Δάνεια 3,3 δισ. ευρώ έχουν ρυθμισθεί μέσω του εξωδικαστικού

Δάνεια 3,3 δισ. ευρώ έχουν ρυθμισθεί μέσω του εξωδικαστικού

Συνολικά από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, οι επιτυχείς ρυθμίσεις φτάνουν στις 8.804

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δάνεια ύψους περίπου 3,3 δισ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί μέχρι σήμερα μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού, από τα οποία τα 2,1 δισ. ευρώ είναι διμερείς ρυθμίσεις, δηλαδή διευθετήσεις οφειλών με το Δημόσιο. Οι επιτυχείς ρυθμίσεις που αφορούν οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς, δηλαδή τράπεζες και funds, ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 600 εκατ. ευρώ που είναι σε αναμονή καταβολής της πρώτης δόσης, είναι επίσης διμερείς ρυθμίσεις για οφειλές προς το Δημόσιο.Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έκθεση προόδου του εξωδικαστικού μηχανισμού, βάσει της οποίας τον μήνα Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκαν 856 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών ύψους 287,1 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας οι επιτυχείς ρυθμίσεις φθάνουν στις 8.804. Αν και η εξέλιξη των αιτήσεων τους τελευταίους μήνες βαίνει αυξανόμενη, η επιτυχία του εξωδικαστικού μηχανισμού απέχει ακόμη από τις αρχικές προσδοκίες καθώς ο κύριος όγκος των οφειλών που ρυθμίζονται αφορά το Δημόσιο, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των οφειλών (76%) είναι προς χρηματοδοτικούς φορείς.

Συνολικά στην πλατφόρμα έχουν ενταχθεί 41.850 αιτήματα για ρυθμίσεις οφειλών ύψους 20,9 δισ. ευρώ. Από αυτά, ολοκληρωμένα αιτήματα είναι 17.990, που αντιπροσωπεύουν οφειλές 6,8 δισ. ευρώ, αλλά με βάση την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων οι επιτυχείς ρυθμίσεις είναι περίπου οι μισές. Να σημειωθεί ότι το 59% των οφειλών που βρίσκονται στην πλατφόρμα αφορά επιτηδευματίες και ενώ η πλειοψηφία των αιτήσεων βρίσκεται στο εύρος οφειλής μεταξύ 50.000-200.000 ευρώ, οι οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ αθροίζουν 12 δισ. ευρώ και αποτελούν το 57% του συνόλου των οφειλών του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Το συνολικό ποσό διαγραφής στις μέχρι σήμερα ρυθμίσεις ανέρχεται σε 943,7 εκατ. ευρώ, αλλά το 33,3% των οφειλών προς χρηματοδοτικούς φορείς έγινε χωρίς καθόλου διαγραφή, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις ρυθμίσεις του Δημοσίου είναι 44,3%. Στις ρυθμίσεις που πέτυχαν διαγραφή χρέους, το μέσο «κούρεμα» για τις οφειλές προς το Δημόσιο διαμορφώνεται στο 17,6% και φθάνει στο 28% για τις οφειλές προς τράπεζες και funds.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της πλατφόρμας, υψηλό παρέμεινε και τον μήνα Σεπτέμβριο το ποσοστό απόρριψης των ρυθμίσεων από τους οφειλέτες που έκαναν αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό, αφού ένας στους τρεις γύρισε την πλάτη του στην προτεινόμενη ρύθμιση. Συγκεκριμένα, το ποσοστό αυτό φθάνει στο 36% σε ό,τι αφορά τις πολυμερείς ρυθμίσεις, δηλαδή αυτές που περιλαμβάνουν οφειλές προς τις τράπεζες και τα funds. Οσον αφορά τις διμερείς ρυθμίσεις, το ποσοστό αυτό περιορίζεται στο 17% και ερμηνεύει και τα μεγαλύτερα ποσά οφειλών που έχουν ρυθμιστεί με το Δημόσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή