE «είναι διαθέσιμο».

Με τις εγγυήσεις αυτές στο οπλοστάσιό της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δανειστεί τώρα 100 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές στις επόμενες εβδομάδες, τα οποία θα δανείσει στη συνέχεια στα κράτη-μέλη που έχουν καταθέσει σχετικά αιτήματα για προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας και στήριξης της απασχόλησης. Η Κομισιόν έχει ήδη εισηγηθεί στο Συμβούλιο την έγκριση παροχής δανείων ύψους 87,3 δισ. ευρώ σε 16 κράτη-μέλη και η παροχή των εθνικών εγγυήσεων ήταν το τελευταίο εμπόδιο για την έγκριση αυτή.

Για την Ελλάδα, το ποσό που προβλέπεται φτάνει τα 2,73 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές αρχές απευθύνθηκαν στην Επιτροπή για στήριξη μέσω του SURE στις 6 Αυγούστου, εστιάζοντας σε πέντε κατηγορίες δαπανών για τη στήριξη της απασχόλησης και του εισοδήματος των εργαζομένων, οι οποίες αφορούν:

  • Την ειδική αποζημίωση για υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα των οποίων οι συμβάσεις ανεστάλησαν λόγω της κρίσης.
  • Το κόστος των ασφαλιστικών υποχρεώσεών τους κατά τη διάρκεια της αναστολής των συμβάσεων.
  • Το επίδομα για τους αυτοαπασχολούμενους.
  • Το πρόγραμμα βραχυπρόθεσμης εργασίας «Συν-Εργασία».
  • Την κάλυψη των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των εργοδοτών για εποχικούς εργαζόμενους στον τομέα των υπηρεσιών.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα καλύπτει αναδρομικά δαπάνες σχετικές με τη στήριξη της απασχόλησης που έχουν γίνει από 1.1.2020.

Παράλληλα νωρίτερα, το Bloomberg αποκάλυψε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε επιστολές στους 27 υπουργούς Οικονομικών των κρατών-μελών, με παραινέσεις σχετικά με τους εθνικούς προϋπολογισμούς του 2021. Οι επιστολές επιβεβαιώνουν την παράταση της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής και την επόμενη χρονιά, με τα μέτρα τόνωσης να προσαρμόζονται στις ειδικές συνθήκες κάθε χώρας και να στρέφονται από παρεμβάσεις εκτάκτου ανάγκης σε πολιτικές που βελτιώνουν τα θεμελιώδη των οικονομιών και την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

Διαβάστε επίσης:

Ανοιξη του 2021 οι πρώτες δόσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης