Ο θαλασσινός σκωτσέζικος αέρας του Άιλα

Ο θαλασσινός σκωτσέζικος αέρας του Άιλα

Το νησί των «καπνισμένων» μαλτ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ελικοφόρο αεροπλάνο προσγειώνεται με μια απότομη βουτιά μέσα από τα σύννεφα στο λιλιπούτειο αεροδρόμιο του νοτιότερου νησιού του συμπλέγματος των Εβρίδων, στη δυτική ακτή της Σκωτίας. Άιλα! Δεν μπορείς να πεις ότι έχεις ολοκληρώσει τη διαδρομή σου στον κόσμο των μυθικών μαλτ ουίσκι, αν δεν βρεθείς εδώ. Να ανασάνεις τον αέρα, να νιώσεις την απαλή βροχή, να μυρίσεις τη θάλασσα στο Πορτ Ιλέιν την ώρα που οι ψαράδες αρματώνουν τα καΐκια για το ψάρεμα. Ύστερα, να περάσεις χαμηλούς λόφους γεμάτους ρείκια που υποκλίνονται στον άνεμο. Και να ανασάνεις την τύρφη που σημαδεύει τη γη του νησιού, γιατί «Άιλα» σημαίνει τύρφη. 

Μια μακριά ξύλινη αποβάθρα οδηγεί από τον όρμο Λαγκαβούλιν (Lagavulin) στην καρδιά του αποστακτηρίου. Συστάδες φυτών και λουλουδιών διακόπτουν το λευκό των ιστορικών κτιρίων και μια σκάλα στηριγμένη στο πουθενά αιχμαλωτίζει τη ματιά μου. Ο ήχος του νερού μάς οδηγεί στο ρυάκι δίπλα στο κεντρικό κτίριο, για να δούμε το νερό από τις πηγές των λόφων να τρέχει γάργαρο και πλούσιο σε τύρφη. Ακολουθούμε τη διαδρομή της διαδικασίας παραγωγής του Lagavulin, για να καταλήξουμε στην αίθουσα με τους χάλκινους άμβυκες όπου γίνεται η πιο αργή διαδικασία αποστάξεων του Άιλα. Πέντε ώρες η πρώτη και πάνω από εννέα η δεύτερη απόσταξη δίνουν τη χαρακτηριστική μαλακιά, βελούδινη γεύση και την απαράμιλλη ένταση. Δεκαέξι χρόνια ανασαίνουν τον θαλασσινό αέρα τα βαρέλια στις αποθήκες δίπλα στην ακτή κι απομνημονεύουν τις υδάτινες ιστορίες των ωκεανών, πριν φτάσουν στο ποτήρι μας.

Στην αρχαία κελτική γλώσσα «Laphroaig» σημαίνει «η όμορφη κοιλάδα δίπλα στον όρμο», εκεί ακριβώς όπου οι εγκαταστάσεις του αποστακτηρίου καθρεφτίζονται στη θάλασσα των Εβρίδων. Ο αέρας μυρίζει καπνό από τη «γαλάζια» τύρφη. Μια μυρωδιά που εγκλωβίζεται στο μπουκάλι του πολύτιμου μαλτ, συμπληρώνοντας τη γλύκα του κριθαριού και τη φρεσκάδα των ρεικιών. Το Laphroaig έχει έναν χαρακτήρα που ή τον λατρεύεις ή τον μισείς: δυνατό και ασυμβίβαστο. Ωριμάζει σε βαρέλια μπέρμπον από αμερικανική δρυ, σε αποθήκες δίπλα στη θάλασσα, όπου τις νύχτες της καταιγίδας το νερό τρυπώνει κάτω από τα βαρέλια. Αναπόδραστα αυτό το ουίσκι έχει την αιχμηρή ιωδιούχο γεύση και τη μυρωδιά θαλασσινού αέρα. Γιατί στο Άιλα, μετά την τύρφη και τον καπνό, έρχεται η θάλασσα, που σμιλεύει τα πάντα. 

Κάντε ένα κόλπο: Ρίξτε μία σταγόνα Lagavulin ή Laphroaig στην παλάμη σας και τρίψτε καλά τα χέρια σας. Μυρίστε, είναι το άρωμα του Άιλα! Τύρφη, βαριά καπνισμένη βύνη, σκωτσέζικος αέρας, ρείκια, θάλασσα. Αυτή είναι η γεύση της απομακρυσμένης γωνιάς της Ευρώπης, που συνοψίζει την υπόστασή της σε ένα μπουκάλι μαλτ ουίσκι.

* Άιλα: τo νησί Islay, η «Μέκκα» των σινγκλ μαλτ.  

Tips:

  • Ένα ποτήρι μετά το δείπνο, με ελάχιστο παγωμένο νερό, για να ανοίξουν τα αρώματα και να απολαύσεις μαλτ με αφάνταστα δυνατή, ταξιδιάρικη, ξεχωριστή προσωπικότητα. 
  • Για τους πιο ρηξικέλευθους, ακολουθήστε την παράδοση των ψαράδων του Άιλα: μετά από μια κοπιαστική μέρα στη θάλασσα, κάθονταν στην ακτή, άνοιγαν στρείδια και τα απολάμβαναν συνοδεία ουίσκι.

ΙΝFO 
→ Laphroaig 10 YO, στα 55,03 €  
→ Lagavulin 16 YO, στα 84,97 € oakcava.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή