Αναβάθμιση με πολλά μηνύματα

Αναβάθμιση με πολλά μηνύματα

Για πρώτη φορά υφυπουργείο Σύγχρονου Πολιτισμού στο ΥΠΠΟ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να παρουσιάζεται ως μία από τις εκπλήξεις του ανασχηματισμού, για όσους όμως γνωρίζουν καλύτερα το υπουργείο Πολιτισμού, δεν είναι. Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο οποίος αναβαθμίστηκε και από χθες είναι υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, ήταν θέμα χρόνου να αξιοποιηθεί περαιτέρω και να αποκτήσει διευρυμένο χαρτοφυλάκιο. 

Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, δούλεψε συστηματικά, αποτελεσματικά και αθόρυβα, έχοντας να αντιμετωπίσει εκτός από πολλά ανοιχτά θέματα ή έργα που βαλτώνουν ανολοκλήρωτα για χρόνια, όπως το ΕΜΣΤ και το Ακροπόλ, και τις συνέπειες της πανδημίας, που ειδικά για την ελεύθερη αγορά του σύγχρονου πολιτισμού ήταν και παραμένουν πολύ μεγάλες. 

«Είναι πολύ σημαντικό ότι αναγνωρίζεται ο ρόλος του σύγχρονου πολιτισμού ως μοχλού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», σημειώνει στην «Κ». Και πράγματι, είναι η πρώτη φορά που ορίζεται υφυπουργός αρμόδιος για τα θέματα αυτά, κίνηση που ίσως πρέπει να ερμηνεύσουμε και ως μια αναγνώριση των τεράστιων προβλημάτων που προέκυψαν από την πανδημία. 

Εως τώρα έχουν δοθεί περισσότερα από 60 εκατ. σε αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, έχουν καταρτιστεί προγράμματα όπως η επιδότηση θέσεων σε θέατρα και σινεμά, και αναμένονται και άλλα μέτρα ανακούφισης και στήριξης των ανθρώπων που πλήττονται ιδιαίτερα. 

Οσον αφορά τις μελλοντικές κινήσεις του, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης επιμένει να τονίζει τη λέξη «μεταρρυθμίσεις». Εκεί θα πέσει όλο το βάρος, σε υποδομές και τεχνογνωσία, στην ανάδειξη του κλάδου και των εργαζομένων του. Στον χώρο ευθύνης του –τις επόμενες ημέρες θα διευκρινιστούν αναλυτικότερα οι αρμοδιότητές του και θα οριστεί και γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού– ανήκουν οι εποπτευόμενοι φορείς του ΥΠΠΟ, μεταξύ των οποίων η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το ΕΜΣΤ, το οποίο αν δεν είχε προκύψει η πανδημία θα λειτουργούσε κανονικά, το Ακροπόλ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τα ιδιαιτέρως σοβαρά ζητήματα των πνευματικών δικαιωμάτων όπως η διάταξη για την καταπολέμηση της διαδικτυακής πειρατείας που κατατέθηκε πρόσφατα, κ.ά. Εμφαση θα δοθεί και σε θέματα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης όπου, όπως λέει ο κ. Γιατρομανωλάκης, «πρέπει να γίνει πολλή δουλειά».

Ο νέος υφυπουργός διαθέτει ένα αξιοζήλευτο βιογραφικό. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και μεταπτυχιακού τίτλου στη Δημόσια Πολιτική (MPP) από το John F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. 
Εχει εργαστεί σε θέσεις ευθύνης σε ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις, σε επιστημονικούς και ακαδημαϊκούς φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και διετέλεσε διευθυντής Marketing και Επικοινωνίας του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το 2014 μπήκε στην πολιτική με το νεοσύστατο τότε Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη και το 2019 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον διόρισε γενικό γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού στο ΥΠΠΟ. Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης είναι υπέρμαχος των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος υφυπουργός ελληνικής κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή