Η Πάρνηθα οδηγεί στα Λεγραινά

Η Πάρνηθα οδηγεί στα Λεγραινά

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν απουσιάζει η πολιτική, αναδεικνύεται η παραπολιτική. Είναι φανερή η προσπάθεια τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ να καταγάγουν επικοινωνιακές νίκες το ένα κόμμα επί του άλλου, χρησιμοποιώντας παραπολιτικά όπλα. Γιατί ουδεμία σχέση με την πολιτική είχε η βόλτα με το ποδήλατο του πρωθυπουργού, όπως και το πού μένει ο Αλ. Τσίπρας.

Είναι υπερβολές που πάντα χαρακτήριζαν τον τρόπο που διεξάγεται ο πολιτικός αγώνας στην πατρίδα μας. Υπερβολές που εντάθηκαν από τη στιγμή που η χρήση των κοινωνικών δικτύων μαζικοποιήθηκε. Τίποτα δεν μπορεί να μείνει κρυφό, καθώς ακόμη και με ένα κινητό τηλέφωνο, χαμηλού κόστους, μπορεί να καταγραφούν τα πάντα. Η δε χρήση του Διαδικτύου κάνει την είδηση ή την εικόνα να τρέξει με απίστευτη ταχύτητα στον αχανή ψηφιακό κόσμο. 

Ως εκ τούτου, η πρόκληση για τα επικοινωνιακά επιτελεία των κομμάτων είναι μεγάλη. Η μετατροπή μιας είδησης ή μιας φωτογραφίας σε σκάνδαλο, που θα πλήξει τον πολιτικό αντίπαλο, είναι ένα από τα βασικά τους καθήκοντα. Και στις ημέρες μας αυτό είναι εύκολο να επιτευχθεί. Υπάγουμε το γεγονός, με τρόπο διασταλτικό, σε κάποιους κανόνες συμπεριφοράς που βρίσκονται στο όριο της πολιτικής με την παραπολιτική και στη συνέχεια κατηγορούμε τον πολιτικό αντίπαλό μας γιατί παραβίασε αυτό το όριο. 

Διυλίζουμε με κάθε αυστηρότητα και την παραμικρή πτυχή ενός περιστατικού, για να δημιουργήσουμε δυσμενή εντύπωση γι’ αυτόν. 

Γιατί τι άλλο ήταν ο τρόπος που ανέδειξε το θέμα της ποδηλατάδας του πρωθυπουργού ο ΣΥΡΙΖΑ; Επιζήτησαν μιαν επικοινωνιακή νίκη κάνοντας χρήση μιας φωτογραφίας που η λήψη της κράτησε λίγα δευτερόλεπτα. 

Και βέβαια, η απάντηση ήρθε αμέσως με την ανάδειξη της «μετακόμισης» της οικογένειας του Αλ. Τσίπρα από την Κυψέλη στο Σούνιο, σε μείζον πολιτικό ζήτημα. Αντιπερισπασμός στερούμενος στοιχειώδους πολιτικής χροιάς, που αποβλέπει να πλήξει το λαϊκό – αριστερό προφίλ του τέως πρωθυπουργού.

Ισοπαλία. Η πολιτική ζωή της Ελλάδας, όμως, είναι γεμάτη από παρόμοιες ισοπαλίες που στρεβλώνουν την πολιτική αντιπαράθεση, καθώς της αφαιρούν την ουσία της, την πολιτική, αναγορεύοντας ταυτοχρόνως την επικοινωνία και την προπαγάνδα στα βασικότερα όπλα των κομμάτων. 

Είναι πάντως σαφές πως επικοινωνία χωρίς πολιτική δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει περιτύλιγμα χωρίς το περιεχόμενό του. Είναι σκέτος αέρας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή