Δοκιμάσαμε sherry και σας προτείνουμε τα 5 καλύτερα

Δοκιμάσαμε sherry και σας προτείνουμε τα 5 καλύτερα

Ταξιδεύουμε στην Ισπανία με το διάσημο και ιδιαίτερο κρασί από την περιοχή Jerez της Ανδαλουσίας που πολλοί μπερδεύουν με το τσέρι.

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ας τσαλαβουτήσουμε λίγο στην ιστορία της Ισπανίας, για να βρούμε τον θρύλο που θέλει τον Φερδινάνδο Μαγγελάνο, προετοιμάζοντας τον περίπλου του το 1519, να ξοδεύει περισσότερα χρήματα για sherry παρά για όπλα. Αλλά και ο Χριστόφορος Κολόμβος δεν πήγαινε πίσω. Το 1587, ο σερ Francis Drake φέρνει στην πατρίδα 2.900 βαρέλια sherry λάφυρο από την καταστροφή της ισπανικής αρμάτας στο Cadiz, με αποτέλεσμα το sherry να γίνει το αγαπημένο απεριτίφ των Βρετανών και πολλοί Βρετανοί να ιδρύσουν οινοποιεία στο Jerez.

Τo κρασί και το κρασί flor

Το sherry είναι ένα ενισχυμένο κρασί, που οφείλει την ιδιαιτερότητά του σε ένα σύμπλεγμα ζυμομυκήτων που ονομάζεται flor, «άνθιση» κατά το ελληνικότερον. Αυτοί οι ζυμομύκητες δημιουργούν ένα λεπτό πέπλο από μικρές, συμπαγείς φυσαλίδες που μοιάζουν με λουλουδάκια, εξ ου και η ονομασία. Αυτό το πέπλο, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασίας και αλκοολικών βαθμών, «κάθεται» στην επιφάνεια του κρασιού που βρίσκεται σε βαρέλια και όχι σε ανοξείδωτες δεξαμενές και, ενώ προστατεύει το κρασί από την οξείδωση, οξειδώνεται το ίδιο, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο και μοναδικό παιχνίδι γεύσης και αρωμάτων στο οποίο οφείλεται η γεύση του sherry, που ισορροπεί ανάμεσα στη φρεσκάδα και την ωριμότητα. Μιλάμε δηλαδή για κάποιου είδους ελεγχόμενη οξείδωση, χαρακτηριστικά δείγματα της οποίας είναι τα Sherry Fino και Manzanilla, οι πιο ξηρές, ελαφριές και ανοιχτόχρωμες εκδοχές του κρασιού. Ακολουθούν τα ημίξηρα Amontillado και τα ξηρά επίσης, αλλά χωρίς καμία σχέση με τα Fino, Oloroso. Ιδιαίτερη κατηγορία είναι το Palo Cortado, ξηρό, αλλά πολύ δυναμικό και αλκοολικό, που μπορεί να σταθεί ακόμα και δίπλα σε κυνήγι.

Τα sherry είναι τα ιδανικά κρασιά για μεζέδες. Τηγανητά ψαράκια και λαχανικά, όστρακα, παστά, ταραμοσαλάτες και μελιτζανοσαλάτες, ελιές. Σκληρά τυριά, τσιμπολόγημα με ξηρούς καρπούς και τσιπς. Το sherry θα τα πάει περίφημα. Πολύ ξηρό, όπως μας αρέσει δίπλα στους πιο ετερόκλητους και δύσκολους μεζέδες του ελληνικού θέρους. Πάντα παγωμένο! Πάντα σε ποτήρι του λευκού κρασιού!

Δοκιμάσαμε

Tio Pepe. Η entry label στο sherry γράφει Tio Pepe. Στην κατηγορία των Fino, το Tio Pepe απολαμβάνει μάλλον τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως. Αχνοκίτρινο, φρουτώδες και ανθικό, με αρώματα πράσινης ελιάς και καβουρδισμένου αμυγδάλου. 10,30 €, House of Wine
Bodegas Hidalgo Manzanilla La Gitana. Η Τσιγγάνα που κλέβει τις εντυπώσεις με το εντυπωσιακό αρωματικό της στροβίλισμα για πέντε χρόνια σε δρύινα αμερικανικά βαρέλια. Ζεστό, με μια ελαφριά γοητευτική πίκρα, κομψό, φρουτώδες, ένα sherry που τιμά την κατηγορία του. Απολαύστε την ωραία επίγευσή του! 10,91 €, My cava
Στην Cava Kylix βρήκαμε μια σειρά sherry του οινοποιείου Sanchez Romate, με ιστορία που πάει πίσω στο 1871 και είναι από τα λίγα στο Jerez που παραμένει στα χέρια μιας οικογένειας που παράγει πάντα υψηλής ποιότητας κρασιά. Διαλέξαμε και δοκιμάσαμε: 
Romate Standard Oloroso. Ένα ώριμο sherry, πολύ πλούσιο, με καπνιστή μύτη και έντονα αρωματικό, ζεστό στόμα. 13,40 € 
Romate Regente Palo Cortago 15 YO. Αρώματα χριστουγεννιάτικου κέικ με σταφίδες, ξηρούς καρπούς, κονιάκ. Πολύ πλούσιο και απαιτητικό. 267,10 €. Salud!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή