Μέχρι τις 5 Μαρτίου οι προσφορές για τους ελληνικούς μικροδορυφόρους

Μέχρι τις 5 Μαρτίου οι προσφορές για τους ελληνικούς μικροδορυφόρους

Διαγωνισμός 60 εκατ. ευρώ για την κατασκευή τους

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να προσελκύσει ο διαγωνισμός, προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη σμήνους μικροδορυφόρων με εφαρμογές που θα εστιάζουν στην παρατήρηση της Γης. Το έργο, που είναι μέρος του εθνικού προγράμματος μικροδορυφόρων ύψους 130 εκατ. ευρώ, υλοποιείται μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) με χρηματοδότηση από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Είναι μικρότερης κλίμακας σε σχέση με αυτό που είχε προκηρυχθεί στο παρελθόν, με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ και αντικείμενο την ανάπτυξη μίνι δορυφόρων για τηλεπικοινωνιακή χρήση. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνουν στην «Κ» στελέχη της ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας, το «παρών» στον διαγωνισμό εκτιμάται ότι θα δώσει ο μεγαλύτερος αριθμός των περισσοτέρων από 50 ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Διαστήματος.

Το σμήνος των μικροδορυφόρων θα παρέχει δεδομένα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας οριζόντια σε φορείς του ελληνικού Δημοσίου, όπως, για παράδειγμα, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ναυτιλίας. Τα δορυφορικά δεδομένα και τα προϊόντα δηλαδή που θα προκύψουν από την επεξεργασία τους, θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες της Ελλάδας για συνεχή παρακολούθηση του περιβάλλοντος, καταγραφή των διαχρονικών μεταβολών και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ενδεικτικά, μέσω των μικροδορυφόρων θα μπορούσε να ελεγχθεί η παράνομη διέλευση πλοίων ή δραστηριότητες, όπως η παράνομη αλιεία. Οι εφαρμογές παρατήρησης Γης περιλαμβάνουν τη χαρτογράφηση αγροτικής γης, υδάτινων περιοχών, τον εντοπισμό της διάβρωσης εδάφους και τον προσδιορισμό χρήσεων γης.

Οι μικροδορυφόροι, που έχουν μέγεθος όσο ένα πλυντήριο, χρησιμοποιούνται και για τη διαχείριση φυσικών καταστροφών, μεταδίδοντας την ώρα που αυτές συμβαίνουν πολύτιμες πληροφορίες. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται δραστικά ο χρόνος που απαιτείται για να εξασφαλιστεί η απεικόνιση δύο διαφορετικών στιγμών, ιδίως σε απομακρυσμένες περιοχές. Επίσης, μέσω των οπτικών επίγειων σταθμών στην Ελλάδα, θα επικοινωνούν με τους δορυφόρους. Το συγκριτικό πλεονέκτημά τους έναντι των δορυφόρων σχετίζεται με το γεγονός ότι βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά, σε ύψος από 400 έως 1.000 χιλιόμετρα, οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικότερα σε συγκεκριμένες αποστολές.

Το έργο της κατασκευής των μικροδορυφόρων συνοδεύεται, σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με σημαντική προστιθέμενη αξία που σχετίζεται με τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στην ανάπτυξη τόσο επίγειων εφαρμογών όσο και του εξοπλισμού στο Διάστημα, δηλαδή του hardware, κατά την ορολογία.

Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα πρέπει να πραγματοποιήσουν αγώνα δρόμου για να καταθέσουν τις προσφορές τους μέχρι τις 5 Μαρτίου, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται παράταση επειδή το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2025.

Σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα θα προκηρυχθεί διαγωνισμός της τάξεως των 55 εκατ. ευρώ για την προμήθεια εικόνων γεωπαρατήρησης (ΕΟ data) από εμπορικούς παρόχους – φορείς τρίτων χωρών. Το υλικό αυτό επιτρέπει στα κράτη, μεταξύ άλλων, να παρακολουθούν αποτελεσματικότερα την ένταση και το μέγεθος ενός φυσικού φαινομένου. Ωστόσο, σύμφωνα με τους φορείς της διαστημικής βιομηχανίας, το εν λόγω έργο έχει σημαντικά μικρότερη προστιθέμενη αξία, επειδή η προμήθεια εικόνων καλύπτει μόνο τρέχουσες λειτουργικές ανάγκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή