ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός ορίων η κρίση – Τρεις διαγραφές η απάντηση στην «Ομπρέλα»

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός ορίων η κρίση – Τρεις διαγραφές η απάντηση στην «Ομπρέλα»

Απρόβλεπτες διαστάσεις λαμβάνει πλέον η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα χθες, ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του στο X (πρώην Τwitter) διέγραψε τους Δημήτρη Βίτσα, Πάνο Σκουρλέτη και Νίκο Φίλη, τους οποίους χαρακτήρισε «χορηγούς του Μητσοτάκη».

συριζα-εκτός-ορίων-η-κρίση-τρεις-δια-562689271

Σηκώνοντας το γάντι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και αιφνιδιάζοντας τους πάντες ο Στέφανος Κασσελάκης από την Αμερική άνοιξε την πόρτα της εξόδου σε Ν. Φίλη, Π. Σκουρλέτη και Δ. Βίτσα χαρακτηρίζοντάς τους τηλεοπτικούς χορηγούς του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Ο κόσμος διψά να αναδείξουμε θέματα, να κάνουμε αντιπολίτευση. Και εγώ το ίδιο, περισσότερο από όλους. Αντ’ αυτού, κάποιοι μας “πνίγουν” με την άρνησή τους να αποδεχτούν την εκλογή προέδρου από τη βάση – αλλά εμφανίζονται ως “Στελέχη ΣΥΡΙΖΑ” κάθε μέρα στα κανάλια, παίζοντας το παιχνίδι τους. Συνεπώς, οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην τηλεόραση για να αντιπολιτευθούν το ίδιο τους το κόμμα επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.».

Ο πόλεμος πλέον λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και μετά και τις τελευταίες εξελίξεις η πολιτική απόφαση για τη διάσπαση είναι ειλημμένη και πλέον αναμένονται τα επόμενα βήματα της «Ομπρέλας», αλλά και το πώς θα αντιδράσουν τα στελέχη που πρόσκεινται στην «ομάδα Αχτσιόγλου».

Τα δύο στρατόπεδα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης είναι σε συνεχή επαφή, με τους δεύτερους να δείχνουν μέχρι στιγμής μεγαλύτερη υπομονή τουλάχιστον μέχρι τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ενόχλησε μεταξύ άλλων και το κείμενο υπογραφών, που όπως είχε δημοσιεύσει η «Κ» από τις 15 Οκτωβρίου, εστάλη την Παρασκευή το βράδυ σε μέλη του κόμματος από την «Ομπρέλα». Βάζοντας «σφραγίδα» στην επικείμενη αποχώρηση αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Πεπεισμένοι/-ες για την ιστορική σημασία της ιδρυτικής σύμβασης του ΣΥΡΙΖΑ ως συνασπισμού πολιτικών δυνάμεων της ευρύτατης Αριστεράς, από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία ώς τη ριζοσπαστική Αριστερά, δεν θα μπορέσουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά στο ίδιο κόμμα και να εκπροσωπούμαστε από μια ηγεσία που υποβάλλει αίτηση διαζυγίου από κάθε πολιτικό σκεπτικό που σχετίζεται με την Αριστερά, τις αξίες, τις ιδέες, το ήθος και το ύφος της».

Το timing απασχολεί τους πάντες στην «Ομπρέλα» και σίγουρα η κίνηση που αναμένεται να δώσει μια ιδιαίτερη δυναμική στις αντιδράσεις έναντι της νέας ηγεσίας και να πυκνώσει τα σύννεφα πάνω από την Κουμουνδούρου είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ανεξαρτητοποίηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις δεν θα αργήσει να δώσει το δικό του σήμα. Πριν από την Κεντρική Επιτροπή αν κρίνει πως οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν άλλη αναμονή ή μετά ή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης προκειμένου η κίνηση να αποκτήσει συντεταγμένα χαρακτηριστικά. Στην περίπτωση που οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, ενδιαφέρον θα έχει ο αριθμός των βουλευτών που θα τον ακολουθήσουν.

Ο πρόεδρος του κόμματος τους χαρακτήρισε «τηλεοπτικούς χορηγούς του Μητσοτάκη» και τόνισε ότι «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω».

Οπως είχε δημοσιεύσει η «Κ» από την Κυριακή οι συζητήσεις για το νέο σχήμα που ετοιμάζεται έχουν προχωρήσει. Περιβάλλον, οικολογία – άρση ανισοτήτων, εργασία – σοσιαλισμός και δημοκρατικές ελευθερίες – φεμινιστικό κίνημα είναι τα τέσσερα σημεία στα οποία θα δοθεί έμφαση με τις συσκέψεις της «Ομπρέλας» να είναι συχνές και τις επαφές να πυκνώνουν.

Επιβεβαιώνοντας τα παραπάνω, στο ενδεχόμενο να κατέβει νέο κόμμα της Αριστεράς στις ευρωεκλογές αναφέρθηκε στον ΣΚΑΪ ο Δημήτρης Βίτσας: «Η ανανεωτική και οικολογική, ριζοσπαστική Αριστερά – σας έβγαλα και τίτλο, πώς θεωρώ εγώ ότι πρέπει να λέγεται το καινούργιο κόμμα. Αυτό το πολιτικό κόμμα μην έχετε καμία αμφιβολία, αν καταφέρει και εκλέξει έναν ευρωβουλευτή μπαίνουμε σε ένα άλλο στάδιο».

Στο άρθρο 20 του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται πως «σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50%+1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο».

Ο Νίκος Φίλης άναψε φωτιές στον ΑΝΤ1, καθώς όταν ρωτήθηκε αν θα θέσει θέμα ηγεσίας στις 11 Νοεμβρίου απάντησε: «Σε ό,τι με αφορά θα θέσω θέμα των όσων λέει, βεβαίως. Είναι έξω από τη φυσιογνωμία και τη λειτουργία του κόμματος… Εμείς λέμε ότι υπάρχει θέμα δημοκρατικής τάξης και αυτά που λέει ο κ. Κασσελάκης δεν μπορούν να εκπροσωπούν τον ΣΥΡΙΖΑ».

Η διαγραφή Τζουμάκα

Η άλλη υπόθεση που παραμένει ανοιχτή είναι η σύγκληση της Επιτροπής Δεοντολογίας που θα αποφανθεί για τη διαγραφή ή μη του Στέφανου Τζουμάκα. Ούτε σε αυτή την περίπτωση είναι απλά τα πράγματα για την πλευρά της ηγεσίας, καθώς θα πρέπει πρώτα να υπάρξει γνωμοδότηση (όχι δεσμευτική) της Πολιτικής Γραμματείας. Οπως αποτυπώθηκαν οι συσχετισμοί στη συνεδρίαση της Τετάρτης η πλειοψηφία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς πριν από περίπου μία εβδομάδα είχε επιτευχθεί με τις αποχωρήσεις των Θανάση Θεοχαρόπουλου και Γιάννη Ραγκούση, αλλά και την απουσία της Δανάης Κολτσίδα.

Δεν θα ήταν καθόλου καλή εξέλιξη για τον Στέφανο Κασσελάκη το εκτελεστικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητήσει τη βούλησή του. Θα ήταν η πρώτη σοβαρή εσωκομματική ήττα. Οσον αφορά την Επιτροπή Δεοντολογίας, και εκεί τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι εύκολα, αφού για τη διαγραφή απαιτείται πλειοψηφία 2/3 (δηλαδή 10 στα 15 μέλη). Υπολογίζεται πως η «Ομπρέλα» ήδη διαθέτει πέντε στελέχη στις τάξεις της και εκτιμάται πως ακόμη ένα πρόσωπο είναι πιθανό να αντιταχθεί στη διαγραφή.

Η πρώτη αποχώρηση

Την πόρτα της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε πρώτος ο Στέλιος Κούλογλου και με επιστολή προς τον Στέφανο Κασσελάκη τού εξήγησε τους λόγους της ανεξαρτητοποίησής του. Με αιχμηρό τρόπο αναφέρει πως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα «στερείται σοβαρότητος», συμπληρώνοντας πως «το κλίμα είναι αφόρητο» και ο ίδιος δεν μπορεί να υποστηρίξει πολιτικές με τις οποίες δεν συμφωνεί. Αμεση ήταν η απάντηση από την Κουμουνδούρου που ζήτησε από τον πρώην ευρωβουλευτή της «να παραδώσει την έδραστο κόμμα με το οποίο εκλέχτηκε». Ο Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ 100,3» και καρφώνοντας τη στρατηγική που ακολουθεί έως τώρα ο νέος πρόεδρος, τόνισε: «Εκλέχθηκα με άλλο κόμμα διότι αυτό το κόμμα το οποίο είναι σήμερα, αυτές οι θέσεις που εκφράζει ο πρόεδρος του κόμματος δεν έχουν καμία σχέση με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει στην ουσία αντιπολίτευση, διότι τα βράδια ο Μητσοτάκης κάνει αντιπολίτευση στα δελτία ειδήσεων και τα πρωινάδικα και τα κουτσομπολιά ασχολούνται με τον ΣΥΡΙΖΑ». Το εσωκομματικό ντιμπέιτ συνεχίστηκε με πηγές του κόμματος να του απαντούν πως «έχει παρελθόν δημόσιων αμφισβητήσεων σε κρίσιμες στιγμές, επιζήμιων για το κόμμα με το οποίο εκλέχθηκε, καθώς άλλαζαν την πολιτική ατζέντα εις βάρος του». Υπενθύμιζαν τις αναφορές του τον Σεπτέμβριο του 2021 μετά τη ΔΕΘ, που είχε μιλήσει, μεταξύ άλλων, για «ισοπαλία Τσίπρα – Μητσοτάκη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή