Mytilineos: Επενδύσεις σε δίκτυα και μονάδες αερίου

Mytilineos: Επενδύσεις σε δίκτυα και μονάδες αερίου

Οι προτεραιότητες και τα σχέδια του ομίλου για ενεργειακή μετάβαση

6' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα ολοκληρωμένο πακέτο ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών που ανέπτυξε «διαβάζοντας» εγκαίρως το νέο περιβάλλον της ενεργειακής μετάβασης και συνεχίζει να εμπλουτίζει παρακολουθώντας την πορεία της, η «Μυτιληναίος» διευρύνει το διεθνοποιημένο προφίλ της, βάζοντας στο «κάδρο» των στρατηγικών της προτεραιοτήτων πέρα από τις ΑΠΕ όπου ήδη αναπτύσσει δραστηριότητα σε πάνω από 30 χώρες, τα δίκτυα διανομής και τις μονάδες φυσικού αερίου που αναδεικνύονται σε κρίσιμες πτυχές για την επιτυχή ενεργειακή μετάβαση.

«Πολλοί θεωρούν ότι η πράσινη μετάβαση θα είναι φωτοβολταϊκά και αιολικά. Δεν είναι αυτό. Οι επενδύσεις που πρέπει να γίνουν στα δίκτυα είναι πολύ μεγαλύτερες από τα ΑΠΕ. Η πράσινη μετάβαση προϋποθέτει τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο την αύξηση της χωρητικότητας για τη μεταφορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας. Και αυτή θα είναι η μεγαλύτερη επιχειρηματική μας δραστηριότητα. Για εμάς τα projects δικτύων θα είναι τα νέα M Renewables», είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2023.

Η κοινοποίηση της νέας αυτής στρατηγικής στόχευσης της ελληνικής πολυεθνικής έγινε αφού διασφάλισε το «διαβατήριο» για την είσοδό της στη μεγάλη αγορά των δικτύων ηλεκτρισμού όπου η Ευρώπη σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 580 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Μέσα στο 2023 και σε κοινοπραξία με την GE Vernova ανέλαβε το κομμάτι της προμήθειας και κατασκευής δύο υποσταθμών συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης στην πρώτη υποθαλάσσια διασύνδεση Μεγάλης Βρετανίας – Σκωτίας, μια σύμβαση ύψους 1 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για το πρώτο έργο μεγάλου βεληνεκούς στον κλάδο των δικτύων για τη Mytilineos, αφού η εταιρεία κατασκεύασε τη δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας που εγκαινιάστηκε προσφάτως και συμμετέχει και σε άλλα έργα διασυνδέσεων για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ, ενώ έχει αναπτύξει δίκτυα και σε αγορές του εξωτερικού για τη διασύνδεση σταθμών ΑΠΕ που έχει κατασκευάσει για τρίτους.

«Πολλοί θεωρούν ότι η πράσινη μετάβαση θα είναι φωτοβολταϊκά και αιολικά. Δεν είναι αυτό. Για εμάς τα projects δικτύων θα είναι τα νέα M Renewables».

Διαθέτοντας την τεχνογνωσία και το οικονομικό μέγεθος που προϋποθέτουν τέτοιου είδους έργα και έχοντας αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με μεγάλες ενεργειακές εταιρείες του κλάδου διεθνώς, η ελληνική πολυεθνική είναι έτοιμη να διεκδικήσει μερίδιο από την κρίσιμη για την ενεργειακή μετάβαση αγορά των ηλεκτρικών δικτύων. Δεν είναι όμως ο μόνος κλάδος τον οποίο εντάσσει στην καρδιά της στρατηγικής της η Mytilineos. Εχοντας εδραιώσει την παρουσία της σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα της ενέργειας και έχοντας προσαρμόσει έγκαιρα την εταιρική της δομή ώστε να επιτυγχάνει τη μέγιστη αξιοποίηση συνεργειών μεταξύ των διαφορετικών δραστηριοτήτων, συγχρονίζεται με τις ανάγκες της επιτυχούς ενεργειακής μετάβασης για νέες μονάδες φυσικού αερίου αλλά και νέα προϊόντα.

Mytilineos: Επενδύσεις σε δίκτυα και μονάδες αερίου-1
Στην εγχώρια αγορά, η θυγατρική της Mytilineos Protergia σχεδιάζει την παροχή νέων υπηρεσιών στους πελάτες της με εργαλείο τους έξυπνους μετρητές.

Με εφαλτήριο τη Μεγάλη Βρετανία όπου μέσα σε μια δεκαετία κατάφερε να κατακτήσει κυρίαρχη θέση τόσο στην αγορά των ΑΠΕ όσο και σε θερμικές μονάδες, σχεδιάζει την επέκτασή της στην ευρωπαϊκή αγορά. Η απανθρακοποίηση των ηλεκτρικών συστημάτων της Ευρώπης και ειδικά χωρών όπως η Γερμανία που μετά το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων της έχει θέσει ως στόχο την απόσυρση των ανθρακικών της μονάδων έως το 2030 και της Πολωνίας που στηρίζεται κατά βάση στον άνθρακα, δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς το φυσικό αέριο καθώς η τεχνολογία του υδρογόνου ωριμάζει με αργά βήματα και η αποθήκευση δεν είναι έτοιμη να καλύψει τη στοχαστική παραγωγή των ΑΠΕ. Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όμως εντάσσουν στον σχεδιασμό τους μονάδες φυσικού αερίου για να λειτουργήσουν ως εφεδρείες όταν πέφτει η παραγωγή των ΑΠΕ.

Μόνο η RWE στη Γερμανία σχεδιάζει την κατασκευή μονάδων φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 15 GW με προοπτική να λειτουργήσουν στο μέλλον με υδρογόνο. Για να ξεκινήσει το project θα πρέπει το γερμανικό δημόσιο να το χρηματοδοτήσει με περίπου 40 δισ. ευρώ, ζήτημα που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση η οποία καλείται να πάρει άμεσα αποφάσεις καθώς, όπως έχει δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο επικεφαλής της RWE Μάρκους Κρέμπερ, «κάθε μέρα που καθυστερεί η στρατηγική για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, οι πιθανότητες επίτευξης του στόχου έως το 2030 μειώνονται». Η κρατική επιδότηση κρίνεται απαραίτητη για τη βιωσιμότητα των νέων αυτών μονάδων, αφού καθήκον τους δεν είναι να παράγουν όσο το δυνατόν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια, αλλά να διασφαλίζουν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε περιόδους που ο ήλιος και ο άνεμος δεν επαρκούν.

Επέκταση στο εξωτερικό με στρατηγικές συνεργασίες

Η Mytilineos, όπως έγινε γνωστό από τα στελέχη της εταιρείας κατά τη διάρκεια παρουσίασης των δραστηριοτήτων της στην αγορά της Αγγλίας –με αφορμή την τελετή για το έργο διασύνδεσης με τη Σκωτία– βρίσκεται σε συζητήσεις με την RWE για τη συμμετοχή της στους διαγωνισμούς για την κατασκευή των νέων σταθμών φυσικού αερίου. Για λογαριασμό της RWE η ελληνική εταιρεία υλοποιεί την προμήθεια και εγκατάσταση πυκνωτή στη Μεγάλη Βρετανία, ένα έργο απαραίτητο για τη σταθερότητα του δικτύου, ενώ στο παρελθόν είχε συμμετάσχει στην κατασκευή θερμικών μονάδων για λογαριασμό της γερμανικής εταιρείας στην Τουρκία. Στα σχέδια της ελληνικής εταιρείας είναι και το υδρογόνο, όπου επίσης βρίσκεται σε συζητήσεις για τη συμμετοχή της σε project της RWE.

Στη Μεγάλη Βρετανία η Mytilineos κατασκευάζει τέσσερις σταθμούς φυσικού αερίου, τρεις για λογαριασμό της εταιρείας Drax με ισχύ 300 MW έκαστος, που θα ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο του 2024 και έναν για λογαριασμό της Vitol, επίσης 300 MW που θα ολοκληρωθεί το 2025. Σε συζητήσεις βρίσκεται η Mytilineos και για σταθμούς φυσικού αερίου στην Πολωνία, ενώ σημαντικές ευκαιρίες βλέπει και στην αγορά των Βαλκανίων, όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη λόγω παλαιότητας του θερμικού στόλου.

Εχει ήδη κατασκευάσει τον μεγαλύτερο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου στη Ρουμανία, βρίσκεται σε συζητήσεις για νέα μονάδα στη Βουλγαρία και έχει σχεδιάσει την κατασκευή σταθμού συμπαραγωγής στη Βόρεια Μακεδονία. Σε όλες αυτές τις χώρες, παράλληλα με τις μονάδες φυσικού αερίου, η Mytilineos στοχεύει και σε έργα δικτύων, αλλά και στη δραστηριότητα της προμήθειας, αξιοποιώντας τις συνέργειες της καθετοποιημένης δραστηριότητάς της σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα της ενέργειας.

Η Mytilineos εμφανίζεται έτοιμη να επεκταθεί στη διεθνή αγορά και στον τομέα της προμήθειας, αξιοποιώντας το χαρτοφυλάκιο έργων AΠΕ που αναπτύσσει.

Η Mytilineos εμφανίζεται έτοιμη να επεκταθεί στη διεθνή αγορά και στον τομέα της προμήθειας, αξιοποιώντας το χαρτοφυλάκιο έργων AΠΕ που αναπτύσσει. Για την πλειονότητα των έργων που κατασκευάζει για να τα πουλήσει σε τρίτους με το κλειδί στο χέρι (ΒΟΤ), η εταιρεία έχει διασφαλίσει προηγουμένως ένα PPA (πράσινο διμερές συμβόλαιο πώλησης της παραγόμενης ενέργειας).

Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει τη δυνατότητα διαχείρισης αυτών των PPAs από τη Mytilineos, ώστε αυτό να αποτελέσει τη βάση ενός νέου προϊόντος που θα διαθέτει στην αγορά και σε πρώτη φάση σε καταναλωτές μέσης και υψηλής τάσης και το οποίο θα διασφαλίζει την παροχή πράσινης ενέργειας σε σταθερή τιμή. Αξιοποιώντας την καθετοποιημένη δραστηριότητά της σε όλο το φάσμα της ενέργειας, όπως εξηγούν στελέχη της Mytilineos, η εταιρεία μπορεί να προσφέρει πράσινη ενέργεια σε σταθερή και προβλέψιμη τιμή, όχι μόνο για τις ώρες της ημέρας που παράγει ένα φωτοβολταϊκό, αλλά για ολόκληρο το 24ωρο.

Η τιμή για την ενέργεια που αντιστοιχεί στην παραγωγή του φωτοβολταϊκού θα είναι προσυμφωνημένη και σταθερή και για την υπόλοιπη ενέργεια θα αντισταθμίζεται με παραμέτρους κόστους, όπως η τιμή του φυσικού αερίου στο TTF και δεν θα επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις της αγοράς. Με αυτό το μοντέλο τιμολόγησης δουλεύει από τις αρχές του 2024 η Aλουμίνιον της Ελλάδος, ενώ η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με τρεις εταιρείες στην Ελλάδα και πολύ κοντά σε συμφωνία με μια εταιρεία στην Ιταλία. Στην εγχώρια αγορά η θυγατρική της Mytilineos, Protergia, σχεδιάζει την παροχή νέων υπηρεσιών στους πελάτες της με εργαλείο τους «έξυπνους» μετρητές που θα εγκαταστήσει μαζικά, ξεκινώντας από ένα πιλοτικό πρόγραμμα μέσα στο 2024. Οι «έξυπνοι» μετρητές θα εγκαθίστανται δωρεάν και με τη συναίνεση του πελάτη για τη διαχείριση των δεδομένων της κατανάλωσής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή