Προς μείωση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο

Προς μείωση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο

Ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο του 2%, λέει η Κριστίν Λαγκάρντ

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Ιούνιο «έδειξε» η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ ως την πιθανότερη χρονική στιγμή για την πρώτη μείωση των επιτοκίων, καθώς τόνισε πως το διοικητικό συμβούλιο τότε θα έχει στη διάθεσή του πολύ περισσότερα στοιχεία που θα επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο του 2%. Αν και υποχωρεί ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν και αναθεωρήθηκε χαμηλότερα για το 2024, η κεντρική τράπεζα δεν είναι ακόμη έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια.

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού και η πρόοδος που έχει σημειωθεί προς την επίτευξη του στόχου μας είναι καλή και είμαστε πιο σίγουροι, ωστόσο δεν είμαστε ακόμη επαρκώς βέβαιοι και χρειαζόμαστε σαφέστατα περισσότερα στοιχεία», σημείωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Τον Απρίλιο σίγουρα θα έχουμε περισσότερα στοιχεία, αν και λίγα, ωστόσο θα έχουμε πολύ περισσότερα τον Ιούνιο», τόνισε η κ. Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι υπήρξε ευρεία συμφωνία σε αυτό το σημείο μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ.

Ο πληθωρισμός αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, ιδίως για το 2024, πράγμα που αντανακλά κυρίως μια μικρότερη συμβολή των τιμών της ενέργειας, όμως οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές παραμένουν υψηλές, εν μέρει λόγω της έντονης αύξησης των μισθών, όπως τόνισε η ΕΚΤ.

Η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι το Δ.Σ. «βλέπει» σημάδια επιβράδυνσης της αύξησης των μισθών και ότι η πτώση των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων επιτρέπει την πτώση του πληθωρισμού, ακόμη και αν το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος παραμένει υψηλό. Σημειώνεται πως οι μισθολογικές αυξήσεις είναι ένα στοιχείο στο οποίο η ΕΚΤ δίνει μεγάλο «βάρος» για τον καθορισμό της επιτοκιακής πολιτικής. Οι διαπραγματευόμενοι μισθοί στην Ευρωζώνη για το τέταρτο τρίμηνο του 2023 αυξήθηκαν σε ετήσιο επίπεδο κατά 4,5% έναντι ανόδου 4,7% στο τρίτο τρίμηνο. Η 23η Μαΐου είναι μια «κρίσιμη» ημερομηνία», καθώς αναμένεται να ανακοινωθούν τα στοιχεία για τις μισθολογικές αυξήσεις του πρώτου τριμήνου 2024, ανοίγοντας ίσως τον δρόμο για τη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ, ο ονομαστικός πληθωρισμός αναμένεται πλέον να διαμορφωθεί κατά μέσον όρο σε 2,3% το 2024, από 2,7% πριν, σε 2,0% το 2025, από 2,1% πριν, ενώ η πρόβλεψη για το 2026 παραμένει στο 1,9%. Ο δομικός πληθωρισμός αναθεωρήθηκε επίσης προς τα κάτω, με τους εμπειρογνώμονες του Ευρωσυστήματος να θεωρούν ότι θα διαμορφωθεί σε 2,6% το 2024, από 2,7% πριν, στο 2,1% το 2025, από 2,3% πριν, ενώ το 2026 εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο 2,0%, από 2,1% πριν.

Η ΕΚΤ εκτιμά ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με χαμηλότερους ρυθμούς (0,6%) από ό,τι προέβλεπε τον Δεκέμβριο.

Παράλληλα, εκτιμούν ότι η οικονομία θα παραμείνει υποτονική και θα αναπτυχθεί με χαμηλότερους ρυθμούς φέτος από ό,τι είχαν προβλέψει τον Δεκέμβριο, κατά 0,6% (από 0,8% πριν), ενώ στη συνέχεια θα ανακάμψει με ρυθμό 1,5% το 2025 (αμετάβλητο) και 1,6% (από 1,5% πριν) το 2026.

Η ΕΚΤ δεν συζήτησε καθόλου τη μείωση των επιτοκίων για τη χθεσινή συνεδρίαση, με την απόφαση για τη διατήρησή τους στα τρέχοντα επίπεδα να είναι ομόφωνη. Ετσι, η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 4%, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 4,5% και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 4,75%.

Ωστόσο το Δ.Σ «μόλις ξεκίνησε» να συζητάει την αλλαγή της περιοριστικής πολιτικής, όπως σημείωσε η κ. Λαγκάρντ, ενώ απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δήλωσε ότι θα κινηθεί ανεξάρτητα από τη Fed, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει πρώτη τα επιτόκια.

Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα στοιχεία για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου για τα επιτόκια, τρία στοιχεία συγκεκριμένα: την αξιολόγηση που διενεργεί όσον αφορά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική.

Κατά την ING –η οποία και διατηρεί την εκτίμησή της ότι η πρώτη μείωση θα γίνει τον Ιούνιο–, για να προχωρήσει η ΕΚΤ σε μείωση: 1) οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό πρέπει να μείνουν αμετάβλητες και 2) η αύξηση των μισθών να υποχωρήσει στο 4% και ο πληθωρισμός (ήταν στο 2,6% τον Φεβρουάριο) να κινηθεί στο 2,5% για μερικούς μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή