Ρουμελιώτικο Πάσχα στην Αθήνα με ψήστες-μάστορες της σούβλας

Ρουμελιώτικο Πάσχα στην Αθήνα με ψήστες-μάστορες της σούβλας

Στις εξοχές της Αττικής, εκεί όπου ακόμα ακούγονται βελάσματα, το Πάσχα γιορτάζεται ρουμελιώτικα με σουβλιστό αρνί, πίτες και αναμνήσεις από ένα πρόσφατο παρελθόν, γνήσια κτηνοτροφικό.

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φέριζα, Ανάβυσσος, Λεγραινά, Κερατέα, Καλύβια και, παλιότερα, Βούλα, Γλυφάδα. Χειμαδιά των Σαρακατσ(ι)άνων βοσκών που κατέβαιναν από τα Βαρδούσια, τον Κιθαιρώνα και την Πάρνηθα για να ξεχειμάσουν τα μεγάλα –άλλοτε κοπάδια, σήμερα λίγες εκατοντάδες ζώα. To μαντρί μόλις έχει αδειάσει. Τα πρόβατα του Ηλία Μαγγανά, λίγες δεκάδες κεφάλια κι ανάμεσά τους λιγοστά γίδια, έχουν φύγει από τα ξημερώματα για τα λιβάδια. Πιο δίπλα, σε φιλικό του σπίτι, από χρόνια ακατοίκητο, ο Κώστας Ιωάννου, ψήστης έμπειρος, μάστορας της σούβλας, του γάστρου (όπως λένε οι Σαρακατσάνοι την παραδοσιακή γάστρα) και της σχάρας στην ταβέρνα του «Σταφυλόμελι» στην Κερατέα, φέρνει στα χέρια το αρνί, κάπου δώδεκα κιλά βάρος, κι ο Σταμάτης Ζορμπάς έχει ανάψει από ώρα τα κάρβουνα. Η παρέα τους, τα αδέρφια Γρηγόρης και Γιάννης Μπηλιώνας και ο Γιάννης Μαγγανάς, είναι όλοι στο πόδι για τις ετοιμασίες του ψησίματος.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Live όλες οι εξελίξεις από τη 15η μέρα ρωσικής εισβολής

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή