Ξεχάστε το χύμα, η ρετσίνα μπαίνει σε νέα εποχή

Ξεχάστε το χύμα, η ρετσίνα μπαίνει σε νέα εποχή

Εγχώριοι παραγωγοί κατάλαβαν τη δυναμική του εθνικού μας κρασιού και σαρώνουν τα μετάλλια σε διαγωνισμούς οίνου.

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι έχω εδώ και πολλά χρόνια ένα «κόλλημα» με τη ρετσίνα. Κρασί ιδιαίτερο και μοναδικό, υπογραμμίζει τη νομοτελειακή σχέση του αμπελώνα με το πευκοδάσος και αναδεικνύει τα βοτανικά αρώματα του τόπου μας: δεντρολίβανο, δαφνόφυλλα, φρέσκια, πράσινη πευκοβελόνα. Όσοι μισοχαμογελάτε ειρωνικά, σας παρακαλώ να ξεχάσετε τις χύμα ρετσίνες των φοιτητικών σας χρόνων (οι 40+) και να εστιάσετε το ενδιαφέρον σας στις σύγχρονες ρετσίνες, τις εμφιαλωμένες, αυτές της νέας εποχής. Γιατί εδώ και μερικά χρόνια έχουμε μπει σε μια νέα και ελπιδοφόρα εποχή για το ιδιαίτερο αυτό κρασί. 

Διορατικοί και ρηξικέλευθοι παραγωγοί είδαν στη μοναδική ελληνικότητα της ρετσίνας ευκαιρίες για νέους δρόμους. Αντιμετώπισαν το κακόφημο παρελθόν, πειραματίστηκαν, πάλεψαν, τόλμησαν και πέτυχαν! Εξαιρετικά κρασιά, αλλάζουν το τοπίο και κατακτούν νέα ποιοτικά επίπεδα. Κρασιά που βγαίνουν με παρρησία στους διαγωνισμούς και κερδίζουν χρυσά μετάλλια. Τρία χρυσά μετάλλια για τρεις εξαιρετικές ρετσίνες δόθηκαν στον φετινό 22ο Διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης. Σας προτείνω να τις αναζητήσετε, να τις δοκιμάσετε και να παραδεχτείτε μαζί μου ότι πρόκειται για σπουδαία κρασιά. 

→ Ρετσίνα Old Vines της φίλης Αναστασίας Φράγκου, που διακονεί με πίστη και συνέπεια το Σαββατιανό του μεσογείτικου αμπελώνα, με αποτελέσματα που τη δικαιώνουν. Όχι μόνο πήρε χρυσό μετάλλιο, όχι μόνο ανακηρύχθηκε η καλύτερη ρετσίνα της διοργάνωσης, αλλά πήρε και τη μεγαλύτερη βαθμολογία λευκού κρασιού από Σαββατιανό! Το κλασικό βοτανικό άρωμα της ρετσίνας συμπληρώνεται από φρέσκα αρώματα λουλουδιών και μερικές εξωτικές νότες σε ένα μοναδικά γευστικό αποτέλεσμα.

→ Η Ρόζα του Οινοποιείου Κεχρή, η μοναδική ρετσίνα από Ξινόμαυρο, έχει κλέψει την καρδιά μου και την κρατάει δική της εδώ και χρόνια. Φράουλες και κεράσια δίπλα στα ντοματένια αρώματα του Ξινόμαυρου και στις τσαχπίνικες τανίνες του, μπλέκουν με μια υποψία ρετσινιού που ολοκληρώνει ένα δροσερό, γοητευτικά αρωματικό αποτέλεσμα. Ένα κρασί που το πίνεις σκέτο ένα ζεστό μεσημέρι, με καλοκαιρινά λαδερά, μελιτζάνες και μπάμιες, αλλά και ψάρια με χαρακτήρα, όπως παλαμίδα, τόνο, ξιφία. Το χρυσό μετάλλιο της αξίζει και με το παραπάνω!

→ Τζούλια Γεωργιάδη Ρετσίνα, Ροδίτης-Chardonnay, Georgiadis Canteen. Το τρίτο χρυσό μετάλλιο ήταν μια έκπληξη. Αυτή η ρετσίνα, στην οποία δίνει με περηφάνια το όνομά της η ιδιοκτήτρια, δεν έχει σχέση με την παλιά ρετσίνα. Είναι ένα θαυμάσιο κρασί, φρουτώδες και ανθικό, με άρωμα φρέσκιας, πράσινης πευκοβελόνας, μια ιδέα ρετσινιού και μια πινελιά μαστίχας στην επίγευση. Το απόλυτο καλοκαιρινό κρασί! Μπράβο στην εταιρεία Γεωργιάδη που δίνει τόση σημασία στην εξέλιξη της παραδοσιακής μας ρετσίνας.

☛ TIP Μην περιορίσετε τους μεζέδες της ρετσίνας στα παραδοσιακά. Δοκιμάστε τη με τα μοδάτα σασίμι, ταρτάρ, σούσι και σε ευφάνταστα κοκτέιλ! Ναι, γιατί όχι!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή