ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Και όμως, έχουν γεύση!

kai-omos-echoyn-geysi-2140861

Τον τραχανά και τα άλλα παραδοσιακά ζυμαρικά της κυρίας Αριάδνης από τη Ζαρούχλα Αχαΐας τα είχαμε δοκιμάσει στο παρελθόν, σε τυφλή γευσιγνωσία με τον σεφ Χριστόφορο Πέσκια. Το πόρισμα; Νοστιμότατα, με μυρωδιά αληθινού γάλακτος (χρησιμοποιούν αποκλειστικά κατσικίσιο), και με καλή συμπεριφορά στο βράσιμο. Πρόσφατα, το μικρό εργαστήρι κυκλοφόρησε μια σειρά ζυμαρικών με γεύσεις.

Δαγκώθηκα, καθότι συνήθως αυτού του τύπου τα μακαρόνια, με εξαίρεση ορισμένα της γείτονος όπου έτσι κι αλλιώς η μακαρονοποιία είναι τέχνη αιώνων, σπάνια έχουν γεύση. Χαίρομαι που διαψεύστηκα.

Η μυρωδιά του λαχανικού σε παίρνει με το που ανοίγεις το σακουλάκι. Η γεύση ρουστίκ βγαίνει καθαρή, τόσο που είναι αμαρτία να τη σκεπάσεις με σάλτσες έντονες. Θέλουν απλώς ελαιόλαδο, πιπέρι φρεσκοτριμμένο και τυρί (νομίζω μια σκληρή, βαρελίσια φέτα ταιριάζει με όλα τα είδη).

Ο χρόνος βρασμού στη συσκευασία είναι σωστός (3΄ – 5΄). Είναι φτιαγμένα με αλεύρι (από τους Μύλους Αχαΐας), σιμιγδάλι (το οποίο τα βοηθά να είναι ντούρα και να μη σπάνε) και πολτό λαχανικών. Τα λαχανικά, από ό,τι με ενημερώνουν, προέρχονται από αγρότες της περιοχής. Το σπανάκι, τα παντζάρια, τα καρότα μαγειρεύονται στον ατμό (επομένως δεν γίνονται… ξενέρωτα), οι πιπεριές ψήνονται και ξεφλουδίζονται.

Στη συνέχεια πολτοποιούνται και ζυμώνονται με τα αλευρικά. Βγαίνουν σε δύο σχήματα, βίδες και κριθαράκι.  

Ελληνικά Καλούδια, Nora’s deli, Γεύση Ελλάδος Θησαυροί, Σπόρος, Εκλεκτοπωλείο, Κουμπί, Σιφάντο. Εργαστήριο παραδοσιακών προϊόντων Αριάδνη, Χαλκιάνικα Αχαΐας, Τ/26960-34.693