Καλοκαιρινές απολαύσεις, και μια συνταγή για ένα δροσιστικό κοκτέιλ

Καλοκαιρινές απολαύσεις, και μια συνταγή για ένα δροσιστικό κοκτέιλ

Οινικοί συνδυασμοί σε ένα γεύμα με κεντρικό πρωταγωνιστή το κολοκυθάκι, και ένα κοκτείλ εμπνευσμένο από τη σοδειά του καλοκαιριού.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ήταν η πρώτη φετινή σοδειά: καταπράσινα, λαχταριστά, με υπέροχα λουλούδια, μια ανθοδέσμη από το μποστάνι. Κολοκυθάκια, τα παρεξηγημένα. Δειλά και διακριτικά, χωρίς ιδιαίτερη γεύση και αρώματα, κρατάνε σχεδόν πάντα δεύτερους ή τρίτους ρόλους στα γαστρονομικά έργα και ίσως κανείς δεν τα πολυσκέφτεται στους οινικούς συνδυασμούς. Ίσως και να είναι έτσι. Όμως, όπως τα έβλεπα λαχταριστά μπροστά μου, είπα να τους δώσω πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ξεκίνησα με ένα πιάτο ελαφροβρασμένα κολοκυθάκια με ωραίο παρθένο αρωματικό ελαιόλαδο και λίγο ξύσμα ακέρωτου –φυσικά– λεμονιού, με ένα κομμάτι φέτα τελεμέ. Η απόλυτη απλότητα συμπληρωμένη από μια θεσπέσια Μαντινεία. 

Το δεύτερο πιάτο ήταν «ταλιατέλες» κολοκυθιού, κομμένες πολύ λεπτές με το εργαλείο που καθαρίζουμε τα καρότα, ωμές, μαριναρισμένες σε χυμό λάιμ με μία πρέζα κάρι και σερβιρισμένες με χοντρό αλάτι, λίγο ελαιόλαδο και φρέσκο κόλιαντρο. Ένα ξηρό, κοφτερό Riesling στα ποτήρια και χαμόγελα στην παρέα. Αλλά και ένα Sauvignon blanc δεν τα πήγε καθόλου άσχημα και ίσως κέρδισε στα σημεία. 

Οι υπέροχοι ανθοί γεμίστηκαν με ένα μείγμα λευκών τυριών και άνηθο, βουτήχτηκαν σε κουρκούτι μπίρας και ελαφροτηγανίστηκαν. Με το ίδιο κουρκούτι τηγανίστηκαν και αρκετές φέτες κολοκυθιού. Δίπλα στους φανταστικούς αυτούς «λουκουμάδες» σερβιρίστηκε παγωμένο Ασύρτικο-Μοσχάτο που ταίριαξε γάντι.

Το κυρίως πιάτο ήταν η αγαπημένη εντράδα της γιαγιάς μου, ντοματένιο μοσχαράκι με κολοκυθάκια, και δίπλα ένα απλό άσπρο ρύζι. Μια Λημνιώνα και ένα κρητικό χαρμάνι Κοτσιφάλι-Syrah κονταροχτυπήθηκαν και κέρδισαν αμφότερα οπαδούς.

Για τους χορτοφάγους της παρέας φτιάξαμε έναν ψευτο-μουσακά με κολοκυθάκια, σάλτσα ντομάτας, τυρί φέτα και μπεσαμέλ. Αποφασίστηκε να συνοδευτεί με ένα ροζέ Ξινόμαυρο και ήταν μια περίφημη επιλογή.

☛ Το κοκτέιλ του μποστανιού

Μαζί με τα κολοκυθάκια ήρθαν και τα πρώτα τρυφερά αγγούρια. Έψαξα στα κιτάπια μου και βρήκα μια συνταγή για αγγούρι κοκτέιλ που είχα αντιγράψει χρόνια πριν. Την είχα κρατήσει, γιατί, ως φανατική του Hendrick’s gin, ήθελα να τη δοκιμάσω. Είναι μπελαλίδικη, αλλά αξίζει τον κόπο.
➤ Φτιάχνουμε ένα σιρόπι (200 ml ζάχαρη, 200 ml νερό και δύο κουταλιές της σούπας γλυκόζη). 
➤ Μόλις πάρει βράση και διαλυθεί η ζάχαρη, βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μία πρέζα αλάτι, χυμό και ξύσμα από ένα λεμόνι.
➤Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και βάζουμε ένα φλιτζάνι φύλλα δυόσμου ή μέντας ψιλοκομμένα.
➤Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει καλά στο ψυγείο.
➤Στο μπλέντερ πολτοποιούμε δύο καθαρισμένα αγγούρια μέχρι να ομογενοποιηθούν και τα προσθέτουμε στο σιρόπι.
➤ Σουρώνουμε σε πολύ ψιλό σουρωτήρι και προσθέτουμε 100 ml τζιν.
➤Παγώνουμε πολύ καλά και σερβίρουμε σε ό,τι ποτήρι μάς αρέσει με μία λεπτή φέτα αγγουριού και ένα φύλλο δυόσμου. Αν θέλετε, μπορείτε να παγώσετε το μείγμα και να το σερβίρετε σαν σορμπέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή