Ερχονται 200 νέα λεωφορεία φυσικού αερίου

Ερχονται 200 νέα λεωφορεία φυσικού αερίου

Υπογράφηκε η σύμβαση για την προμήθειά τους

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια και των 200 νέων καινούργιων λεωφορείων φυσικού αερίου από την Industria Italiana Autobus, ολοκληρώνεται ο πολύπαθος διαγωνισμός για την ανανέωση του στόλου του ΟΑΣΑ και του ΟΑΣΘ, σχεδόν τρία χρόνια μετά την προκήρυξή του. Συνολικά, σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχει υπογράψει το υπουργείο μεταφορών, ένας στόλος 550 (300 φυσικού αερίου και 250 ηλεκτρικά) καινούργιων λεωφορείων αναμένεται να ανανεώσει τον γηρασμένο στόλο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία (140 Αθήνα, 110 Θεσσαλονίκη) να βρίσκονται ήδη από τις αρχές Μαρτίου επί ελληνικού εδάφους.

Τα 200, 12μετρα λεωφορεία συμπιεσμένου φυσικού αερίου, μαζί με τα υπόλοιπα 100 λεωφορεία φυσικού αερίου της εταιρείας Iveco, αναμένεται να παραληφθούν έως το τέλος του 2025, με το υπουργείο μεταφορών να σημειώνει σε ανακοίνωσή του πως «440 νέα λεωφορεία θα κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας έως το τέλος του 2025». Σημειώνεται πως, ο στόλος των λεωφορείων, πέραν από το γεγονός πως είναι γηρασμένος, με μέσον όρο ηλικίας τα 19 έτη, από 13 έτη στην υπόλοιπη Ευρώπη, παρουσιάζει συχνά βλάβες ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις αστικών λεωφορείων που τυλίγονται στις φλόγες. Παράλληλα, όπως έχουν επισημάνει και στελέχη του υπουργείου, 4 στα 10 λεωφορεία του στόλου των λεωφορείων στην Αθήνα δεν είναι προσβάσιμα σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Εκτός από την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου διαγωνισμού, το υπουργείο μεταφορών, προετοιμάζει έναν δεύτερο διαγωνισμό για την προμήθεια επιπλέον 750 λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, εκτιμώντας πως μέχρι το τέλος του 2027 θα έχει επιτευχθεί η δρομολόγηση 1.300 νέων λεωφορείων. Η διοίκηση της ΟΣΥ πρόσφατα είπε πως τουλάχιστον 50 λεωφορεία από τον δεύτερο αυτό διαγωνισμό αναμένεται να είναι υδρογόνου.

Στο μεταξύ ο «χρόνος» για την εγκατάσταση των υποδομών φόρτισης που θα επιτρέψουν στα 140 ηλεκτρικά λεωφορεία της Αθήνας να μπουν στην «πριζα» από τις αρχές Μαΐου, πιέζει ασφυκτικά, μετά το πρόσφατο μπλόκο της σύμβασης των ΟΣΥ (εταιρεία που εκτελεί το συγκοινωνιακό έργο των λεωφορείων στην Αθήνα) με την ανάδοχο εταιρεία, από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η ΟΣΥ υπέβαλε αίτημα ανάκλησης της εν λόγω απορριπτικής απόφασης με αποτέλεσμα το έβδομο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου να εξετάζει το αίτημα και να αποφασίζει εντός ολίγων ημερών για την «τύχη» της σύμβασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή