Πράξη τέταρτη: Από τις φυλακές του Φορτ Ντιξ στις φυλακές της Αγγλίας
πράξη-τέταρτη-από-τις-φυλακές-του-φορτ-562708846

Πράξη τέταρτη: Από τις φυλακές του Φορτ Ντιξ στις φυλακές της Αγγλίας

Μαριάννα Κακαουνάκη
SPECIAL REPORT
Οι πέντε ζωές ενός «επενδυτή – φαντομά»
  1. Πράξη πρώτη: Στον Φάρο με τους επισήμους
  2. Πράξη δεύτερη: Στείλε δανεικά, μέχρι να έρθουν τα δισ.
  3. Πράξη τρίτη: Η δράση στην Αγγλία και ο ανίδεος τραπεζίτης
  4. Πράξη τέταρτη: Από τις φυλακές του Φορτ Ντιξ στις φυλακές της Αγγλίας
  5. Πράξη πέμπτη: Ελλάδα, η Γη της Επαγγελίας
  6. Τελευταία πράξη: «Δεν είμαι αυτός που νομίζετε»
  7. Ο «φάκελος Σασούν» σε 5 λεπτά

Στην πτήση από το μεξικό το 2013 ο Σασούν είχε στο πλευρό του την 41χρονη τότε Αμάντα (δεν επιθυμεί να δημοσιευθεί το επίθετό της). Είχαν γνωριστεί ένα χρόνο νωρίτερα μέσω μιας οργάνωσης στήριξης κρατουμένων και είχαν ξεκινήσει να αλληλογραφούν.

Εκείνος από τη φυλακή στην Αμερική, εκείνη από το σπίτι της στο Νότιγχαμ της Αγγλίας. Της είχαν πει από την οργάνωση πως το όνομά του ήταν Ελ Σερίφ, αλλά εκείνος της εκμυστηρεύθηκε πως λέγεται Σασούν και βρισκόταν στη φυλακή, σε μυστική επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής.

Τον Οκτώβριο του 2012 τον επισκέπτεται στη φυλακή του Fort Dix και γοητεύεται από τον ευγενικό άνδρα που υπόσχεται ότι θα της προσφέρει μια ζωή παραμυθένια, μόλις κληρονομήσει την αμύθητη περιουσία του παππού του.

«Μόλις είχα πάρει διαζύγιο, είχα χάσει τη μητέρα μου. Ημουν ευάλωτη και απένταρη. Πίστεψα πως ήταν η απάντηση στις προσευχές μου», λέει στην «Κ».  

Τον Αύγουστο του 2013 η Αμάντα ταξιδεύει ξανά στην Αμερική ενόψει της αποφυλάκισης του συντρόφου της. Από το Νιου Τζέρσεϊ πάνε με λεωφορείο στη Γιούτα και από εκεί στο Μεξικό. Τα βγάζουν πέρα δύσκολα, με τις δικές της πενιχρές οικονομίες και τη βοήθεια της εβραϊκής κοινότητας.

Ο Σασούν της ζητάει να προσποιηθεί πως είναι Εβραία, αλλά εκείνη αρνείται και δημιουργούνται οι πρώτες εντάσεις. Παράλληλα ανακαλύπτει πως είναι έγκυος και αποφασίζουν να επιστρέψουν στην Αγγλία.    

Οταν περνούν τον έλεγχο στο αεροδρόμιο «Χίθροου», οι αστυνομικοί τους σταματούν και τους ανακρίνουν χωριστά. Τη ρωτούν επίμονα για το διαβατήριό του. Εκείνος ισχυρίζεται πως ταξίδεψε με ένα «world citizen passport» (ένα ανεπίσημο ταξιδιωτικό έγγραφο που χορηγείται συνήθως σε πρόσφυγες).

Εκείνοι θεωρούν πως έχει ταξιδέψει με κανονικό διαβατήριο και το έχει εξαφανίσει. Αιτείται άσυλο ως Ντέιβιντ Σασούν και, ύστερα από 12 ώρες, τον αφήνουν να μπει «προσωρινά» στη χώρα. Φεύγοντας από το αεροδρόμιο υπόσχεται στην Αμάντα πως όλα θα πάνε καλά. Οι επόμενοι μήνες, όμως, είναι για εκείνη εφιαλτικοί.

Η αστυνομία πιάνει τον αιτούντα άσυλο να οδηγεί με ανασφάλιστο αυτοκίνητο (∆εκέμβριος 2014). Κατόπιν να κλέβει από ένα μαγαζί (Ιανουάριος 2015). Οταν, τέλος, επιχειρεί να λάβει δάνειο με πλαστά στοιχεία, καταδικάζεται.

«Είσαι ένας ξεδιάντροπος απατεώνας», του λέει η δικαστής, σύμφωνα με απόσπασμα από τα πρακτικά που έχει στη διάθεσή της η «Κ». Τον Μάρτιο του 2015 οδηγείται στη φυλακή.  

Λίγες εβδομάδες μετά την αποφυλάκισή του, τον Φεβρουάριο του 2016, θα γνωρίσει τη Σάρον Λέβι μέσω μιας ιστοσελίδας συνοικεσίων για Εβραίους. Οταν στις 13 Φεβρουαρίου 2018 θα συλληφθεί και θα οδηγηθεί για δεύτερη φορά στη φυλακή στην Αγγλία, εκείνη θα σταθεί στο πλευρό του.

Τον επισκέπτεται, του στέλνει χρήματα, εκείνος της στέλνει ζωγραφιές και χειρόγραφα γράμματα. Tον Αύγουστο του 2018 παντρεύονται στη φυλακή Πέντονβιλ του Λονδίνου.    

Ομως την ίδια περίοδο αναζητούν τον Σασούν από το δικαστήριο της Φλόριντα, ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με μια αγωγή που έχει καταθέσει εναντίον του Ιράν και της Χεζμπολάχ, στην οποία διεκδικεί 1,5 δισ. δολάρια ως αποζημίωση για τον θάνατο της μητέρας του.

Στις 41 σελίδες δίνει μια νέα, διαφορετική εκδοχή για τη ζωή του. Γράφει πως γεννήθηκε στο Βέρμοντ των ΗΠΑ και ότι η μητέρα του Ζόζεφιν, της δυναστείας Κατάουι, ήταν πράκτορας των Αμερικανών (όπως υποτίθεται και εκείνος). Βρισκόταν σε μυστική αποστολή στην Αργεντινή όταν δολοφονήθηκε από βομβιστική επίθεση το 1994 – που θεωρεί πως ενορχηστρώθηκε από το Ιράν.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που έχει η «Κ», η αγωγή είχε ταχυδρομηθεί με αποστολέα τον ίδιο από μια διεύθυνση στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Εκείνος όμως τότε βρισκόταν στην Αγγλία, χωρίς τρόπο να βγει από τη χώρα. Ποιος την είχε στείλει;   

Πράξη τέταρτη: Από τις φυλακές του Φορτ Ντιξ στις φυλακές της Αγγλίας-1

Ο φάκελος με τον οποίο είχε σταλεί η αγωγή του Σασούν στο δικαστικό μέγαρο. Ο αποστολέας, ήταν υποτίθεται ο ίδιος, από μια διεύθυνση στη Φλόριντα.

Η έρευνα της «Κ» εντόπισε τον πραγματικό αποστολέα. Είναι η 52χρονη Κίμπερλι Αρμάντο, πρώην σύζυγος του Σασούν στην Αμερική. Μόνο που, όπως γράφει το πιστοποιητικό γάμου που έχει στα χέρια της, ο σύζυγός της δεν λεγόταν Ντέιβιντ Σασούν, αλλά Καλίντ Ελ Σερίφ.

«Είναι από το Σουδάν, με αιγυπτιακούς δεσμούς. ∆εν ήταν Εβραίος, αλλά μουσουλμάνος που πήγαινε συχνά σε τζαμί για να προσευχηθεί», λέει στην «Κ». Τον γνώρισε το 1999 στην Αριζόνα. Παντρεύτηκαν τον Απρίλιο του 2002.

Πράξη τέταρτη: Από τις φυλακές του Φορτ Ντιξ στις φυλακές της Αγγλίας-2
Το πιστοποιητικό γάμου όπου αναγράφεται το όνομα του γαμπρού «Καλίντ Ελ Σερίφ» και ημερομηνία γέννησης του 25/09/1974

Ο γάμος τους, διηγείται, ήταν δύσκολος, γεμάτος ψέματα. Τον Σεπτέμβριο του 2005, άνδρες του FBI έκαναν έφοδο στο σπίτι τους στη Σαβάνα και τον συνέλαβαν για οικονομικές απάτες. ∆υσκολεύτηκε να πάρει διαζύγιο και έχασε τελείως τα ίχνη του πρώην συζύγου της, μέχρι που το 2015 εκείνος επικοινώνησε ξανά μαζί της από την Αγγλία.    

«Μου είπε πως είχε απελαθεί, αλλά ότι λόγω μιας κυβερνητικής μυστικής αποστολής, που έφερε εις πέρας στη φυλακή, το ποινικό μητρώο του είχε καθαρίσει».

Της είπε πως είχε βρει την πραγματική του οικογένεια, ήταν κληρονόμος αμύθητης περιουσίας και πλέον Εβραίος. Ακόμη και ημερομηνία γέννησης είχε πλέον αλλάξει. ∆εν ήταν πια 25 Σεπτεμβρίου, αλλά 6 Οκτωβρίου – ημέρα έναρξης του πολέμου του Γιομ Κιπούρ. Της είπε πως δεν σταμάτησε ποτέ να την αγαπάει και ότι δεν έχει ξανανιώσει τόσο κοντά σε άνθρωπο. Την έπεισε.

«∆εν ήμουν αρκετά δυνατή για να μπορέσω να τον πολεμήσω με τον τρόπο που συνήθως έκανα», λέει στην «Κ». Κατέθεσε τότε εκ μέρους του την αγωγή εναντίον του Ιράν και το 2017 δέχθηκε να μπει στο διοικητικό συμβούλιο της Specter Command inc, μιας εταιρείας μεσαζόντων υποτίθεται για εξοπλιστικά, η οποία κατέληξε σε απάτη (με έναν πελάτη τους, τον Τζορτζ Κοέν, να στέλνει στον Σασούν 40.000 δολάρια ενόψει της υπογραφής ενός –φανταστικού– συμβολαίου αξίας 3,5 δισ. δολαρίων με τη Σαουδική Αραβία).

Οταν το 2018 η Αρμάντο μαθαίνει πως έχει μπει ξανά φυλακή στην Αγγλία, ανακουφίζεται. Είναι αποφασισμένη να απομακρυνθεί. Αυτή τη φορά οριστικά.     

Τον Μάρτιο του 2020 ο Σασούν αποφυλακίζεται και η σύζυγός του Σάρον Λέβι βρίσκεται ακόμη στο πλευρό του. Σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν εις γνώσιν της «Κ», το ζευγάρι είχε κάνει αίτηση μετεγκατάστασης στο Ισραήλ και επαφές για να πάνε στην Πορτογαλία.

Αποφάσισαν τελικά να προσπαθήσουν στην Ελλάδα. Ο Σασούν, άλλωστε, μιλάει ελληνικά. Σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος κατέθεσε στις βρετανικές αρχές στη συνέντευξη για το άσυλο, είχε μετακομίσει, όταν ήταν μικρός, στην Ελλάδα με τους γονείς του.

Αργότερα έμειναν στη Γερμανία και από εκεί, 19 ετών, ταξίδεψε στην Αμερική. Είχε παραδεχτεί πως μπήκε στις ΗΠΑ με σουδανικό διαβατήριο, το οποίο όμως ισχυρίστηκε πως ήταν πλαστό, με το όνομα Καλίντ Ελ Σερίφ. Για 21 χρόνια και μέχρι το 2013 με αυτό το όνομα έζησε στην Αμερική. Εκτοτε επιμένει πως το όνομά του είναι Σασούν.   

Οταν το καλοκαίρι του 2020 ετοιμάζεται για το ταξίδι του στην Ελλάδα, δεν έχει καταφέρει να εκδώσει διαβατήριο. Σύμφωνα με μαρτυρίες δύο ανθρώπων, θα χρησιμοποιήσει το διαβατήριο κάποιου άλλου άνδρα για να ταξιδέψει και να μπει στη χώρα. Από το Λονδίνο στο Καλαί, οδικώς στο Μπρίντιζι, με καράβι για την Πάτρα.

Οταν εγκαθίσταται στη Βούλα θα πει στους συνεργάτες του πώς νιώθει: Η Ελλάδα είναι το μέρος που θα κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα.

Πώς όμως κατάφερε μέσα σε τρία χρόνια να νοικιάσει σε ένα πολυτελές διαμέρισμα με ενοίκιο 18.600 ευρώ τον μήνα και να διοργανώσει ένα συνέδριο με κόστος μισού εκατ. ευρώ και κεντρικό ομιλητή τον πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο; 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT