Στην Ελλάδα έφτασε τον Αύγουστο του 2020 με τη σύζυγό του Σάρον Λέβι. Νοίκιασαν ένα διαμέρισμα στη Βούλα και ξεκίνησαν επαφές για τα επιχειρηματικά και επενδυτικά σχέδιά τους.
Είχαν ήδη μια μικρή ομάδα συνεργατών, ανάμεσά τους και ο Τζον Κυριάκου, ο Ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας της CIA. Τον είχαν προσεγγίσει στις αρχές Ιουλίου με μια πρόταση. «Θα δούλευα από την Ουάσιγκτον, αλλά θα ερχόμουν συχνά στην Ελλάδα. Με μισθό 600.000 δολάρια τον χρόνο, μπόνους και αυτοκίνητο, θα κάναμε επενδύσεις εκατομμυρίων. Η πρώτη μου αντίδραση ήταν “πού υπογράφω;”. Ηταν η δουλειά των ονείρων μου», λέει σήμερα στην «Κ».
Ο επίδοξος «επενδυτής» δηλώνει πως θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα με το δημόσιο χρέος. Παράλληλα θέλει να διοργανώσει ένα μεγάλο συνέδριο με προσκεκλημένους τον Τομ Χανκς και τον στρατηγό Πετρέους.
Ο Κυριάκου έφερε σε επαφή τον Σασούν με την Τσέσα Κέιν, γραφίστρια και web designer. Την προσέλαβαν και της ζήτησαν να φτιάξει πέντε ιστοσελίδες για τις διαφορετικές δραστηριότητες του ομίλου.
Πρώτα από όλα, όμως, ήθελαν να σχεδιάσει το λογότυπό τους. «Να συμβολίζει την εβραϊκή παράδοση αλλά και το μέλλον, να έχει δυναμισμό», της είπε ο Σασούν. Η Κέιν σχεδίασε ένα λιοντάρι το οποίο γεννιέται μέσα από τις φλόγες μιας εβραϊκής επτάφωτης λυχνίας.
Οταν εκείνος το είδε, ενθουσιάστηκε. Παρότι όλες οι ιστοσελίδες από εκείνη την περίοδο έχουν πλέον αποσυρθεί, το λογότυπο παραμένει.
Ο Κυριάκου, εν τω μεταξύ, αναζητούσε γραφεία στην Ουάσιγκτον. Οι μεσίτες τον ξεναγούν στον δεύτερο όροφο του Willard, ενός εμβληματικού κτιρίου δίπλα στον Λευκό Οίκο. Ο Σασούν τους ζητάει να υπογράψει αμέσως για να μη χάσει το «φιλέτο» και δίνει εντολή στους λογιστές να καταθέσουν προκαταβολή (68.610 δολάρια) και το πρώτο ενοίκιο (22.870 δολάρια).
Εκείνες τις ημέρες όλη η ομάδα γνωρίζει μέσω e-mail και τον Αλεξάντερ Τ., δικηγόρο του καταπιστεύματος, με έδρα την Ελβετία. Τους ενημερώνει πως είναι θέμα ημερών να μπουν στους λογαριασμούς του ομίλου τα πρώτα 100 εκατομμύρια.
Οι Ελληνες διπλωμάτες κάνουν μια έρευνα και εντοπίζουν ότι ο Σασούν έχει κάνει φυλακή στην Αγγλία και στην Αμερική και δεν έχει υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό, όπως ισχυρίζεται. «Θέλει προσοχή», θα διαμηνύσουν στην ελληνική κυβέρνηση.
Ο Σασούν μαζί με τον Κυριάκου, που ταξιδεύει στην Ελλάδα, κάνουν ραντεβού με την αμερικανική πρεσβεία, συναντούν πολιτικούς και στελέχη του Enterprise Greece. Θέλουν, λένε, να φτιάξουν ξενοδοχεία, ιδιωτική τράπεζα, 3D printers, να κάνουν δημόσιες επενδύσεις και άλλα πολλά.
Ο επίδοξος επενδυτής δηλώνει πως θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα με το δημόσιο χρέος. Παράλληλα θέλει να διοργανώσει ένα μεγάλο συνέδριο με προσκεκλημένους τον Τομ Χανκς και τον στρατηγό Πετρέους. «Θα μας δώσει κύρος. Οσο περισσότερο ορατοί, τόσο πιο αξιόπιστοι», θα γράψει στους συνεργάτες του.
Ο Κυριάκου επιστρέφει στην Ουάσιγκτον και κανονίζει ένα ραντεβού με την ελληνική πρεσβεία, από την οποία ζητάει στήριξη.
Οι Ελληνες διπλωμάτες, όμως, κάνουν μια έρευνα και βρίσκουν μια σειρά δημοσιευμάτων στην αγγλική εφημερίδα «Jewish Chronicle».
Σύμφωνα με τα άρθρα που εντοπίζουν, ο Σασούν έχει κάνει φυλακή στην Αγγλία και στην Αμερική και δεν έχει υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό, όπως ισχυρίζεται. «Θέλει προσοχή», θα διαμηνύσουν στην ελληνική κυβέρνηση.
«Μου είχε μιλήσει γι’ αυτά τα άρθρα λέγοντας πως είναι όλα ψέματα», θυμάται η Τσέσα Κέιν. Ο Σασούν της είχε ζητήσει να τα «εξαφανίσουν» από το ∆ιαδίκτυο.
Οργάνωσαν μια σειρά συνεντεύξεων ώστε στην αναζήτηση του ονόματός του να μη βγαίνουν τα «κακά άρθρα της εμμονικής δημοσιογράφου» που είχαν σταθεί πολλές φορές εμπόδιο στα σχέδιά του.
«Μακάρι να έβρισκα έναν χάκερ να τα κατεβάσει», θα της γράψει σε e-mail στις 24 Σεπτεμβρίου 2020.
Εν τω μεταξύ, οι ιδιοκτήτες του Willard, των γραφείων στην Ουάσιγκτον, δεν λαμβάνουν ποτέ πληρωμή και καταγγέλλουν το μισθωτήριο. Και οι μισθοί της ομάδας, όμως, καθυστερούν.
Ο Ελβετός δικηγόρος Αλεξάντερ Τ. στέλνει συνεχώς δικαιολογίες – έλεγχοι των τραπεζών, COVID-19, γραφειοκρατία, κάποιο θέμα με την εφορία. Ακόμη και ο Σασούν είχε αρχίσει να ζορίζεται. «Χρωστάω δύο μήνες ενοίκιο, πονάει το δόντι μου και δεν μπορώ να πάω στον γιατρό», γράφει στην Κέιν σε e-mail.
Εκείνη προθυμοποιείται να του δανείσει ένα ποσό, αλλά ο Σασούν αρνείται. «∆εν μπορώ να δεχθώ χρήματα από εσένα όταν δουλεύεις τόσους μήνες απλήρωτη», της γράφει. Τρεις ημέρες μετά, όμως, επανέρχεται: «Εάν η προσφορά σου ισχύει, θα τη δεχθώ». Την ίδια κιόλας ημέρα, στις 24 Οκτωβρίου 2020, θα του στείλει έμβασμα 3.000 δολαρίων.
Λίγες εβδομάδες αργότερα της ζητάει ξανά βοήθεια και εκείνη του ταχυδρομεί ένα δέμα. μέσα βάζει σοκολατάκια και μια πιστωτική κάρτα που έχει εκδώσει, από την εταιρεία της, στο όνομά του.
Τα εξτρέ της τράπεζας που έχει στο αρχείο της δείχνουν χρεώσεις (ξεπερνούν τις 4.000 δολάρια) σε πιτσαρίες, σούπερ μάρκετ και μαγαζιά στη Γλυφάδα.
«Μέσα μου προφανώς καταλάβαινα πως κάτι δεν πάει καλά, αλλά ένιωθα πως το ρίσκο είναι μικρότερο από την πιθανή ανταμοιβή», εξηγεί η Κέιν. Ο Σασούν της είχε τάξει μετοχές, την είχε προαγάγει σε διευθύντρια, με ετήσιο μισθό 300.000 δολαρίων. Τον οποίο, βεβαίως, ουδέποτε έλαβε.
Η ημέρα που κατάλαβε πως όλα ήταν ένα ψέμα ήταν η 20ή ∆εκεμβρίου 2020. Ολα τα μέλη της ομάδας έστελναν e-mails αποκλειστικά μέσω ενός, υποτίθεται, ασφαλούς σέρβερ που τους είχε υποδείξει ο Σασούν.
Οταν η Κέιν δεν έλαβε μια απάντηση που περίμενε από τον Αλεξάντερ Τ., αποφασίζει να του στείλει απευθείας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση που βρίσκει στην ιστοσελίδα του δικηγορικού γραφείου στη Γενεύη.
Εκείνος της απαντάει πως δεν έχει ιδέα για τι πράγμα μιλάει. «∆εν εκπροσωπώ το Sassoon Family Continuation Trust. Ελπίζω αυτό να ξεκαθαρίζει την κατάσταση», της γράφει.
Η Κέιν, σε κατάσταση σοκ, προωθεί το e-mail στην ομάδα. Ο Σασούν εξοργίζεται μαζί της και τ
ην απολύει. «Ο Αλεξάντερ αναγκάστηκε να κάνει πως δεν σε ξέρει. μας έβαλες όλους σε τεράστιο κίνδυνο παρακάμπτοντας τα πρωτόκολλα ασφαλείας», της γράφει ένας στενός συνεργάτης του.
Τις επόμενες εβδομάδες ο Σασούν επικοινωνεί με πολλούς από τους Ελληνες συνεργάτες σε δυνητικές επενδύσεις και τους ενημερώνει πως τελικά δεν θα προχωρήσει στην Ελλάδα.
Γράφει πως φταίνε η «ακραία γραφειοκρατία και οι μπερδεμένοι νόμοι που δεν βγάζουν νόημα».
Σε άλλους δηλώνει προσβεβλημένος από παλαιότερα αντισημιτικά σχόλια του Αδ. Γεωργιάδη. Θα παραμείνει στο διαμέρισμα στη Βούλα, αλλά επενδυτικά θα στραφεί στη Νότια Αφρική.
Κλείνει μια συμφωνία με την Βluedrop, στην οποία θα επένδυε 40 εκατ. για ενεργειακά έργα. Ο Σασούν ζητάει –και εκείνοι του στέλνουν– 48.000 δολάρια για «τεχνικές μελέτες» που πρέπει να γίνουν για να ξεκινήσει το έργο.
Το επόμενο διάστημα όμως βλέπουν πως η επένδυση δεν προχωράει. Όταν τους ζητάει επίμονα και άλλα χρήματα εκείνοι αποφασίζουν να εγκαταλείψουν το έργο.
Εκείνος όμως δεν πτοείται. Ξεκινάει εκ νέου επαφές στην Ελλάδα. μια από αυτές με την χρηματιστηριακή «Solidus Securities». Συναντιούνται και συζητούν μια πιθανή συνεργασία. Ο Σασούν, έλεγε, θα έφερνε πελάτες και εκείνοι θα τους έβαζαν στο χρηματιστήριο.
Δεν είχαν καταλήξει στους όρους της συνεργασίας όταν έμαθαν τυχαία πως κυκλοφορούσε στην αγορά ένα φυλλάδιο που τους εμφάνιζε ως συνεταίρους, σε κοινή εταιρία.
Η Ελληνίδα την οποία εμφάνιζε ως επικεφαλής της εταιρίας ήταν πρώην συνεργάτης του Σασούν, η οποία μετά από μήνες απλήρωτη είχε αποχωρήσει από τον όμιλο.
«Όταν είδαμε το φυλλάδιο, κόψαμε κάθε επαφή και βγάλαμε επίσημη ανακοίνωση» λέει στην «Κ» ο Αλέξανδρος Σίνος της Solidus. Στην ανακοίνωση αυτή,η χρηματιστηριακή «εφιστά την ιδιαίτερη προσοχή του επενδυτικού κοινού σε αυτή την απολύτως παραπλανητική ενημέρωση».
Εκείνο το διάστημα η «εμμονική» Αγγλίδα δημοσιογράφος της «Jewish Chronicle» συνεχίζει να ερευνά τη δράση του στην Ελλάδα και την Αφρική. Τον Σεπτέμβριο του 2021 ο Σασούν θα της κάνει αγωγή στην Αμερική.
Ο δικηγόρος που την κατέθεσε (και συνεργάτης στον όμιλο Σασούν), Μπρους Φάιν, εξηγεί στην «Κ» πως όταν κατάλαβε πως ο πελάτης του «έλεγε ψέματα για τα πάντα», την απέσυρε. Ο Αμερικανός δικαστής την έβαλε αμετάκλητα στο αρχείο.