Kerkini Farm: Μια οικογένεια που παράγει κρέας και αλλαντικά από βουβάλια αρχαίας ελληνικής ράτσας

Kerkini Farm: Μια οικογένεια που παράγει κρέας και αλλαντικά από βουβάλια αρχαίας ελληνικής ράτσας

Στην αρχή είχαν 10 ζώα, σήμερα φτάνουν τα 300. Το ζεύγος Παπαδοπούλου και τα δύο παιδιά τους έχουν μια πρότυπη κάθετη μονάδα εκτροφής και τυποποίησης βουβαλίσιου κρέατος σε ένα χωριό στις Σέρρες, κοντά στα σύνορα. Και φτιάχνουν έναν από τους πιο ωραίους καβουρμάδες που έχουμε δοκιμάσει.

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχές Οκτώβρη, ο πρωινός ήλιος διώχνει την υγρασία από το χορτάρι περιμετρικά της λίμνης Κερκίνη. Περίπου εβδομήντα νεροβούβαλοι βόσκουν ήρεμοι και τρίβονται μέσα στις λάσπες, με φόντο την επιβλητική οροσειρά Μπέλλες, το φυσικό σύνορο του Νομού Σερρών με τη Βουλγαρία. Εδώ η οικογένεια Παπαδοπούλου ξεκίνησε το 2001 να στήνει μια κάθετη μονάδα εκτροφής, παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης κρέατος από ελληνικό νεροβούβαλο. Είναι μια ελληνική φυλή βουβαλιών που βρίσκεται αδιαλείπτως στην περιοχή από την αρχαιότητα. Οι ίδιοι καλλιεργούν το 50% της τροφής των ζώων, τα οποία βόσκουν ελεύθερα από τον Απρίλη μέχρι τον Οκτώβρη. Το υπόλοιπο διάστημα παραμένουν σε στάβλους. Τα μικρά περνούν ένα εξάμηνο κοντά στις μάνες τους και μετά, για έναν χρόνο, μένουν στη μονάδα μέχρι να φτάσουν στο κατάλληλο βάρος, περίπου διακόσια κιλά.

Kerkini Farm: Μια οικογένεια που παράγει κρέας και αλλαντικά από βουβάλια αρχαίας ελληνικής ράτσας-1
Ο ελληνικός νεροβούβαλος έχει παρουσία στην περιοχή από την αρχαιότητα.

Kerkini Farm: Μια οικογένεια που παράγει κρέας και αλλαντικά από βουβάλια αρχαίας ελληνικής ράτσας-2
O Σταύρος Παπαδόπουλος μαζί με τον αδερφό του συμμετέχουν ενεργά στη φάρμα.

«Παράγουμε κατά μέσο όρο είκοσι τόνους δικό μας βουβαλίσιο κρέας τον χρόνο. Αγοράζουμε κάποια μικρά και από άλλους παραγωγούς, όμως το σημαντικό είναι να μεγαλώνουν υγιεινά», εξηγεί ο 24χρονος Σταύρος Παπαδόπουλος, ο οποίος στο πλαίσιο της πτυχιακής του στο τμήμα Γεωπόνων Τεχνολόγων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μελετά διατροφικά μοντέλα για την παραγωγή ακόμη ποιοτικότερου κρέατος. Σύμφωνα με έναν πίνακα που έχουν κρεμασμένο στο οικογενειακό τους κρεοπωλείο στην Κερκίνη, βάσει έρευνας του Πανεπιστημίου της Νάπολης, το βουβαλίσιο κρέας συγκεντρώνει την υψηλότερη περιεκτικότητα πρωτεϊνών και σιδήρου συγκριτικά με τα υπόλοιπα είδη κρεάτων.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή