Αυτό το κρασί, το απολαμβάνετε άφοβα

Αυτό το κρασί, το απολαμβάνετε άφοβα

Δροσιστικές προτάσεις χωρίς αλκοόλ για νηφάλιες εξόδους και φιλικές συναθροίσεις, χωρίς να χάνεται η ποιότητα της απόλαυσης.

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι εκείνες οι φορές που έχεις αποφασίσει να οδηγήσεις εσύ μετά τη βραδινή έξοδο, με συνέπεια να μην μπορείς να πιεις παρά ένα ποτήρι κρασί. Είναι κι εκείνες οι φορές που παίρνεις αντιβίωση για το δόντι σου και ο γιατρός σου επέμενε να μην καταναλώσεις αλκοόλ. Είναι οι μήνες της εγκυμοσύνης, της αποτοξίνωσης, της δίαιτας. Είναι το μεσημεριανό επαγγελματικό γεύμα ή απλώς το διάλειμμα από τη δουλειά, όπου το αλκοόλ δεν έχει θέση. Είναι και δεκάδες ακόμα λόγοι. Όμως, για να λέμε την αλήθεια, για όλους εμάς τους οινόφιλους είναι λίγο δύσκολο να στερούμεθα τη μικρή οινική μας απόλαυση. Έλεγε πολλά χρόνια πριν ο φίλος μου ο Σταμάτης, που για λόγους υγείας έπρεπε να ελαχιστοποιήσει την πρόσληψη αλκοόλης: «Πληρώνω όσο όσο τον οινολόγο που θα φτιάξει ένα κρασί χωρίς αλκοόλ!». Και γελούσαμε όλοι, γνωρίζοντας ότι αυτό ήταν μια δύσκολη, στα όρια του αδύνατου, διαδικασία. 

Αυτό το κρασί, το απολαμβάνετε άφοβα-1Ο Ισπανός μεγιστάνας του οίνου οίκος Torres, όμως, μπόρεσε και την ολοκλήρωσε. Τέσσερα χρόνια έρευνας και πειραμάτων χρειάστηκε η επιστημονική του ομάδα για να βρει την κατάλληλη μέθοδο να απομακρυνθεί το οινόπνευμα χωρίς να αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά του κρασιού. Τα σταφύλια επιλέγονται προσεκτικά όπως σε κάθε τρύγο και οινοποιούνται με τις κλασικές μεθόδους λευκής, ερυθρής, ροζέ και αφρώδους οινοποίησης. Στη συνέχεια η αλκοόλη απομακρύνεται με τη μέθοδο της φυγοκέντρισης σε κενό αέρος (τεχνική Rotating Cone Column), αφήνοντας όσο το δυνατόν περισσότερα αρωματικά χαρακτηριστικά. Έτσι εμφανίστηκε στην αγορά η σειρά Torres Natureo. Το λευκό Μοσχάτο έχει δροσερή οξύτητα και χαριτωμένο αρωματικό χαρακτήρα και το ροζέ από Cabernet Sauvignon και Syrah είναι ελαφρύ και ευχάριστο. Ομολογώ ότι δεν μου πολυαρέσει το κόκκινο, γιατί έχει έναν ημίξηρο χαρακτήρα, αλλά βρίσκω πολύ ενδιαφέρον το Sparkling Natureo από Μοσχάτο Αλεξανδρείας και το συνιστώ ανεπιφύλακτα για τα πάρτι και τις συγκεντρώσεις που κρατούν πολλές ώρες.

Όπως βέβαια συνιστώ και το νεοαφιχθέν Martini Non-Alcoholic Aperitivo. Από τα ίδια ποιοτικά κρασιά που χρησιμοποιούνται για τα κλασικά βερμούτ της Martini αφαιρείται απαλά το οινόπνευμα και εμποτίζονται με μια επιλογή από βοτανικά προϊόντα βιώσιμης προέλευσης. Στο citrus Vibrante πρωταγωνιστούν το ιταλικό περγαμόντο και η αρτεμισία, ενώ στο λουλουδάτο Floreale την αρτεμισία συνοδεύει το ανθισμένο χαμομήλι. Ο πιο απλός τρόπος απόλαυσης είναι σε μεγάλο ποτήρι Βουργουνδίας σε ίσα μέρη με tonic water, πάγο και μία φέτα από το αγαπημένο μας εσπεριδοειδές, αλλά και σε κοκτέιλ που προτείνουν οι ειδικοί της Martini. Όπως αυτό με 50 ml Vibrante, 50 ml χυμό ροζ γκρέιπφρουτ, ½ passion fruit, ginger beer. Λιώνουμε το passion fruit στο σέικερ και προσθέτουμε το Vibrante και τον χυμό. Χτυπάμε καλά, σουρώνουμε σε φαρδύ ψηλό ποτήρι με πάγο και απογεμίζουμε με ginger beer. Aν θέλουμε, βάζουμε το υπόλοιπο μισό passion fruit να επιπλέει ως διακοσμητικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή