Θα «επιστρέψει» η τροπολογία για την επιστολική ψήφο

Θα «επιστρέψει» η τροπολογία για την επιστολική ψήφο

Με τις ψήφους της Ν.Δ. η ρύθμιση θα εφαρμοστεί μόνο στις ευρωεκλογές

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά εκλογική διαδικασία, με εφαρμογή κιόλας από τον προσεχή Ιούνιο στις ευρωεκλογές, θα διεξαχθεί και με τη μέθοδο της επιστολικής ψήφου, καθώς το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τη σχετική πρόβλεψη υπερψηφίστηκε χθες στη Βουλή, παρά την υπαναχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που τελικά καταψήφισαν, αν και είχαν εκφράσει αρχικώς την «επί της αρχής» θετική τους ψήφο. Υπέρ του νομοσχεδίου, η εφαρμογή του οποίου συνιστά «σημαντική μεταρρύθμιση», όπως είπε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ψήφισαν στην ονομαστική ψηφοφορία, την οποία ζήτησε το ΚΚΕ, μόνον οι 158 βουλευτές της Ν.Δ., καθώς ακόμη και οι έξι της Πλεύσης Ελευθερίας, που επίσης είχαν δηλώσει επί της αρχής τη θετική τους στάση, χθες τελικώς περιορίστηκαν στο «παρών».

Στον αντίποδα, η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση, η οποία προέβλεπε την επέκταση του δικαιώματος της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές για τους αποδήμους, καταψηφίστηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση. «Η συγκεκριμένη τροπολογία θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές. Και τότε θα φανεί πραγματικά ποιος θέλει να δοθεί τελικά η δυνατότητα στους συμπολίτες μας που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο και ποιος βρίσκει δικαιολογίες και προσχήματα», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης την αρνητική στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Ηταν», συνέχισε, «μια σημαντική ευκαιρία συναίνεσης, στην οποία όμως, για λόγους που πραγματικά δυσκολεύομαι να καταλάβω, και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ γυρίζουν την πλάτη καταψηφίζοντας, αν και είχαν αρχικά συμφωνήσει σε αυτό. Ειλικρινά απορώ και με την παλινωδία αλλά και με τη σκόνη που σηκώθηκε γύρω από το θέμα αυτό». Για να προσθέσει: «Με πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης, πάντως, γίνεται ένα πολύ σημαντικό, ιστορικό βήμα για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, κατ’ αρχάς στις ευρωεκλογές. Αργά ή γρήγορα θα γίνει και το δεύτερο βήμα».

Αντιπολιτευτικά πυρά

Επικαλούμενος την «κατάθεση της αιφνιδιαστικής τροπολογίας», ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκρ. Φάμελλος υποστήριξε πως «αποδεικνύει ότι η Ν.Δ. όχι απλά δεν θέλει τη συναίνεση, αλλά την υπονομεύει», με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Θ. Ξανθόπουλο να συμπληρώνει: «Πολύ σωστά καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο και επί της αρχής και την τροπολογία».

Μετά την άρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ να την ψηφίσουν ώστε να ισχύσει και στις προσεχείς εθνικές εκλογές.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μιχ. Κατρίνης (ΠΑΣΟΚ) τόνισε χθες: «Ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει τα κόμματα της αντιπο-λίτευσης περίπου ως κομπάρσους, που έχουν υποχρέωση να βάζουν πλάτη στις επιδιώξεις του. Πρέπει όμως να αντιληφθείτε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν προσφέρεται για να βάζει πλάτη στον κ. Μητσοτάκη και στην κυβέρνησή του».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελλ. Λύσης Κυρ. Βελόπουλος ισχυρίστηκε ότι συνιστά δικαίωση του κόμματός του ότι έπεισε «ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα ότι αυτό που κάνει η Ν.Δ. είναι κλοπή της ψήφου των ομογενών. Το νομοσχέδιο είναι η απόδειξη ότι η Ν.Δ. σχεδιάζει να κάνει νοθεία», πρόσθεσε.

Από πλευράς της Νέας Αριστεράς, ο Ν. Ηλιόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Αλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που επί της αρχής είχαν δώσει θετική ψήφο, έχουν τεράστια ευθύνη για το πόσο γενναιόδωρα έδωσαν τη συναίνεσή τους σ’ ένα αντισυνταγματικό νομοσχέδιο και για το πώς άνοιξαν τον δρόμο για το πραξικόπημα το οποίο προσπάθησε να κάνει η κ. Κεραμέως και η κυβέρνηση με την τροπολογία που έφερε τελευταία στιγμή και εκπρόθεσμα».

Στο μεταξύ, ούτε χθες, τελευταία ημέρα της μαραθώνιας (άρχισε το μεσημέρι της Δευτέρας) και ταραχώδους κοινοβουλευτικής διαδικασίας, έλειψαν τα παράπλευρα: αρχηγός κόμματος, ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός, αφιέρωσε ολόκληρη την από του βήματος ομιλίας του όχι επί του συζητούμενου νομοσχεδίου, αλλά για να αναγνώσει την προχθεσινή ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας για τον γάμο των ομοφύλων. «Ο Θεός να μας ελεήσει και να μας συγχωρέσει», κατέληξε ο κ. Νατσιός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή