Ξεκινάμε από τη βασική αρχή ότι οι πατάτες ψήνονται σε διαφορετικό χρόνο και σε άλλη θερμοκρασία από το κοτόπουλο. Το συχνότερο και καθοριστικό λάθος στο φαγητό αυτό είναι ότι οι περισσότεροι βάζουν πατάτες και κοτόπουλο στο ταψί να ψηθούν από την αρχή μαζί. Το αποτέλεσμα είναι το κοτόπουλο να ψήνεται περισσότερη ώρα από όσο χρειάζεται, ώστε να βγει από τον φούρνο μαζί με τις πατάτες, και έτσι η φίνα σάρκα του να στεγνώνει.
Οι δε πατάτες συνήθως ψήνονται σε υψηλότερη θερμοκρασία από όσο πρέπει και μετά από λίγη ώρα έχουν πανιάσει. Να όμως πώς θα τα ψήσουμε στο ίδιο σκεύος, αλλά με σωστή σειρά. Δεν θέλει κόπο, απλώς μικρή προσοχή σε ορισμένες λεπτομέρειες. Το αποτέλεσμα είναι ένα ζουμερότατο ψητό κοτόπουλο.
Καταρχάς κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα, ακανόνιστα κομμάτια γιατί θα ψηθούν για πολλή ώρα, άρα δεν θα στεγνώσουν. Τις βάζουμε σε ένα ταψάκι μέτριο και βαθύ, ίσα να τις χωράει. Χώνουμε ανάμεσά τους τα μισά κλωνάρια δεντρολίβανου, 2 κλωνάρια ρίγανης, τις μισές δάφνες και 10 σκελίδες σκόρδο.
Παραχώνουμε και τις φέτες από το 1½ κρεμμύδι, αλατοπιπερώνουμε και τις σκεπάζω με τις φέτες ντομάτας. Περιχύνουμε με το λάδι και 300 ml από τον ζωμό κοτόπουλου και ψήνουμε σε φούρνο, προθερμασμένο στους 160°C για 1 ώρα και 45 λεπτά – ίσως λίγο λιγότερο. Στη διάρκεια του ψησίματος, βγάζουμε το ταψί δυο τρεις φορές, περιχύνουμε με 2-3 κουτ. ελαιόλαδο και τις ανακατεύουμε πολύ προσεκτικά με ξύλινη κουτάλα.
Διαβάστε τη συνέχεια στο gastronomos.gr