90 χρόνια πριν στην «Κ»: 21 – 8 – 1932

90 χρόνια πριν στην «Κ»: 21 – 8 – 1932

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΥΚΝΕΙΟΝ: Εις τας θεατρικάς εορτάς του Μάλβερυ επαίχθη τελευταίως το νέον θεατρικόν έργον του Μπέρναρ Σω «Πολύ ωραίο για να είναι αληθινό» και οι Αγγλοι κριτικοί ευρέθησαν σύμφωνοι εις το να κρίνουν ως αποτυχόν και να ειπούν ότι ο Σω είνε πλέον ένας κουρασμένος γέρος, ο οποίος προσπαθεί ακόμη να φανή πνευματώδης. […] Αλλ’ ο Σω απήντησεν ότι το έργον του ήτο σοβαρώτατον, όσον τουλάχιστον και τα προηγούμενά του […].

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ: Είνε γνωστή, βέβαια, η διαμαρτυρία των διαφόρων λογίων καλλιτεχνών που εδημοσίευσαν προχθές αι εφημερίδες διά την ανέγερσιν οικίσκων και παραπηγμάτων εις τους περί την Ακρόπολιν λόφους. Η διαμαρτυρία αυτή, την οποίαν υπογράφουν μεταξύ άλλων η κ. Μαρίκα Κοτοπούλη, η κ. Σικελιανού, ο κ. Κωστής Παλαμάς, ο κ. Πορφύρας, ο κ. Δ. Βουτυράς, ο κ. Παπαναστασίου κ.λπ., τονίζει τα εξής, τα οποία δεν θεωρούμεν περιττόν να επαναλάβωμεν: «Με μεγάλην μας λύπην διεπιστώσαμεν ότι, εις τους εγγύτατα της Ακροπόλεως λόφους, οι οποίοι είνε από απόψεως αρχαιολογικής αναπόσπαστα μέρη αυτής, τελευταίως οικοδομούνται αρκετοί οικίσκοι. Διαμαρτυρόμεθα εντόνως διά το ανοσιούργημα αυτό, εναντίον ενός μνημείου ως η Ακρόπολις, η οποία εκπροσωπεί το πνεύμα και το κάλλος της αρχαίας Ελλάδος και ζητούμεν από τα αρμόδια Υπουργεία αφ’ ενός μεν να διατάξουν την άμεσον κατεδάφισιν των οικοδομηθέντων οικίσκων, αφ’ ετέρου δε να παύσουν δι’ οιουσδήποτε λόγους να χορηγούν αδείας οικοδομήσεως επί των ιερών εκείνων χώρων…». Και περαιτέρω η διαμαρτυρία εξαίρει την σημασίαν των αρχαιολογικών τοποθεσιών αι οποίαι δεν ανήκουν εις κανένα αλλ’ είνε κοινή κληρονομιά.

ΛΑΤΙΝΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ: Τηλεγραφούν εκ Τόκιο ότι η Ιαπωνία, ακολουθούσα το παράδειγμα της Τουρκίας, ενισχύει την αρξαμένην κίνησιν διά την εισαγωγήν του λατινικού αλφαβήτου εις την ιαπωνικήν γλώσσαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή