Μπούτι χοιρινό με μέλι στον φούρνο

Μπούτι χοιρινό με μέλι στον φούρνο

Τι τρώμε την Κυριακή; Μπούτι χοιρινό στον φούρνο με λαχταριστή μαρινάδα μελιού που παίζει διπλό ρόλο: είναι γλάσο και σάλτσα μαζί.

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

15′ προετοιμασία

30′ ψήσιμο

3 ώρες αναμονή

Σύνολο: 3 ώρες και 45′

Υλικά

Μερίδες: 8

Διαδικασία

Μαρινάρισμα

  1. Από την προηγουμένη, βάζουμε το μπούτι σε ένα ταψί και το αλείφουμε καλά με 1 μεγάλη κουταλιά θαλασσινό αλάτι ώστε να πάει παντού. Πασπαλίζουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το μέλι, το λάδι, το χυμό λεμονιού, το θυμάρι και τον κόλιανδρο.
  3. Περιχύνουμε το μπούτι με αυτό το μείγμα και με τα χέρια το αλείφουμε να πάει καλά παντού.
  4. Την επομένη, προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο στους 170° C. Βάζουμε στο ταψί 600-650 ml νερό.
  5. Ψήνουμε το μπούτι για 2 – 3 ώρες. Αν έχουμε θερμόμετρο μαγειρικής, το μπήγουμε στο πιο χοντρό κομμάτι του κρέατος. Είναι έτοιμο αν το θερμόμετρο δείξει 70°C.
  6. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος φροντίζουμε να περιχύνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα το μπούτι με τη μαρινάδα.
  7. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και ακουμπάμε το μπούτι σε μια πιατέλα. Το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για μισή ώρα πριν το κόψουμε.
  8. Σουρώνουμε τα υγρά του ταψιού μέσα σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουμε μέχρι σχεδόν να σιροπιάσουν, προσθέτοντας στο τέλος τη 1 κουτ. σούπας μέλι, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι.
  9. Κόβουμε το κρέας μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι σε φέτες, περιχύνουμε με τη σάλτσα και συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.

Ενα φρουτώδες λευκό ή ροζέ κρασί. Ασύρτικο-Sauvignon Βlanc, μαλαγουζιά ή ροζέ από μοσχοφίλερο ή αγιωργίτικο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 31.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή