Κλασική κοτόπιτα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόστος: 9,50 € Προετοιμασία: 1 ώρα, Ψήσιμο: περίπου 45΄

Υλικά (για στρογγυλό ταψί Νο 32 – 34):

  • 2 χωριάτικα φύλλα για πίτα (το ένα ελαφρώς μεγαλύτερο από το άλλο) ή 1 πακέτο παραδοσιακά χοντρά φύλλα για πίτες (στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
  • 100 ml ελαιόλαδο

Για τη γέμιση:

  • 1 μέτριο κοτόπουλο, κατά προτίμηση βιολογικό (αν δεν βρούμε ολόκληρο βιολογικό κοτόπουλο, αγοράζουμε 2 μπούτια και 2 στήθη)
  • 6 μεγάλα ξερά κοκκινόφλουδα κρεμμύδια (ξεφλουδισμένα, το 1 ολόκληρο, στο οποίο καρφώνουμε 4 – 5 καρφάκια γαρίφαλου, και τα άλλα κομμένα σε λεπτά φετάκια)
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 200 ml γάλα
  • 2 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 4 αυγά, προτιμάμε βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κεφαλογραβιέρα (ή πεκορίνο), τριμμένη

Διαδικασία:

Γέμιση: Πλένουμε καλά το κοτόπουλο και το βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Το καλύπτουμε καλά με νερό και το βάζουμε να βράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να ανεβαίνει αφρός στην επιφάνεια, χαμηλώνουμε ελαφρώς τη φωτιά και αρχίζουμε να ξαφρίζουμε. Οταν πια σταματήσει να βγαίνει αφρός, ρίχνουμε στην κατσαρόλα 1 κουτ. γλυκού αλάτι και το ολόκληρο ξερό κρεμμύδι με τα γαρίφαλα.

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα, συμπληρώνοντας με ζεστό νερό κάθε φορά που μένει ακάλυπτο κάποιο μέρος του κοτόπουλου. Οταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο, το βγάζουμε προσεκτικά από την κατσαρόλα και το αφήνουμε σε μια πιατέλα να κρυώσει, τόσο ώστε να μπορούμε να το πιάσουμε. Σουρώνουμε το ζωμό της κατσαρόλας και κρατάμε για τη συνταγή μας 400 ml (αφήνουμε τον υπόλοιπο σουρωμένο να κρυώσει, τον μοιράζουμε σε νάιλον σακουλάκια και τα φυλάμε στην κατάψυξη, για άλλες χρήσεις).

Ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο και κομματιάζουμε το ψαχνό. Το αφήνουμε κατά μέρος. Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φετάκια των ξερών κρεμμυδιών, για 3 – 4 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε τα κρεμμύδια να κρυώσουν.

Σε μια άλλη, ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τα 400 ml ζωμό από το βράσιμο του κοτόπουλου και, μόλις πάρουν μια βράση, ρίχνουμε το σιμιγδάλι πασπαλιστά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αρχίζουμε αμέσως να ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι το μείγμα να δέσει και να μοιάζει με σχετικά αραιή κρέμα. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και να γίνει χλιαρή. Αλατοπιπερώνουμε το κομματιασμένο ψαχνό του κοτόπουλου και το αδειάζουμε στην κρέμα.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα αυγά και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Ρίχνουμε το μαϊντανό και το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε.

Πίτα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Αλείφουμε το ταψί με το ελαιόλαδο και απλώνουμε το κάτω φύλλο στο ταψί, όπως περιγράφεται στις στη σελίδα 70. Στρώνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο, ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευασίας. Ψήνουμε την πίτα για περίπου 40 – 45 λεπτά.

Τι πίνουμε: Πλούσια, «σπιτική» γεύση, την οποία συνδυάζουμε με μια παραδοσιακή Ζίτσα.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή