Διάβημα της Αθήνας για τη νέα τουρκική NAVTEX

Διάβημα της Αθήνας για τη νέα τουρκική NAVTEX

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση συμμάχων και εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική παράνομη συμπεριφορά, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ζητώντας να ανακληθεί η νέα τουρκική NAVTEX για το Oruc Reis.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την προκλητική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου».

Καταλογίζει δε στην Άγκυρα ότι με τη νέα NAVTEX «διατυμπανίζει πως θα συνεχίσει να περιφρονεί τις συστάσεις της διεθνούς κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αποφυγή τέτοιων παράνομων ενεργειών και συμμόρφωση της προς τη διεθνή νομιμότητα».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Με νέα παράνομη NAVTEX, η Τουρκία ανακοινώνει τη συνέχιση των παράνομων σεισμικών ερευνών της, για την περίοδο 11-23 Νοεμβρίου, σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Διατυμπανίζει δηλαδή ότι θα συνεχίσει να περιφρονεί τις συστάσεις της διεθνούς κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αποφυγή τέτοιων παράνομων ενεργειών και συμμόρφωση της προς τη διεθνή νομιμότητα.

Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την προκλητική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη NAVTEX.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική παράνομη συμπεριφορά».

Νέα NAVTEX για το «Οruc Reis»

Υπενθυμίζεται ότι νέα ΝAVTEX για το τουρκικό ερευνητικό «Oruc Reis» εξεδόθη την Τετάρτη. Η νέα τουρκική οδηγία αφορά περιοχή νότια του Καστελλόριζου και έχει ισχύ έως τις 23 Νοεμβρίου.

Άμεση Ανάλυση: Τι προσπαθεί να πετύχει η Άγκυρα με το «Ορούτς Ρέις»

Ελληνική αντι-NAVTEX

Ακολούθησε έκδοση αντι-NAVTEX από ελληνικής πλευράς. Η ελληνική NAVTEX αναφέρει ότι η τουρκική οδηγία είναι παράνομη και αφορά σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο νέες οδηγίες είχαν εκδοθεί και την Τρίτη από την Τουρκία, ζητώντας την αποστρατιωτικοποίηση τεσσάρων νησιών του Αιγαίου (Σαμοθράκης, Λήμνου, Χίου, Σάμου) και κάνοντας λόγο για παραβίαση της συνθήκης της Λωζάνης.

Ερντογάν: Ευχαριστούμε τον Αλμπαϊράκ για τα σεισμογραφικά σκάφη και τα γεωτρύπανα

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ευχαρίστησε τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ για τα σεισμογραφικά σκάφη και τα γεωτρύπανα που έχει προμηθευτεί η Άγκυρα.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε μεταξύ άλλων πως «σε περίπτωση που σταματήσουν να κακομαθαίνουν την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους, τότε πιστεύουμε πως σύντομα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εφικτή μια δίκαιη συμφωνία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή