Δύσκολη εξίσωση η απόφαση για την εστίαση
LOCKDOWN

Δύσκολη εξίσωση η απόφαση για την εστίαση

2' 53" χρόνος ανάγνωσης

Σε εξίσωση για πολύ δυνατούς λύτες εξελίσσεται ο χρόνος και ο τρόπος άρσης του lockdown, καθώς παρά το ότι βρισκόμαστε στην τρίτη εβδομάδα περιορισμών –τέταρτη στη Θεσσαλονίκη– δεν έχει επέλθει η ύφεση που αναμενόταν σε όλη την Ελλάδα και ειδικά στη Βόρεια. Η κοινή ομολογία πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι πιο ανθεκτικό και αργεί να αναχαιτιστεί λόγω και του χειμώνα, κάνει το κυβερνητικό επιτελείο να είναι όλο και πιο φειδωλό στις εκτιμήσεις του για την άρση των μέτρων, που θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία το επόμενο διάστημα. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» αυτή τη στιγμή αφορά την εστίαση, καθώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Η μία λέει πως πρέπει να ανοίξει με πολύ αυστηρούς περιορισμούς παραμονές των εορτών ώστε να δουλέψει λίγο η οικονομία και να πάρουν ανάσα οι επιχειρηματίες και η αγορά. Η άλλη άποψη, που τις τελευταίες ημέρες κερδίζει έδαφος, είναι να μην ανοίξει καθόλου η εστίαση, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να πυροδοτήσει άμεσα ένα νέο, τρίτο κύμα και να έχουμε στα τέλη Δεκεμβρίου έναν νέο εκτροχιασμό. 

Αποφυγή τρίτου lockdown

Οι υποστηρικτές της δεύτερης άποψης προσθέτουν δύο επιχειρήματα: πρώτον, πως όλες οι μετρήσεις του προηγούμενου διαστήματος έδειξαν πως η εστίαση αποτελεί βασική αιτία υπερμετάδοσης του ιού και δεν μπορούμε να ρισκάρουμε το άνοιγμά της και δεύτερον, πως με αυτή τη συντηρητική πολιτική ανοίγματος θα αποφύγουμε ένα τρίτο καθολικό lockdown και θα πορευτούμε και εντός του Ιανουαρίου με ανοιχτές βασικές δραστηριότητες, όπως το λιανεμπόριο, μέχρι να αρχίσει να πιάνει το εμβόλιο στην κοινότητα. Σε κάθε περίπτωση, αυτή την ώρα είναι νωρίς να ληφθούν αποφάσεις καθώς προέχει η σταθεροποίηση και η αποσυμφόρηση του ΕΣΥ και των ΜΕΘ.

Κατά τα λοιπά, όπως είχε σημειώσει η «Κ» από την περασμένη εβδομάδα, είναι βέβαιο πως δεν πρόκειται να αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας εντός του Δεκεμβρίου, είτε με ανοιχτή είτε με κλειστή εστίαση. Εάν δεν ανοίξει η εστίαση, η απαγόρευση θα παραμείνει ως έχει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, διαφορετικά θα μεταφερθεί λίγη ώρα μετά το κλείσιμο των εστιατορίων: αν π.χ. τα εστιατόρια κλείνουν στις 9 τότε θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 10. 

Οσον αφορά το άνοιγμα των υπολοίπων δραστηριοτήτων, είναι βέβαιο πως πρώτα θα ανοίξουν τα δημοτικά –ίσως στις 7 Δεκεμβρίου– και μετά το λιανεμπόριο, ίσως στις 15 του μηνός. Με το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα υπάρξει και κατάργηση του sms. Tέλος, δεδομένο, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», πρέπει να θεωρείται πως δεν θα επιτρέπεται τα Χριστούγεννα η μετακίνηση από νομό σε νομό. Συνεπώς, όσοι ευελπιστούν για εξόρμηση στα χειμερινά θέρετρα πρέπει από τώρα να αναθεωρήσουν.

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους μικρούς νομούς της χώρας, που κανείς δεν προσέχει όσο τα μεγάλα αστικά κέντρα. Με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα κυρίως στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, οι ειδικοί φοβούνται πως σε μικρές πόλεις ανά την Ελλάδα εκκολάπτονται καταστάσεις που θα τις βρούμε μπροστά μας. Χαρακτηριστικό είναι πως χθες είχαμε 88 κρούσματα στην περιφέρεια Πέλλας, 65 στην περιφέρεια της Ημαθίας και 81 στην περιφέρεια  της Καβάλας, που δείχνει πως παρά το lockdown κάτι συμβαίνει σε αυτές τις περιοχές. Ενα ακόμα στοιχείο που δεν είδε το φως της δημοσιότητας και αποτελεί καμπανάκι είναι πως την Κυριακή υπήρξε νομός της Περιφέρειας που έδωσε 13 θανάτους, την ώρα που όλη η Αθήνα είχε 5. «Κάτι συμβαίνει στους μικρούς νομούς που πρέπει να προσεχθεί», σημειώνει στην «Κ» μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, συμπληρώνοντας πως έπειτα από δύο και τρεις εβδομάδες lockdown μικροί νομοί δεν θα έπρεπε να δίνουν ούτε ένα κρούσμα.