Μεγάλη ζήτηση για σύγχρονα κτίρια γραφείων στην Αθήνα

Μεγάλη ζήτηση για σύγχρονα κτίρια γραφείων στην Αθήνα

Μόνο στο β΄ τρίμηνο απορροφήθηκαν νέοι χώροι επιφανείας 51.000 τ.μ.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αύξηση καταγράφουν οι νέες συμφωνίες μίσθωσης γραφειακών χώρων, καθώς η ζήτηση παραμένει υψηλή, με αποτέλεσμα κάθε νέο κτίριο που δημιουργείται να απορροφάται άμεσα από την αγορά. Κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους σημειώθηκαν 26 νέες συμφωνίες μίσθωσης, για συνολικά 51.000 τ.μ. γραφείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της CW Proprius, εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων, το μέγεθος αυτό συνιστά αύξηση της τάξεως του 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, ενώ συγκριτικά με το φετινό πρώτο τρίμηνο η άνοδος άγγιξε το 25%.

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση αυτή διαδραμάτισαν ο δημόσιος τομέας, ο χρηματοπιστωτικός και οι εταιρείες τεχνολογίας. Η μεγαλύτερη σε μέγεθος και αξία συμφωνία ήταν ασφαλώς εκείνη ανάμεσα στην Premia Properties και στην ΑΑΔΕ για την ενοικίαση του κτιρίου του πρώην εμπορικού κέντρου Athens Heart, επιφάνειας 26.500 τ.μ. Το κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Χαμοστέρνας μετατρέπεται σε πράσινο κτίριο γραφείων, πιστοποιημένο κατά LEED Gold, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο τον Ιούνιο του 2024. Η επένδυση της Premia Properties είναι της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ.

Στις 26 συμφωνίες μίσθωσης μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, το 80% αφορά κτίρια υψηλών προδιαγραφών.

Το κέντρο της Αθήνας αναδείχθηκε ως η περιοχή με τη μεγαλύτερη κινητικότητα, ενώ ακολούθησαν σε ζήτηση τα βόρεια προάστια και δη ο άξονας της Λ. Κηφισίας. Ειδικότερα, στο κέντρο μισθώθηκαν 21.000 τ.μ. γραφείων και πέριξ του άξονα της Λ. Κηφισίας επιπλέον 19.000 τ.μ., με το ύψος των ενοικίων να διαμορφώνεται σε 26 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο. Σύμφωνα με την Proprius, τα ενοίκια για σύγχρονους χώρους γραφείων υψηλής ενεργειακής απόδοσης μπορεί να αγγίξουν ακόμη και τα 28-30 ευρώ/τ.μ., έχοντας σημειώσει αύξηση κατά 10% σε ετήσια βάση. Σημαντικός είναι πλέον ο όγκος των νέων επενδύσεων για την ανάπτυξη νέων κτιρίων γραφείων, ώστε να αυξηθεί η προσφορά σύγχρονων κτιρίων, όπου παρατηρείται πολύ μεγάλο έλλειμμα σε σχέση με την υφιστάμενη προσφορά και τη ζήτηση που υπάρχει. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Proprius, το 80% των συμφωνιών ενοικίασης αφορά κτίρια υψηλών προδιαγραφών που κατά κανόνα προσφέρουν ποιοτικές εγκαταστάσεις και υψηλή ενεργειακή απόδοση. Μέχρι το τέλος του έτους η Proprius προβλέπει ότι θα παραδοθούν μόλις 15.000 τ.μ. νέων ή αναβαθμισμένων κτιρίων, κυρίως μέσω της λειτουργίας του Πύργου του Πειραιά. Εως το τέλος του 2024 εκτιμάται ότι θα προστεθούν επιπλέον 124.000 τ.μ., ενώ έως το τέλος του 2026 προβλέπεται ότι θα έχουν αναπτυχθεί επιπλέον 211.000 τ.μ., ήτοι περίπου 350.000 τ.μ. συνολικά.

Σε αυτά αναμένεται να προστεθούν και τα κτίρια γραφείων στην επένδυση του Ελληνικού, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού, καθώς η Lamda Development έχει χαράξει μια νέα στρατηγική διάθεσής τους στην αγορά, μέσω της δημιουργίας ενός οχήματος ειδικού σκοπού (SPV), στο οποίο θα ενταχθούν 150.000 τ.μ. γραφειακών χώρων. Στη συνέχεια, το 70% της εταιρείας αυτής θα διατεθεί προς πώληση, με τη Lamda να κρατάει το υπόλοιπο 30%. Η σχετική διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το Πάσχα του 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή