Πικάντικη σούπα με κόκκινο λάχανο και κύμινο

Πικάντικη σούπα με κόκκινο λάχανο και κύμινο

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Iδιαίτερος συνδυασμός υλικών με ασυνήθιστο αποτέλεσμα, που θα αρέσει στους λάτρεις των εκκεντρικών γεύσεων.

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 40΄, Μαγείρεμα: 2 ώρες  

Υλικά για 4 άτομα:

  • 20 ml ελαιόλαδο
  • 150 – 200 γρ. μπέικον ή σύγλινο (ζητάμε να μας κόψουν στο σούπερ μάρκετ ή στο παντοπωλείο ένα ενιαίο κομμάτι)
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 1 μεγάλο καρότο, σε κυβάκια
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • 1 πράσινο μήλο, καθαρισμένο, σε κυβάκια
  • 1 μικρό κόκκινο λάχανο (περίπου 1 κιλό), ψιλοκομμένο
  • 1.800 ml ζωμός λαχανικών ή κότας ή νερό
  • λίγο μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 30 ml μηλόξιδο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη (κατά προτίμηση καστανή)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 3 γαρίφαλα, 2 φύλλα δάφνης, 1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού, 1 πολύ μικρό ξυλάκι κανέλας και 1/2 κουτ. σούπας κεδροκούκουτσα (τα βρίσκουμε σε σούπερ μάρκετ και καλά μπαχαράδικα), ιδανικά τυλιγμένα μέσα σε τουλπάνι ή σε γερό τούλι ή βαλμένα στη συρμάτινη θήκη όπου βάζουμε το τσάι για να εκχυλιστεί (για να μην τα «ψαρεύουμε»)

Διαδικασία:

Σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το μήλο με το κύμινο για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν ελαφρώς.

Προσθέτουμε το λάχανο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 15 λεπτά μέχρι να μαραθεί καλά. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το ζωμό ή το νερό, το δεματάκι με τα μπαχαρικά και το μπέικον και αφήνουμε τη σούπα να κοχλάσει έντονα.

Οταν πάρει βράση, προσθέτουμε το ξίδι και τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο ώστε να κοχλάζει πολύ απαλά το υγρό και σιγοβράζουμε για 1½ ώρα με την κατσαρόλα μισοσκεπασμένη (αφήνουμε ένα μικρό άνοιγμα να φεύγουν οι υδρατμοί).

Οταν το λάχανο μαλακώσει πολύ και η σούπα έχει μελώσει, αφαιρούμε το μπέικον και τα μπαχαρικά από την κατσαρόλα. Διορθώνουμε το αλάτι, αν χρειάζεται, και σερβίρουμε.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή