Kathimerini Summits, ESG – Σ. Φάμελλος: Η λύση είναι η απανθρακοποίηση και η πράσινη ενέργεια

Kathimerini Summits, ESG – Σ. Φάμελλος: Η λύση είναι η απανθρακοποίηση και η πράσινη ενέργεια

Η προοπτική πρέπει να αλλάξει προς την πράσινη ενέργεια και τις ΑΠΕ, δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο 1st Καθημερινή Athens ESG Summit

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προοπτική πρέπει να αλλάξει προς την πράσινη ενέργεια και τις ΑΠΕ, δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σημειώνοντας ότι η ουσία είναι η απανθρακοποίηση.

Μιλώντας στο 1st Καθημερινή Athens ESG Summit, ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι δεν υφίσταται δίλημμα απολιγνιτοποίηση ή απανθρακοποίηση, αλλά μόνη λύση και απάντηση είναι η απανθρακοποίηση και η πράσινη ενέργεια.

⇒ Δείτε επίσης: Live – Καθημερινή Summits: Οι εξελίξεις στο 1st Athens ESG & Climate Crisis

⇒ Διαβάστε ακόμη: Kathimerini Summits, ESG – Αλ. Πατέλης για ΔΕΗ: Το μέλλον είναι επενδύσεις, τα υπόλοιπα είναι απλώς λαϊκισμοί

«Στην Ελλάδα αποδεικνύεται ότι ήταν λανθασμένη η κούφια και πρόχειρη εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης, που δεν σημαίνει απανθρακοποίηση. Πρόκειται αντιθέτως για ένα σχέδιο αντικατάστασης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με μονάδες ορυκτού φυσικού αερίου ιδιωτών. Το σχέδιο αυτό δεν προωθεί πραγματικά τη μετάβαση του ενεργειακού μας συστήματος σε καθαρές μορφές ενέργειας, οδηγεί και δεσμεύει παράλληλα σε υψηλό κόστος ηλεκτροπαραγωγής, καθώς και σε πρόσδεση της Ελλάδας στο ορυκτό φυσικό αέριο τις επόμενες δεκαετίες» σημείωσε.

Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι η Ευρώπη αναμετράται με τις δεσμεύσεις της και επεσήμανε πως το ζητούμενο είναι μια αγορά με ανταγωνισμό και διαφάνεια που να δίνει φθηνή ενέργεια. «Μέχρι τώρα στην Ευρώπη τα λόγια για την ενεργειακή μετάβαση δεν μεταφράζονται σε πράξεις και για αυτό, ακόμη και σήμερα, αμφισβητείται η πρόσβαση στην ενέργεια για όλους, λόγω της κρίσης ακρίβειας. Και ενώ απαιτείται ένα άλμα προς τα εμπρός στην κατεύθυνση των φιλόδοξων προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “Fit For 55” το ερώτημα είναι πως θα γίνει πράξη το σύνθημα κανείς να μην μείνει πίσω. Το ερώτημα που μπαίνει πλέον στην παγκόσμια κοινότητα είναι η επιβίωση και ως εκ τούτου η Πράσινη Μετάβαση δεν είναι μόνο μία ευκαιρία για business, επενδύσεις αλλά και η ευκαιρία αλλά και υποχρέωση να αλλάξουμε τον τρόπο που παράγουμε, ώστε να είναι βιώσιμος για όλους, το κλίμα, την κοινωνία, την επιχειρηματικότητα και τα οικοσυστήματα» δήλωσε.

Καταλόγισε επιπλέον στην κυβέρνηση ότι δεν στήριξε τις τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ για την ενέργεια, καθώς και ότι πουλά ενεργειακά εργαλεία. Ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για «εγκληματική επιλογή της κυβέρνησης ΝΔ για την κοινωνία και τις παραγωγικές δυνάμεις της Ελλάδας» προσθέτοντας ότι «τώρα η κυβέρνηση αξιοποιεί τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας που ταυτόχρονα πουλάει για να απορροφήσουν μέρος των υπέρογκων αυξήσεων, κάτι που αποδεικνύει και πόσο λάθος είναι η επιλογή της ιδιωτικοποίησης όλων των ενεργειακών φορέων, ειδικά εν μέσω ακρίβειας». Χαρακτήρισε, δε, μεγάλο πρόβλημα την αύξηση των τιμών στην ενέργεια.

«Ο κλιματικός νόμος είναι έντονη αναγκαιότητα, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Η χώρα μας για να φτάσει το στόχο το 2050, πρέπει να τον βάλει λίγο νωρίτερα. Να περάσουμε σε σύστημα χρηματοδοτήσεων με το στόχο τη μηδενική ουδετερότητα προς το κλίμα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Φάμελλος.

⇒ Διαβάστε επίσης: Καθημερινή Summits, ESG – Χρ. Στυλιανίδης: Νέα εναέρια μέσα σε βάθος πενταετίας

⇒ Διαβάστε ακόμη: Καθημερινή Summits, ESG – διαΝΕΟσις: Η Μεσόγειος είναι ένα κλιματικό hotspot

⇒ Διαβάστε ακόμη: Καθημερινή Summits, ESG – Τίμερμανς για Σύμφωνο Σταθερότητας: Να είμαστε ανοιχτόμυαλοι

⇒ Διαβάστε ακόμη: Καθημερινή Summits, ESG – Αλέξης Παπαχελάς: Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευθύνη από την προστασία του περιβάλλοντος

⇒ Διαβάστε επίσης: Καθημερινή Summits, ESG – Michael Bloomberg: Οι επιχειρήσεις σε ηγετικό ρόλο κατά της κλιματικής αλλαγής

⇒ Δείτε ακόμη: Καθημερινή Summits, ESG – Δ. Παπαλεξόπουλος: Ευκαιρία για την Ελλάδα η ενεργειακή μετάβαση

⇒ Διαβάστε ακόμη: Καθημερινή Summits, ESG – Todd Stern: ΗΠΑ-Κίνα πρέπει να συνεργαστούν κατά της κλιματικής αλλαγής

⇒ Δείτε επίσης: Καθημερινή Summits, ESG – WWF: Βιώνουμε ήδη το κόστος της αδράνειας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή