Αυγά ποσέ με αλευρόσαλτσα με πελτέ και σύγλινο Μάνης

Αυγά ποσέ με αλευρόσαλτσα με πελτέ και σύγλινο Μάνης

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα: περίπου 17΄

O σεφ μάς δίνει την ελληνική εκδοχή των «αυγών μπένεντικτ» με αρωματική αλευρόσαλτσα με πελτέ αντί για την κλασική σάλτσα ολλαντέζ και την προσθήκη του μανιάτικου αλλαντικού.

Υλικά (για 4 άτομα – μεζές)

  • 4 αυγά
  • 4 μεγάλες, λεπτές φέτες ψωμί (προτιμότερο προζυμένιο)
  • 100 γρ. σύγλινο (μανιάτικο καπνιστό χοιρινό διατηρημένο στο λίπος του – σε πολλά παντοπωλεία και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ), λεπτοκομμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα

  • 300 ml φρέσκο γάλα
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 30 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
  • τα φύλλα από 2 κλωνάρια θυμάρι (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ), ψιλοκομμένα, ή
  • 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι

Διαδικασία

Αυγά ποσέ: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε 5 – 6 εκ. νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κοχλάσει έντονα το νερό. Σβήνουμε τη φωτιά και προσεκτικά, αλλά γρήγορα, σπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στην επιφάνεια του νερού.

Σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε τα αυγά να μαγειρευτούν για περίπου 2 – 3 λεπτά ή μέχρι να σφίξει το ασπράδι τους. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας, να στεγνώσουν. Κόβουμε με ένα ψαλίδι τις «άτακτες» άκρες τους.

Σάλτσα: Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε το αλεύρι και το καβουρδίζουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.

Προσθέτουμε τον πελτέ και το μυρωδικό και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθεί. Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, για να μη δημιουργηθούν σβόλοι, και μαγειρεύουμε για άλλα 3 – 4 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.

Σερβίρισμα: Ψήνουμε το ψωμί στο γκριλ για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει, και το μοιράζουμε στα πιάτα.

Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το σύγλινο, για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί λίγο και να ροδίσει ελαφρώς, και το μοιράζουμε πάνω στο ψωμί. Από πάνω βάζουμε το αυγό ποσέ, αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με όση σάλτσα θέλουμε και σερβίρουμε.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή