Ρόδι της εποχής

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο λαμπερός καρπός της αφθονίας και της γονιμότητας έχει πολλά να μας χαρίσει, εκτός από την καλοτυχία που φέρνει στο σπίτι μας την Πρωτοχρονιά. Σπάμε από τώρα ένα και τρώμε τα ρουμπινένια σπόρια του με μανία.

Η ευγενική ροδιά ομορφαίνει με τα λουλούδια και τους χρυσοκόκκινους καρπούς τις αυλές μας. Αρκεί να την περιποιηθούμε όπως πρέπει, διαφορετικά θα παραμείνει στην εμβρυϊκή ηλικία του… θάμνου, αφού, στην ουσία, περί τέτοιου πρόκειται. Θέλει σταθερό πότισμα, με σχετική φειδώ. Μόλις δε αρχίσουν οι πρώτες βροχές του φθινοπώρου, είναι προτιμότερο να την αγνοούμε παρά να την «πνίξουμε» με την αγάπη μας, γιατί το υπερβολικό πότισμα θα δημιουργήσει σχισίματα στο φλοιό του φρούτου. Αν όλα πάνε καλά, θα πάρουμε την πρώτη σοδειά έπειτα από 3 με 4 χρόνια. Για όσους από εμάς ο κήπος είναι πολυτέλεια, θα καταφύγουμε στη λύση της λαϊκής ή του σούπερ μάρκετ. Τα ελληνικά ρόδια -συνήθως μέτρια σε μέγεθος- είναι της ποικιλίας «Ερμιόνη». Την ονομασία αυτή οφείλουν στην ομώνυμη πόλη της Πελοποννήσου, όπου καλλιεργούνται συστηματικά. Οι πιο γνωστές εισαγόμενες ποικιλίες, η «Wonderful», με τους μεγάλους βαθυκόκκινους καρπούς, αλλά και η «Early Foothill», που δίνει συνήθως τα πιο γλυκά ρόδια, προέρχονται κυρίως από την Ινδία, την Τουρκία και το Ιράν.

Στη διαλογή, προσέχουμε να πάρουμε όσα έχουν κοπεί με το κοτσανάκι τους, το οποίο μοιάζει με μικρή κορόνα. Δεν αγοράζουμε όσα έχουν πολύ σκληρή, ξυλώδη φλούδα, γιατί αυτό σημαίνει ότι δεν είναι φρέσκα. Οσα έχουν σχισίματα φανερώνουν κακομεταχείριση στο πότισμα καθώς και ότι έχουν συγκομιστεί καθυστερημένα. Αυτά που θα διαλέξουμε, τελικά, μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο σχεδόν ένα μήνα.

Ο κάθε καρπός, ανάλογα και με την ποικιλία, ζυγίζει περίπου 400 γρ., ενώ το καθαρό βάρος από τα ροδαλιά σποράκια του, που επιστημονικά ονομάζονται επισπέρμια, δίνουν σχεδόν 200 γρ. Για κάθε 100 γρ. που καταναλώνουμε παίρνουμε 80 θερμίδες. Τουλάχιστον, αυτό ισχύει πριν κάνουμε την ατασθαλία και προσθέσουμε ζάχαρη. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το χυμό τους στα γλυκά μας, κόβουμε τα ρόδια στη μέση και τα στύβουμε στον λεμονοστύφτη. Σουρώνουμε το χυμό, για να απομακρύνουμε τα σποράκια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή