ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Βistecca fiorentina (το κλασικό ιταλικό Τ-bone)

vistecca-fiorentina-to-klasiko-italiko-t-bone-2192978

Εύκολο / Προετοιμασία: 5΄, Ψήσιμο: 14΄ – 15΄

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 1 μεγάλο μοσχαρίσιο Τ-bone (στέικ από το πίσω μέρος της ράχης του ζώου, ανάμεσα στο κιλότο και τις μπριζόλες), πάχους περίπου 3  εκ. και βάρους περίπου 800 γρ. (ιδανικά)
  • αφρίνα (ανθός αλατιού – πλέον και σε αρκετά σούπερ μάρκετ) ή χοντρό αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 50 ml ελαιόλαδο (το καλύτερο που διαθέτουμε)

Διαδικασία

Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο 1 ώρα πριν το ψήσιμο, ώστε να πάρει θερμοκρασία δωματίου.

Ψήσιμο: Λαδώνουμε την μπριζόλα και από τις 2 πλευρές και ψήνουμε στα κάρβουνα ή σε ψησταριά υγραερίου σε δυνατή φωτιά για περίπου 15΄ συνολικά.

Η δοκιμή μας: Ψήσαμε την μπριζόλα σε ψησταριά υγραερίου (11,8 ΚW) σε δυνατή φωτιά και σε καλά λαδωμένη σχάρα. Χρειάστηκαν 7 λεπτά από κάθε πλευρά για να γίνει μέτρια ψημένη, ανοιχτή κόκκινη δηλαδή στο εσωτερικό της, χωρίς αίμα.

Σερβίρισμα: Βγάζουμε σε πιατέλα και αφήνουμε για 5 – 7 λεπτά να «σταθεί». Κόβουμε σε λεπτές φέτες 1,5 εκ., αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με λίγο λάδι και σερβίρουμε με ντοματοσαλάτα και ψωμί. Αν και απλή συνταγή, η νοστιμιά της είναι απερίγραπτη.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr