Μανέστρα φούρνου με λαχανικά από το Σινά

Μανέστρα φούρνου με λαχανικά από το Σινά

Είναι μια συνταγή από την Ιερά Μονή του Όρους Σινά. Αν δεν την κάνουν νηστίσιμη, προσθέτουν τόνο κονσέρβας μέσα στη σάλτσα ή, πιο σπάνια, κάποιο τυρί.

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πρέπει να φαγωθεί φρέσκο, μόλις βγει από τον φούρνο», συστήνει ο πατέρας Πορφύριος για τη μανέστρα που ετοίμασε ο Βεδουίνος Χμετ Όντα – ένας από τους αρχιμάγειρες της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά. Το κριθαράκι είναι έτοιμο, μαγειρεμένο όταν ανακατευτεί με τη σάλτσα. Το βάζουν στον φούρνο για να καραμελώσει και να αποκτήσει αυτή τη βαθιά γεύση του φουρνιστού.

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη μανέστρα φούρνου, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 20 ml ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  2. Προσθέτουμε τις πιπεριές και σοτάρουμε για άλλα 5-6 λεπτά. Δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε για 8-10 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσουν.
  3. Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες και τον πελτέ και ανακατεύουμε.
  4. Προσθέτουμε το πιπέρι, το κύμινο, τις πάπρικες και τη ρίγανη, αλατίζουμε, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν τα υλικά μία βράση.
  5. Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  6. Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τη 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και το κριθαράκι και βράζουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει, αλλά να μη λιώσει. Το στραγγίζουμε και το αδειάζουμε σε ένα μέτριο ταψί.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250°C.
  8. Αδειάζουμε τη σάλτσα λαχανικών στο ταψί, ανακατεύουμε για να αναμειχθεί με το κριθαράκι και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι το κριθαράκι να μαλακώσει καλά, να απορροφήσει τα υγρά και να μελώσει.
  9. Σερβίρουμε τη μανέστρα φούρνου αμέσως.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή στο gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή