Αυγά με πικάντικη γέμιση (Deviled eggs)

Αυγά με πικάντικη γέμιση (Deviled eggs)

Είναι ό,τι πρέπει για μπουφέ και πάσης φύσεως γιορτινές μαζώξεις τα «deviled eggs», τα«διαολεμένα» αυγά, που τα λένε έτσι γιατί η γέμισή τους είναι –αρκούντως– πικάντικη.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πολλές κουζίνες του κόσμου, τα καυτερά, πικάντικα φαγητά βαφτίζονται «διαολεμένα», συνδέονται δηλαδή με τις φωτιές της κόλασης. Μια τέτοια περίπτωση είναι και τα deviled eggs, που δεν είναι άλλο από βρασμένα αυγά γεμισμένα με ένα πικάντικο μείγμα που μπαίνει στην κοιλότητα όπου βρισκόταν ο κρόκος. Ο όρος «deviled eggs» εμφανίζεται πρώτη φορά τον 18ο αιώνα στο Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης για να περιγράψει ένα τηγανητό ή βραστό πιάτο με αυγά και πολλά καυτερά μπαχαρικά. Όμως, ως συνταγή, είναι γνωστή από τους ρωμαϊκούς χρόνους και περιείχε αυγά βραστά, καρυκευμένα με καυτερή σάλτσα, που σερβίρονταν σαν ορεκτικό.

Τον 13ο αιώνα τα πικάντικα γεμιστά αυγά εμφανίζονται στην Ανδαλουσία, σε μια συνταγή πιθανώς αραβικής προέλευσης με αυγά σφικτοβρασμένα, κομμένα στη μέση και με τον κρόκο ανακατεμένο με κόλιανδρο φρέσκο και ξερό, κρεμμυδόζουμο, πιπέρι και γάρο. Σε λιγότερο από δύο αιώνες, η συνταγή απαντάται σε όλη τη μεσαιωνική Ευρώπη. Με τη σημερινή της μορφή και γέμιση, γίνεται γνωστή μόλις στα τέλη του 18ου αιώνα και η γέμιση περιλαμβάνει μια «μαγιονέζα» από λιωμένο βρασμένο κρόκο. Από αυτή μετεξελίχθηκε η σημερινή εκδοχή με κανονική μαγιονέζα, σφικτοβρασμένο κρόκο, μουστάρδα και πάπρικα.

20′ προετοιμασία, Σύνολο: 20′

Υλικά

Για 8 μερίδες ως ορεκτικό

  • 8 αυγά μεγάλου μεγέθους
  • 2 φέτες μπέικον, πολύ ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας μαγιονέζα
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
  • 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε αυγά με πικάντικη γέμιση, ξεκινάμε αφήνοντας τα αυγά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου (για να μη ραγίσουν όταν τα βράσουμε και χαλάσει το σχήμα του ασπραδιού).
  2. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που να καλύπτει όλα καλά, ρίχνουμε και λίγο ξίδι (επίσης για να μη ραγίσουν) και ζεσταίνουμε.
  3. Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει, μετράμε 9-10 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Στον χρόνο αυτόν ο κρόκος θα έχει αποκτήσει ακριβώς τη σύσταση που θέλουμε για τη συνταγή.
  4. Βγάζουμε τα αυγά με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
  5. Τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε κατά μήκος ακριβώς στη μέση, βγάζουμε προσεκτικά τους κρόκους και τους αφήνουμε σε ένα μπολ.
  6. Τακτοποιούμε τα ασπράδια σε ένα ταψάκι, με το άνοιγμα προς τα πάνω.
  7. Ζεσταίνουμε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι σκέτο, χωρίς λιπαρή ουσία, και όταν κάψει καλά ρίχνουμε το μπέικον και το ψήνουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να γίνει τραγανό. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά σε χαρτί κουζίνας.
  8. Βάζουμε τους κρόκους στον πολυκόφτη μαζί με τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το μπέικον και αλατοπίπερο και χτυπάμε καλά, μέχρι να φτιάξουμε μια λεία κρέμα.
  9. Γεμίζουμε τις κοιλότητες των ασπραδιών με την κρέμα, είτε με κουτάλι είτε βάζοντας την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη- αστέρι, για να φτιάξουμε ροζέτες.
  10. Τακτοποιούμε ωραία τα γεμισμένα αυγά σε πιατέλα, πασπαλίζουμε με την πάπρικα και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή