ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μαξιμαλιστικές» θέσεις καταλογίζει στην Αθήνα η Άγκυρα

maximalistikes-theseis-katalogizei-stin-athina-i-agkyra-561154006

«Μαξιμαλιστικές» αξιώσεις καταλογίζει στην Ελλάδα η Τουρκία, στον απόηχο του διαβήματος διαμαρτυρίας της Αθήνας, μετά την έκδοση νέας NAVTEX από την Άγκυρα για το Oruc Reis.

Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, ανέφερε ότι το Ouc Reis διεξάγει έρευνες σε τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Υποστήριξε δε ότι οι ελληνικές θέσεις σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορα είναι αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο και δεν έχουν αξία για την Άγκυρα.

Τέλος, επεσήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει θετικά στην τουρκική πρόσκληση για διάλογο.

Νέα NAVTEX για το «Οruc Reis»

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η Άγκυρα εξέδωσε νέα NAVTEX για το «Oruc Reis».

Η νέα τουρκική οδηγία αφορά περιοχή νότια του Καστελλόριζου και έχει ισχύ έως τις 23 Νοεμβρίου.

Άμεση Ανάλυση: Τι προσπαθεί να πετύχει η Άγκυρα με το «Ορούτς Ρέις»

Διάβημα και αντι-NAVTEX από την Αθήνα

Ακολούθησε έκδοση αντι-NAVTEX από ελληνικής πλευράς. Η ελληνική NAVTEX αναφέρει ότι η τουρκική οδηγία είναι παράνομη και αφορά σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση συμμάχων και εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική παράνομη συμπεριφορά, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ζητώντας να ανακληθεί η νέα τουρκική NAVTEX για το Oruc Reis.

Ερντογάν: Ευχαριστούμε τον Αλμπαϊράκ για τα σεισμογραφικά σκάφη και τα γεωτρύπανα

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ευχαρίστησε τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ για τα σεισμογραφικά σκάφη και τα γεωτρύπανα που έχει προμηθευτεί η Άγκυρα.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε μεταξύ άλλων πως «σε περίπτωση που σταματήσουν να κακομαθαίνουν την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους, τότε πιστεύουμε πως σύντομα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εφικτή μια δίκαιη συμφωνία».

Τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πέταξε πάνω από τις Οινούσσες, στα 26.000 πόδια.

Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.