Μέτριας δυσκολίας, Προετοιμασία: 30΄, Αναμονή: 1 βράδυ, Βράσιμο: 1 ώρα + 45΄
- 3 πορτοκάλια σαγκουίνια
- 1 λεμόνι
- 1 μέτριο γκρέιπφρουτ
- 4 μανταρίνια
- περίπου 800 γρ.-1 κιλό ζάχαρη
- 1/2 κουτ. γλυκού καρδάμωμο, σε σκόνη (λέγεται και κακουλέ)
- 3 κεδροκούκουτσα
Διαδικασία
Πλένουμε καλά τα φρούτα, κόβουμε και αφαιρούμε τις άκρες με τα κοτσάνια. Καθαρίζουμε τα μανταρίνια, κρατάμε τις φλούδες στην άκρη και ξεχωρίζουμε μία-μία τις φέτες.
Κόβουμε σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια τις φλούδες του μανταρινιού. Ψιλοκόβουμε όλα τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή μαζί με τις φλούδες τους. Φροντίζουμε να μαζέψουμε τα υγρά που θα βγάλουν κατά το κόψιμο σε ένα μικρό μπολ. Αφαιρούμε όλα τα κουκούτσια από τα φρούτα και τα τυλίγουμε μαζί με τα κεδροκούκουτσα σε μικρό τουλπάνι.
Ζυγίζουμε τα ψιλοκομμένα φρούτα και τις φέτες μανταρινιού και τα αδειάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα. Ρίχνουμε τόσο νερό όσο το βάρος των φρούτων, π.χ., αν τα φρούτα είναι 1 κιλό, θα βάλουμε 1 λίτρο νερό. (Σημειώνουμε το βάρος, γιατί έτσι θα υπολογίσουμε και τη ζάχαρη.)
Ρίχνουμε το τουλπάνι με τα κουκούτσια και τα κεδροκούκουτσα, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για όλο το βράδυ. Την επόμενη μέρα βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για περίπου 45 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
Αφαιρούμε το τουλπάνι και προσθέτουμε τη ζάχαρη (τόση ζάχαρη όσο το βάρος των φρούτων). Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλη μία ώρα, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
Πώς αποστειρώνουμε τα βάζα
Υπολογίζουμε ότι θα ξεκινήσουμε την αποστείρωση περίπου 30 λεπτά προτού αποσύρουμε το γλυκό από τη φωτιά, γιατί πρέπει και το γλυκό και τα βάζα να είναι ζεστά όταν θα τα γεμίσουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100° C. Στο μεταξύ, πλένουμε τα βάζα με ζεστό νερό, καθώς και τα καπάκια τους (αν τα καπάκια έχουν λαστιχένια μεμβράνη γύρω-γύρω, την αφαιρούμε). Καλύπτουμε ένα ταψί με καθαρή πετσέτα και πάνω της τοποθετούμε τα βάζα ανάποδα. Δίπλα τοποθετούμε τα καπάκια τους. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο για 15 λεπτά. Μόλις βγάλουμε τα βάζα από τον φούρνο, τα γεμίζουμε μέχρι επάνω με το καυτό γλυκό. Τα κλείνουμε αμέσως ερμητικά και τα γυρίζουμε ανάποδα, δηλαδή το καπάκι να είναι προς τα κάτω. Τα αφήνουμε έτσι έως ότου κρυώσουν.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr