Πράξη τρίτη: Η δράση στην Αγγλία και ο ανίδεος τραπεζίτης

Πράξη τρίτη: Η δράση στην Αγγλία και ο ανίδεος τραπεζίτης

πράξη-τρίτη-η-δράση-στην-αγγλία-και-ο-α-562708624
SPECIAL REPORT
Οι πέντε ζωές ενός «επενδυτή – φαντομά»
  1. Πράξη πρώτη: Στον Φάρο με τους επισήμους
  2. Πράξη δεύτερη: Στείλε δανεικά, μέχρι να έρθουν τα δισ.
  3. Πράξη τρίτη: Η δράση στην Αγγλία και ο ανίδεος τραπεζίτης
  4. Πράξη τέταρτη: Από τις φυλακές του Φορτ Ντιξ στις φυλακές της Αγγλίας
  5. Πράξη πέμπτη: Ελλάδα, η Γη της Επαγγελίας
  6. Τελευταία πράξη: «Δεν είμαι αυτός που νομίζετε»
  7. Podcast: Ο «φάκελος Σασούν» σε 5 λεπτά

Η δημοσιογράφος της «Jewish Chronicle» Τζένι Φρέιζερ είχε συναντήσει για πρώτη φορά τον Σασούν τον Αύγουστο του 2016. Το όνομα και τα σχέδιά του για την ίδρυση μιας τράπεζας ακούγονταν έντονα στην εβραϊκή κοινότητα του Λονδίνου και γι’ αυτό είχε θελήσει να του πάρει συνέντευξη.

Το πρώτο τους ραντεβού έγινε στην πολυτελή μονοκατοικία του, στην ακριβή γειτονιά του St. Johns Wood. Η Φρέιζερ θα ακούσει μια απίθανη ιστορία με κατασκόπους, μυστικές αποστολές και δισεκατομμύρια δολάρια. Φεύγει αποφασισμένη να ψάξει κατά πόσον ισχύει.     

Πράξη τρίτη: Η δράση στην Αγγλία και ο ανίδεος τραπεζίτης-1

Ο Ντέιβιντ Σασούν τον Αύγουστο 2016. Τη φωτογραφία είχε τραβήξει η Βρετανίδα δημοσιογράφος της «Jewish Chronicle» στην πρώτη τους συνάντηση στο St. Johns Wood.

Παράλληλα, ο Σασούν συνεχίζει τις επαφές. μία από αυτές με μια μικρή, αλλά ισχυρή ελβετική τράπεζα. Οι τραπεζίτες τον συναντούν στο Λονδίνο. Εκείνος θα τους μιλήσει για την αμύθητη περιουσία δισεκατομμυρίων και σπάνιων έργων τέχνης.

Φεύγοντας, οι δύο έμπειροι τραπεζίτες θα συμφωνήσουν πως κάτι δεν «κολλάει». Οι Σασούν είναι υπαρκτή δυναστεία, αλλά όχι ο ίδιος. «∆εν γίνεται κάποιος τόσο πλούσιος να έχει παραμείνει ανώνυμος», θα καταθέσουν αργότερα στις βρετανικές αρχές.

Παρ’ όλα αυτά, του είχαν ζητήσει τότε να προσκομίσει μια σειρά εγγράφων, τα οποία είχε πει πως θα στείλει. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Ελβετός τραπεζίτης έλαβε τηλεφώνημα από τον Σασούν.

Ηταν στο γραφείο ενός Βρετανού δικηγόρου και ήθελε να του συστήσει τον τραπεζίτη του. Ο Ελβετός θα αναζητήσει αργότερα τον δικηγόρο για να διευκρινίσει πως ο Σασούν δεν είναι ακόμη πελάτης τους.

«Μα αφού έχω τα έγγραφα της τράπεζάς σας», απαντάει ο δικηγόρος και του τα προωθεί.

Ο τραπεζίτης βλέπει με έκπληξη πως είχαν τη δική του υπογραφή, προφανώς πλαστογραφημένη, και στοιχεία υποτιθέμενων καταθέσεων ύψους 47 δισ. δολαρίων. 

Εξάλλου, στο μεσιτικό γραφείο μέσω του οποίου ο Σασούν και η τότε σύντροφός του Σάρον Λέβι είχαν νοικιάσει την πολυτελή μονοκατοικία στο Λονδίνο είχε σημάνει συναγερμός.

Η επιταγή της Λέβι, ύψους 128.000 λιρών, που κάλυπτε τα πρώτα ενοίκια, ήταν ακάλυπτη. Οταν τον ενημερώνουν είναι ψύχραιμος και ευγενικός. Τους καθησυχάζει. Τις επόμενες εβδομάδες δέχονται δεκάδες e-mails, υποτίθεται από τους συνεργάτες του στην Αμερική, με εξηγήσεις για τα χρήματα.

«Ολα ήταν δικαιολογίες για να καθυστερήσει η έξωση», θα καταθέσουν οι μεσίτες στις Αρχές (η «Κ» έχει αντίγραφο της έξωσης με ημερομηνία 18 Οκτωβρίου 2016).

Πράξη τρίτη: Η δράση στην Αγγλία και ο ανίδεος τραπεζίτης-2

Στις 18 Οκτωβρίου 2016 θα εκδοθεί δικαστική απόφαση για την έξωση του Σασούν και της Λέβι από την μονοκατοικία της φωτογραφίας στο Λονδίνο. Θα φύγουν αφήνοντας χρέη ύψους 104.000 λιρών.  

Πράξη τρίτη: Η δράση στην Αγγλία και ο ανίδεος τραπεζίτης-3
Aντίγραφο της έξωσης με ημερομηνία 18 Οκτωβρίου 2016. 

Η Σάρον Λέβι τον καταγγέλλει στην αστυνομία για την επιταγή που είχε εκδώσει εν αγνοία της. Τις ίδιες ημέρες, κάποιος –το πιθανότερο η ίδια– μπαίνει στο προφίλ του στο LinkedIn και γράφει εκεί όπου κανονικά είναι το όνομά του:

«∆εν είναι Σασούν (…)». Και από κάτω: «Επικεφαλής ψεύτης της Cattaoui – Sassoon» (όπως λεγόταν τότε ο όμιλος).  

Πράξη τρίτη: Η δράση στην Αγγλία και ο ανίδεος τραπεζίτης-4

Για δυο εβδομάδες, το φθινόπωρο του 2016, η προσωπική σελίδα του Σασούν στο LinkedIn γράφει: «∆εν είναι Σασούν (…). Επικεφαλής ψεύτης της Cattaoui – Sassoon. Είμαι απατεώνας. Το παρακάτω κείμενο είναι γεμάτο ψέματα»

∆ύο εβδομάδες αργότερα, η Λέβι θα αποσύρει την καταγγελία, το LinkedIn θα επανέλθει στην πρότερη μορφή. Οι δυο τους θα μετακομίσουν στο Λιντς. Θα φιλοξενηθούν στο τροχόσπιτο μιας εβραϊκής οικογένειας, αργότερα σε ένα ξενοδοχείο, στο οποίο επίσης θα αφήσουν χρέη.

Στις 13 Φεβρουαρίου 2018 η αστυνομία κάνει έφοδο στο διαμέρισμα όπου μένουν προσωρινά. Τον συλλαμβάνουν για «συνωμοσία για απάτη» και ανακαλύπτουν δύο πλαστές ταυτότητές του – η μία ελληνική.

Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο και έχει στη διάθεσή της η «Κ», το Σασούν δεν είναι το πραγματικό του όνομα.

«Ονομάζεται Καλίντ Ελ Σερίφ και είναι Σουδανός. Ηρθε στην Αγγλία στις 16 Νοεμβρίου του 2013 από το μεξικό». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή