Από τα μαγιό κατευθείαν στα παλτά οι βιτρίνες των καταστημάτων

Από τα μαγιό κατευθείαν στα παλτά οι βιτρίνες των καταστημάτων

Η εξαφάνιση φθινοπώρου και άνοιξης λόγω κλιματικής αλλαγής πλήττει το εμπόριο

4' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πονοκέφαλο» για τον κλάδο της ένδυσης αποτελεί η εξαφάνιση… του φθινοπώρου και της άνοιξης εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, με τις επιχειρήσεις παγκοσμίως να «σπεύδουν» να βρουν τρόπους για να αναπροσαρμόσουν, όχι μόνο τις κολεξιόν τους, αλλά ακόμη και ολόκληρες τις βιτρίνες τους. Στην Ελλάδα, κάποιοι έχουν αρχίσει τώρα να εφοδιάζουν τα καταστήματά τους με βαριά ρούχα, όπως παλτό, μπουφάν κ.λπ., πολλά εκ των οποίων προμηθεύτηκαν πριν από μήνες, ενώ ορισμένοι ανησυχούν πως η μη τακτική ανατροφοδότηση ρούχων που «παραδοσιακά» κάνουν καλούς τζίρους, π.χ. μπουφάν, συμπιέζει ακόμη και τη ρευστότητά τους. Στο μεταξύ, αρκετοί καταναλωτές εξαιτίας και της επέκτασης της τουριστικής σεζόν, ζητούσαν τον Οκτώβριο μαγιό, «αιτήματα» που δέχθηκαν αρκετοί επαγγελματίες του κλάδου σε νησιωτικές περιοχές.

«Πάμε από το σορτς κατευθείαν στο πουλόβερ», διατείνονται εκπρόσωποι του κλάδου, προσθέτοντας πως το γεγονός ότι ο φετινός Οκτώβριος ήταν ο θερμότερος των τελευταίων 15 ετών, έρχεται να επιβεβαιώσει την εξαφάνιση των μεταβατικών περιόδων, ήτοι του φθινοπώρου και της άνοιξης. «Πλέον οι κολεξιόν είναι δύο. Ειδικά η μετατόπιση του χειμώνα προς τα πίσω, σημαίνει ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις λιανικής που έχουν τροφοδοτηθεί τέλη Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου με το χειμερινό εμπόρευμα, ουσιαστικά στην εκπτωτική περίοδο το εκποιούν. Αυτό σημαίνει ότι έχουν μικρότερους τζίρους και πίεση όσον αφορά τη ρευστότητά τους», λέει στην «Κ» ο Θεόδωρος Καπράλος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς και αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Κάποτε λανσάραμε τέσσερις συλλογές, ενώ πλέον δύο, με κάποια ελαφριά ή πιο βαριά ρούχα, λένε στην «Κ» επιχειρηματίες του κλάδου της ένδυσης.

«Η εποχή έχει αλλάξει εντελώς. Από 4 σεζόν πάμε σε 2. Πλέον δεν υπάρχει αυτό που λέμε ανοιξιάτικο και φθινοπωρινό ρούχο. Κάποτε λανσάραμε τέσσερις συλλογές, ενώ πλέον λανσάρουμε δύο με κάποια ελαφριά ή πιο βαριά ρούχα», λέει ο Μάκης Χατζούλας, διευθύνων σύμβουλος της Forel. Η εταιρεία έχει 15 καταστήματα στην Ελλάδα και διατηρεί συνεργασίες με πάνω από 200 πελάτες χονδρικής. «Πλέον πολλά από τα μπουφάν τα πουλάμε με έκπτωση», αναφέρει, λέγοντας πως η καθυστερημένη έλευση του χειμώνα συμπίπτει σχεδόν με τις χειμερινές εκπτώσεις. «Εχουμε προμηθεύσει τα καταστήματα με μικρή ποσότητα “χοντρών” ειδών, όπως τα παλτό. Τώρα ουσιαστικά αρχίζουμε να τα εφοδιάζουμε, που κρύωσε ο καιρός», λέει. «Η κλιματική αλλαγή δυσκολεύει τη δουλειά μας».

Ρούχα χωρίς εποχικότητα

Ρούχα χωρίς εποχικότητα θα πρέπει πλέον να προσφέρουν οι επιχειρήσεις ένδυσης, όπως σημειώνουν επιχειρηματίες του κλάδου, λόγω της μεταβλητότητας του καιρού.

«Παρατηρούμε τη συρρίκνωση των μεταβατικών περιόδων, δηλαδή της άνοιξης και του φθινοπώρου. Φέτος αποφασίσαμε να ενεργήσουμε εγκαίρως, κάτι που μας έδωσε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», υποστηρίζει στην «Κ» ο Δημήτρης Ματεμτζής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Intrafashion, που αναπτύσσει το brand Pink Woman. «Τα βαριά χειμερινά ρούχα, φέτος τα τοποθετήσαμε στα καταστήματα τον Οκτώβριο, όταν πέρυσι τα είχαμε βγάλει από τον Σεπτέμβριο. Αντίθετα, φέτος τον Σεπτέμβριο βγάλαμε πιο ελαφριά ρούχα. Ετσι, καταγράψαμε αυξημένες πωλήσεις σε t-shirt, σορτς, φορέματα, φούστες, καθώς και σε υφασμάτινα παντελόνια, κατηγορία με πρωτοφανείς πωλήσεις φέτος».

Το συμπέρασμα κατά τον κ. Ματεμτζή είναι πως «στις μεταβατικές περιόδους ο κλάδος της ένδυσης θα πρέπει να προσφέρει ρούχα χωρίς εποχικότητα», εκτιμώντας πως το στοίχημα είναι «πώς θα καταφέρουμε να κρατήσουμε το επίπεδο τζίρου που υπολογίζαμε αυτές τις μεταβατικές περιόδους, δηλαδή του φθινοπώρου και της άνοιξης». Η εταιρεία έκλεισε πέρυσι με τζίρο 35,5 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος εκτιμά πως αυτός θα ανέλθει κοντά στα 40 εκατ. ευρώ. «Είδαμε ένα μούδιασμα από 16.10 μέχρι 31.10 σε πωλήσεις ειδών όπως τα πανωφόρια, τα μπουφάν κ.λπ., κάτι που το αποδώσαμε στον “ζεστό” καιρό».

Από τα μαγιό κατευθείαν στα παλτά οι βιτρίνες των καταστημάτων-1
Ο δείκτης παραγωγής σημείωσε μείωση 9,6% στην ένδυση και 2,8% στην κλωστοϋφαντουργία, στο εννεάμηνο. [SHUTTERSTOCK]

Mείωση της παραγωγής και των εξαγωγών ένδυσης στο εννεάμηνο

Ο πληθωρισμός, ο περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος, καθώς και η κλιματική αλλαγή αποτελούν πλέον για αρκετούς εμπόρους την τέλεια καταιγίδα. Η μειωμένη ζήτηση από τις αγορές του εξωτερικού λόγω και του περιορισμού της κατανάλωσης έχει φρενάρει σημαντικά τις εξαγωγές του ελληνικού ρούχου, κατάσταση με την οποία έχουν έρθει αντιμέτωπες και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), το 9μηνο του 2023 τα περισσότερα μεγέθη του κλάδου της ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα κινήθηκαν πτωτικά. Κύρια αιτία: η μειωμένη ζήτηση από το εξωτερικό εξαιτίας της μείωσης της κατανάλωσης στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές λόγω του πληθωρισμού.

Αν και οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά κατέγραψαν άνοδο, ένα μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης είναι πληθωριστικό.

Αν και οι πωλήσεις ενδυμάτων στην εγχώρια αγορά κατέγραψαν άνοδο 11% στο εννεάμηνο, ανερχόμενες στα 2,05 δισ. ευρώ από 1,85 δισ. ευρώ το 2022, ένα μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης είναι πληθωριστικό. «Ενα μεγάλο μέρος των πωλήσεων έχει επηρεαστεί θετικά από την καλοκαιρινή σεζόν. Ωστόσο, το ήμισυ αυτής της αύξησης οφείλεται και στις ανατιμήσεις», εξηγεί στην «Κ» ο διευθυντής του συνδέσμου, Θεόφιλος Ασλανίδης. Ωστόσο, οι υπόλοιποι οικονομικοί δείκτες έχουν φθίνουσα πορεία. Ο δείκτης παραγωγής σημείωσε μείωση 9,6% στην ένδυση και 2,8% στην κλωστοϋφαντουργία, ενώ οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν 15,1% εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης από το εξωτερικό. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του συνδέσμου, οι εξαγωγές της ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας σε αξία ανήλθαν σε 1,43 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του τρέχοντος έτους, από 1,68 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Η μειωμένη ζήτηση για το ελληνικό ρούχο έχει επίπτωση και στις εισαγωγές, όπου καταγράφηκε μείωση 8,1%, με αυτές να ανέρχονται συνολικά στα 2,5 δισ. ευρώ στον κλάδο της ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας από 2,8 δισ. ευρώ. Οπως είχε γράψει η «Κ», τα μηνύματα από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενδυσης – Κλωστοϋφαντουργίας (Euratex) δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, με τις επιχειρήσεις να βλέπουν στασιμότητα στην κατανάλωση, αλλά και μειωμένη ζήτηση ειδών ένδυσης από χώρες εκτός Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή