Βαρύτατο το πλήγμα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης

Οταν ο κ. Τζο Μπάιντεν ανακηρύχθηκε πρόεδρος των ΗΠΑ, διακήρυξε urbi et orbi ότι «η Αμερική επιστρέφει» στη διεθνή σκηνή. Αίσθημα ανακουφίσεως κατέλαβε όλους εκείνους που εστέναζαν από την «ωμότητα» της συμπεριφοράς του προκατόχου του, κ. Ντόναλντ Τραμπ, όταν συγκρουόταν με τους εταίρους για αθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεών τους έναντι του ΝΑΤΟ.

Οκτώ μήνες αργότερα η Αμερική «δεν επέστρεψε», αλλά αντιθέτως «απεσύρθη» με τρόπο χαοτικό από το Αφγανιστάν, αγνοώντας τις εκκλήσεις συμμάχων των ΗΠΑ για παράταση της παραμονής των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα προκειμένου να ολοκληρώσουν και αυτοί την απομάκρυνση των υπηκόων τους. Επί της ουσίας αυτό που συνέβη ήταν η πλέον βάναυση εφαρμογή της πολιτικής του κ. Ντόναλντ Τραμπ, που εισήλθε στον Λευκό Οίκο με σύνθημα «Πρώτα η Αμερική».

Ηδη, Αμερικανοί αναλυτές επισημαίνουν ότι, μετά το Αφγανιστάν, οι εταίροι των ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον πρόθυμοι να ακολουθήσουν την Ουάσιγκτον σε στρατιωτικές επεμβάσεις της ανά τον κόσμο. Κυρίως όμως θα είναι πλέον δυσχερέστατο για τους Αμερικανούς να στρατολογήσουν οπαδούς στις χώρες όπου παρεμβαίνουν, αφού οι συνεργασθέντες με τους Δυτικούς Αφγανοί αφέθηκαν στο έλεος των Ταλιμπάν, που ανακατέλαβαν αμαχητί την εξουσία.

⇒ Διαβάστε επίσης: Τεστ ανθρωπιάς και αξιοπιστίας

Αρχισαν βεβαίως να διατυπώνονται προτάσεις σχολιαστών για αντικατάσταση των στρατιωτικών δράσεων με οικονομικές, ώστε οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους να αναδειχθούν στους μεγαλύτερους επενδυτές σε επίπεδο παγκόσμιο και να αντιμετωπίσουν επιτυχώς με αυτόν τον τρόπο την πρόκληση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας. Είναι από εκείνα που εύκολα λέγονται αλλά είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν. Για την ώρα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι το κύρος των ΗΠΑ δέχθηκε πλήγμα σοβαρό ακόμη και μεταξύ των συμμάχων.

Το πρόβλημα για την Ελλάδα ειδικότερα είναι ότι η χώρα είχε επενδύσει πολλά σε μια μελλοντική παρέμβαση της Ουάσιγκτον ώστε να αναχαιτισθεί η πολιτική της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Την ελπίδα αντικατέστησε περίσκεψη.

Θα πάρει δυστυχώς καιρό έως ότου ο κ. Μπάιντεν επανέλθει με τρόπο παρεμβατικό στη διεθνή σκηνή. Εκτός και εάν επιχειρήσει να αποκαταστήσει τον ηγεμονικό ρόλο των ΗΠΑ με μια επίδειξη ισχύος σε άλλο μέτωπο, οπότε η ανθρωπότητα θα εισέλθει στη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

⇒ Διαβάστε επίσης: Μήπως τελικά είχε δίκιο ο Αμερικανός πρόεδρος;

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT